Lepím, lepíš, lepíme alebo aj nie

Poznáte to, mlieko strieka, nervy tečú a hlavou lietajú myšlienky, má to vôbec význam? Reč je o konverzii na bezdušový systém.

Časom sa táto myšlienka dostane do hlavy každému bikerovi. Neobišla ani mňa. Nakoniec som stratil duše aj na ceste. Ale pekne poporiadku.

Šťastie praje pripraveným

Nerád by som sa vrhal do teórie bezdušových štandardov, nájdete to aj na našom webe. Naopak, chcel by som sa s vami podeliť o skúsenosti a hlavne o riešenia situácií, ktoré vám určite skrížia život. Ako nutný základ považujem papierovo kompatibilný ráfik a plášť. Naschvál píšem papierovo, keďže 100 % fúziu vám zaručí až reálna aplikácia. Poďme si celý proces prebehnúť. Rovno uvediem, že s „geto riešeniami", ako použitie starej duše namiesto pásky do ráfika, sa zaoberať nebudem. Na takto prerobenom kolese by som naozaj s čistým svedomím nejazdil.

Budeme potrebovať ráfik, plášť, bezdušové ventily, tmel a určite sa hodia aj vecičky ako montpáky, kľúč na ventil, odmasťovač a ideálne kompresor, prípadne tlaková nádoba. S trochou šťastia bude stačiť aj veľká pumpa alebo CO2 bombičky, ak si nevážite prírodu, a samozrejme tlakomer. Na level „majster športu" bude treba aj aplikačnú striekačku, elektrikársku pásku a montážny gél na plášte. Celkom silná zostava na takú „prkotinu" ako výmena duše za tekutinu, ale nenechajte sa odradiť. Ideme na to!


Príprava ráfika

V prvom rade treba skontrolovať, či má ráfik od výrobcu nahodenú bezdušovú pásku. V prípade pozitívnej odpovede a nízkej miery paranoje môžete pokračovať na ďalší krok. Ak máte radi istotu v kombinácii s množstvom voľného času, tak odporúčam pásku zhodiť, ráfik odmastiť a aplikovať novú pásku. Spravidla stačí o 2 mm širšiu, ako je vnútorná šírka ráfika. Začať treba 10 cm pred dierou na ventil a skončiť 10 cm za ňou, postačí jedna vrstva pásky. Pre použitie na cestnom bicykli môžete dať dve vrstvy, čo vám príde vhod pri fúkaní na vyšší tlak. Miesto, kde skončíte, prelepte elektrikárskou páskou. Ani neviem prečo, ale dodáva mi to pocit dobre vykonanej roboty. V oblasti otvoru na ventil treba preraziť do pásky dieru. Cez ňu opatrne pretlačte ventil a poriadne utiahnite. Nezabudnite na gumový tesniaci krúžok pod maticu.


Pro tip: Dieru prerazte ihlicou na grilovanie špízov, je dlhá, úzka a pevná. Dôležité je vyvíjať tlak smerom na vrchnú stranu pásky, aby sa vám neodlepila z ráfika.

Boj s plášťom

Nahodenie plášťa môže vyjsť, alebo aj nemusí a značne vás vytrápi. Taký je život. Techník je milión, ale základ je osadiť jednu stranu do vnútorného žľabu ráfika. Samozrejme, nezabudnite na správnu rotáciu plášťa. Keď máte jednu stranu nahodenú, nastáva správny čas zapojiť všemocné oko módnej polície a nacentrovať nápisy, aby bol váš Instagram a duša na mieste. Potom postupne osaďte druhú stranu od ventilu smerom hore. Osadený plašť ešte skontrolujte rukami, či sedia obe strany pekne vo vnútornom žľabe.


Pro tip: Ak vám nejde plašť prehupnúť cez ráfik a máte zlámané všetky montpáky a nechty, skúste tento nástroj

Showtime, ideme na to

Pozor, ideme strieľať. Existujú dva prístupy, ja volím ten konzervatívnejší a čistejší, a teda nafúkanie plášťa bez tmelu, ale nie vždy to vyjde. Pätky by mali, v ideálnom svete, zaskočiť, ale môže sa stať, že bez mlieka zaskočené proste neostanú, a po vyfúknutí zlezú späť do stredu ráfika. Je veľmi dôležité, aby pätka zaskočila do ráfika rovnomerne. Indikuje to pásik, ktorý je pekne vidieť, a v mnohých prípadoch hlasné pukanie. Pukanie však nemusí zaručene prísť a hlavne pri hookless ráfikoch sa ho nedočkáte. Pri tejto akcii môže nastať tzv. syndróm lenivej pätky a na pomoc sa využíva práve v úvode spomenutý montážny gél. Ak ho nemáte, môžete použiť mydlovú vodu. Pätky jednoducho natriete, aby sa lepšie kĺzali. Pri rýchlom nahustení vzduchom ich tlak pekne posunie na správne miesto. Pre zvýšenie prietoku vzduchu je vhodné vybrať jadro ventilu. Následne jemne vypustiť vzduch a ak pätky držia, tak máte skoro vyhrané.


Pro tip: Ak nemáte kompresor, tak s redukciou na autoventil skúste miestnu benzínku.

Vytúžené finále

Cez ventil, ešte bez jadra, aplikátorom dolejeme mlieko. Existujú aj hustejšie tmely, ktoré cez ventil neviete aplikovať, tak pozor na to a treba čítať návod. Nevyhnutnou súčasťou procesu aplikácie je poriadne pretrepať. Na 29x 2,25” plášť dávam 110 ml tmelu. Následne jadro vrátime späť a plášť jednoducho nafúkame klasickou pumpou. Na úvod radšej viac ako menej. Tlak 2,5 bar je podľa môjho názoru ideálny, aby pekne vytlačil mlieko všade, kam treba a zároveň, aby vám to nevybuchlo. Koleso rotujeme v horizontálnej aj vertikálnej polohe. Robíme elipsy. Proste sa s ním chvíľu poriadne jašíme, len pozor, aby vám neodletela kazeta aj s orechom.


Pro tip: Kolesá po ukončení konverzie zľahka zajazdite 30 až 60 min, aby sa mlieko dostalo všade, ideálne, samozrejme, aj s bicyklom.

Údržba doma a v teréne

Veľmi dôležite je držať objem tmelu v plášti, ktorý sa časom znižuje. Či už mikro defektami, priesakmi bočníc, prípadne odparovaním. Tmel skladujte na chladnom, tmavom, ale viditeľnom mieste. A keď vám padne oko na nádobu, tak ju pretrepte. Rovnako dôležité je, aby bola vzduchovo utesnená, čiže pod viečko dajte napríklad igelit a až tak vrchnák. Na jazdu vždy beriem aj dušu, pumpu a sadu na opravu bezduší. Duša ma zachránila už dvakrát. Keďže ani bezdušový systém nie je nesmrteľný, sem-tam mu treba pomôcť navrátením duše. Plášť viete zväčša opraviť podlepením, prípadne v kombinácii s prešitím a dojazdiť s dušou. To ale, samozrejme, až doma.

Pro tip: Nastavte si pripomienku na doliatie 1/3 úvodnej dávky na každých 100 dní.


Niekoľko čísiel na záver

14 000 km, 6 bicyklov, 2 defekty. Oba na MTB, o iných, ak aj boli, neviem. Pri hmotnosti okolo 82 kg jazdím na horáku tlaky 1,45/1,6 bar. Pre inú hmotnosť jazdca, šírku a obvod plášťov sa tlaky, pravdaže, líšia. Dôležité je poznamenať, že postup mám „vypilovaný" po mnohých hodinách pred domom a prerábkach aj v poriadnej zime, čiže ak to nejde, nevzdávajte sa a hlavu hore. Ak vám napadli nejaké tipy a triky, prípadne ste zažili kuriózne situácie, podeľte sa o ne s nami v diskusii.

Pro tip: Údržbu vždy vykonávajte v exteriéri, odporúča 10 z 10 manželiek a všetky steny.
report_problem Našiel si v texte chybu?
zwARO 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Oprava bezdušového plášťa – keď už ani knôt nepomôže

Oprava bezdušového plášťa – keď už ani knôt nepomôže

O prednostiach MTB bezdušových plášťov sa už napísalo veľa a mnoho jazdcov na bezduše nedá dopustiť. Čo však urobiť s plášťom, keď dôjde k masívnejšiemu defektu?
Video: Akú dieru znesie cestný bezdušový plášť?

Video: Akú dieru znesie cestný bezdušový plášť?

Ako zistiť, aký veľký defekt zvládne zalepiť cestný bezdušový plášť s tmelom? Oproti MTB treba počítať s vyšším tlakom, takže sme veľké oči nemali.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up