Tip na výlet: Okruh pri Trenčíne, ktorý si užije veľká škála cyklistov

V okolí Trenčína je mnoho pekných trás pre cestné bicykle, ale pre mňa k tým najkrajším patrí práve tento okruh. Prešiel som ho už mnohokrát, a stále ma neomrzel.

Dĺžka okruhu je necelých 60 km s prevýšením niečo málo cez 600 m. Na celej trase nájdete príjemné stúpania a krásne zjazdy a hlavne minimum jám na ceste. Toto sú dôvody, prečo mám túto trasu rád v každom ročnom období, či už sám alebo s partiou cyklistov. Zobral som tam už snáď všetkých, s ktorými jazdím.

Parametre trasy



Moja trasa začína na starom železničnom moste, ktorý je postavený nad riekou Váh neďaleko od centra Trenčína. Na tento výjazd nie je nutné zavčasu vstávať, pretože okruh nezaberie veľa času. Cez železničný most som prešiel smerom do centra Trenčína a po ulici Palackého som sa vydal okolo letiska smerom na Trenčiansku Turnú.


Z Turnej vedie jeden z mála horších úsekov cez Hámre, pretože v určitej časti je rozbitý asfalt a zopár hlbších jám. Tie sa však dajú bez problémov obísť. Touto cestou sa dostanete až na Radar, kde začína prvé, ale mierne stúpanie. Chodí tam síce viacej áut a kamiónov, ale je tam dostatočne široká krajnica. Toto je jeden z nepríjemnejších úsekov pri Trenčíne, už len kvôli nedávnej, veľmi smutnej smrti mladého cyklistu. Našťastie, je tento frekventovaný úsek jediný a meria len necelé 3 km. No určite tu treba zvýšiť opatrnosť na maximum.


Niekoľko stoviek metrov za prelomom kopca sa odkloníme z hlavnej cesty na Trenčianske Jastrabie. Od tohoto momentu môžeme zabudnúť na hlavné cesty a vychutnávať si krásnu prírodu a bočné cesty s minimálnym množstvom áut. Pri katolíckom kostole v Jastrabí odbočíme na križovatke doľava.

Po pár kilometroch sa ocitneme v Trenčianskych Miticiach a míňame prameň známej slovenskej minerálnej vody, kde si môžeme doplniť zásoby vody do fliaš alebo sa občerstviť. Po občerstvení nás čaká 14 % stúpanie, ktoré v najstrmšom bode dosahuje okolo 19 %. Ako je známe, po každom stúpaní nasleduje zjazd a nebude to inak ani v tomto prípade. Máme pred sebou prvý strmší zjazd cez dedinku Zemianske Mitice. Po tomto peknom úseku nás čaká, podľa mňa, najkrajšia časť celého výjazdu.


Pred očami sa nám otvára krásna príroda s nádhernými výhľadmi a dobrým asfaltom. Takmer žiadne roviny, kľukatá cesta, vlniaca sa hore-dole. Tieto okamihy si treba naozaj naplno vychutnať, nezastavovať a kochať sa okolitou scenériou.


Táto cesta vedie cez Neporadzu až do dedinky Motešice. Na križovatke v Motešiciach odbočíme smerom na Trenčianske Teplice a čaká nás krásne, 7-kilometrové stúpanie pod vrch miestneho kopca Machnáč.


Spočiatku je miernejší, ale percentá postupne pribúdajú. Ako čerešnička na torte nás na samom vrchole privíta priemerné 14 % stúpanie, ktoré je, pre niekoho našťastie, pre iných nanešťastie, krátke, ale dá zabrať, hlavne ak si potrpíte na dobrú priemernú rýchlosť. Onedlho sa ocitneme pod vrcholom kopca Machnáč, ktorý má výšku 569 m n. m.

Na tomto zlome vás prekvapí úplne nový asfalt, ktorý sa tiahne celým, v priemere 14 % klesaním až do kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Tento zjazd si môžete užiť v obrovských rýchlostiach,
Takmer žiadne roviny, kľukatá cesta, vlniaca sa hore-dole. Tieto okamihy si treba naozaj naplno vychutnať, nezastavovať a kochať sa okolitou scenériou.
no treba dávať pozor, pretože prvá ľavotočivá zákruta veľmi vynáša. Nikto z nás nechce skončiť mimo cesty, preto je dôležité dodržať maximálnu dovolenú rýchlosť, ktorá je tam obmedzená na 50 km/h a bezpečne prejsť túto zákrutu. Za ňou to môžete rozbehnúť na rýchlosť, aká je vám príjemná, pretože väčšie ohrozenie z hľadiska cesty vás už nečaká.

Po príchode do Teplíc máme pred sebou už len návrat miernou okľukou domov. Vyberieme sa po hlavnej ceste a stále novom asfalte smerom na Trenčiansku Teplú. (Na ceste od konca Teplíc až po značku Trenčianska Teplá si môžete dať poriadne do tela, pretože sa tam nachádza segment na Strave. Treba však dávať pozor na železničné priecestia.)

V Trenčianskej Teplej na konci ulice odbočíme smerom na Ilavu. Tejto cesty sa však nebudeme držať príliš dlho, pretože v obci Príles odbočíme na skratku do Nemšovej. Túto skratku využívame hlavne z toho dôvodu, aby sme nemuseli ísť po hlavnej ceste, ktorá vedie ponad frekventovanú diaľnicu, kde je veľká premávka. Prejdeme cez zachovalý železničný most a následne sa pripojíme v Nemšovej na cyklotrasu.


Po novej cyklotrase popri Váhu ideme až do dediny Skalka nad Váhom, kde opäť odbočíme na hlavnú cestu, aby sme si mohli vyšliapať posledný kopec. V tomto prípade je úplne jedno, ktorou odbočkou v Skalke nad Váhom zídete z cyklotrasy, pretože každá vedie na hlavnú cestu.


Za známym pútnickým miestom, kde sú v skale roztrúsené pozostatky Kláštora, nás čaká dnešné posledné stúpanie. História pútnického miesta siaha až do 11. storočia a vďaka tomu sa stala najstarším pútnickým miestom na Slovensku. Spája sa so životom sv. pustovníkov Andreja-Svorada a Beňadika, ktorí tu žili. V skale za kláštorom sa nachádza jaskynný komplex, ktorý vedie do kaplnky. Historické okienko skončilo a vráťme sa späť k trase.

Na vrchole krátkeho stúpania stojí ďalší mohutný kostol, ktorý sa tiež viaže k pútnickému miestu. Okrem neho nás tu čakajú krásne výhľady na okolie Trenčína. Posledným zjazdom dnešného okruhu schádzame do bývalej časti Trenčína - dedinky Zamarovce. Odtiaľ prídeme po hlavnej ceste alebo cyklotrase (ako je komu pohodlnejšie) opäť do Trenčína, presne tam, kde sa naša cesta začala.


Tento okruh ma zas a opäť nesklamal a teším sa, keď sa sem opäť vrátim. Budem rád, ak tu budem stretávať čoraz viac cyklistov, pretože vždy je príjemnejšie a určite aj bezpečnejšie jazdiť v skupine ako sám. Verím, že aj touto cestou sa buduje cyklistická komunita a bude mi potešením, keď sa na tomto krásnom okruhu uvidíme.
report_problem Našiel si v texte chybu?
andrejturek 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Tip na výlet: Partizánska chata - (r)aj pre milovníkov cesty

Tip na výlet: Partizánska chata - (r)aj pre milovníkov cesty

Povedali by ste, že sa viete dostať na cestnom bicykli až tesne pod vrchol Vtáčnika? Hlboko v prírode sa z jeho juhovýchodnej strany nachádza Partizánska chata.
El Teide – najdlhšie súvislé stúpanie v Európe

El Teide – najdlhšie súvislé stúpanie v Európe

Stúpanie na sopku v srdci Tenerife musí byť na „bucket" liste každého cyklistického nadšenca.
keyboard_arrow_up