Tip na výlet: Najdostupnejší okruh v Západných Tatrách - okolo Roháčskych plies

Tip na výlet: Najdostupnejší okruh v Západných Tatrách - okolo Roháčskych plies

Pripravili sme pre vás okruh pre všetky vekové kategórie, kde si môžete zblízka vychutnať pohľad na hrebene Západných Tatier, plesá či vodopád a to všetko z tesnej blízkosti. Zároveň môžete zobrať so sebou deti či kamarátov, ktorí začínajú s turistikou.

Západné Tatry mám zbehané takmer všetky, no Roháče, do ktorých sa dnes vyberieme, boli mojou slabšou stránkou tohto pohoria. Z liptovskej strany, kde bývam, je to pre mňa pohodlnejšie a zároveň dostupnejšie. V Roháčoch sa však vyberieme na takzvaný “bike and hike”, v preklade bicykel a turistika.


Lokalita

Západné Tatry patria za mňa k jednej z najkrajších častí Slovenska, prečo? Lebo sú to všeobecne Tatry predsa. Vo Vysokých je cez leto veľa ľudí, v Nízkych Tatrách to už tiež nie je to, čo bývalo, no a Západné Tatry - tie sú srdcovka stále. Žiadne mohutné moderné stavby dookola, ešte si držia tú svoju nedotknuteľnosť a verím, že navždy budú. Najvyšší vrchol Západných Tatier je Bystrá s nadmorskou výškou 2 248 m n. m., celkovo sa tu nachádza 33 vrcholov, z toho je turisticky dostupných viac ako 20. Západné Tatry nám poskytujú nekonečné výhľady na hrebene, okolie a samotnú prírodu. Avšak výstupy na tieto kopce nie sú zadarmo.

Výhľady každým krokom krajšie a stále iné, človek doslova hltá tie krásy prírody, čo nám matka Zem poskytuje.
Časť Roháče, do ktorých sa vyberieme, je jednou zo šiestich geomorfologických rozdelení Západných Tatier. Popravde, mne ako Liptovčanke píli uši, keď počujem “idem do Roháčov” a ide na Baranec, to je naša liptovská časť, haha . Práve preto vás tu rada oboznámim s faktom, že Roháče sú len severozápadná časť celého horstva. Roháčom kraľujú mohutné končiare Ostrého Roháča, Plačlivého, Volovca, Rákoňa, Troch kôp, Baníkova, Skriniarok, Salatína a Brestovej. Dostupné internetové zdroje hovoria, že pomenovanie Roháče vzniklo vďaka podobe najvyšších štítov, ktoré vytvárajú nerozlučnú dvojicu štíhlych skalnatých vrchov, ktoré sa podobajú dvom čertovým rohom.


Vyberáme aj bicykle, každý podľa svojho gusta

Zaparkovali sme na dostupnom parkovisku pri Chate Zverovka, v letných mesiacoch počas sezóny je platené. Dnes sme si zvolili zobrať aj bicykle. Cestu na bývalú Ťatliakovu chatu poznám a keďže je asfaltová, rozhodli sme sa spríjemniť si tento výlet aj bicyklami. Polhodina po červenej turistickej značke, okolo 5 km za nami, namotivovaní neskutočnými výhľadmi na vysoké vrcholy, ktoré sa zdajú byť takmer na skok a my už aj parkujeme bicykle na chate.

Bývalá Ťatliakova chata

Smerovník nám hlási “bývalá Ťatliakova chata” a moje uši počujú, ako ju nielen ja ale aj okolie stále voláme len Ťatliakova chata, či "Ťatliačka”. Tak sme sa trošku pozreli do histórie. Ťatliakova chata bola vystavaná v roku 1937 na podnet Jána Ťatliaka ako predsedu Klubu slovenských turistov na Orave. V roku 1944 počas 2. svetovej vojny bola vypálená, následne znovu postavená a znova vyhorela po skrate v roku 1963. Na kompletnú rekonštrukciu do pôvodného stavu už neboli financie, takže už sa dostavala len menšia chatka, akú vidíme aj v dnešných dňoch. V roku 2013 chatu zasiahla lavína, avšak statika chaty ostala nenarušená. Chata bola zrekonštruovaná a dnes ponúka nielen občerstvenie ale aj ubytovanie.

Smutnou dolinou, ale nám bolo veselo

Krásne Ťatliakove jazero, či spomínané občerstvenie vás povzbudí k ďalšiemu stúpaniu. Pri smerovníku zisťujeme, že ďalej pokračujeme už Smutnou dolinou (modrá a zelená značka) po necelej trištvrte hodine sa nachádzame pri smerovníku, kde je možné pokračovať Smutnou dolinou (modrá značka) na Smutné sedlo, ktoré je súčasťou hlavného hrebeňa alebo máme možnosť odbočiť na Roháčské plesá (zelená značka), kde je zároveň aj pokračovanie náučného chodníka. Naša cesta teda vedie ďalej po zelenej značke.


Roháčské plesá

Po necelých desiatich minútach nám "zablýskajú" hviezdičky v očiach a mi vidíme odraz slnka v prvom a zároveň najväčšom Roháčskom plese v nadmorskej výške 1 562 m n. m. Pokocháme sa krásnymi výhľadmi z každej strany a pokračujeme cca 15 minút/100 výškových vyššie na druhé a tretie pleso. Nachádzajú sa tesne pri sebe, všade navôkol plies sú situované drevené lavičky na oddych. My sme si však povedali, že si oddýchneme až pri poslednom štvrtom plese, ktoré sa nachádza ešte o 100 výškových vyššie. Postupujeme ďalej a obzeráme sa späť na plesá, za ktorými sa pýši Ostrý Roháč. Výhľady každým krokom krajšie a stále iné, človek doslova hltá tie krásy prírody, čo nám matka Zem poskytuje.

Neprešlo ani 15 minút a sme tu, najvyššie miesto našej dnešnej túry a zároveň miesto, kde si trošku oddýchneme. Posledné pleso nás privíta sprievodom, doslova až húfom malých kačičiek, ktoré si pýtajú našu pozornosť a pravdepodobne aj niečo na zobnutie. Ja som sa však naučila, že kúskom rožka im môžem viac ublížiť, ako pomôcť. Tak si nerušene sadám na jednu z lavičiek a tu zrazu “ďob” do nohy, nebojácne kačiatko prišlo až ku mne. Asi sú už veľmi naučené na jedlo od ľudí, ktorí idú okolo. Z náučných tabúľ sa napríklad dozvedáme zaujímavosť, že Roháčské plesá sú ľadovcového pôvodu. Niečo prejeme a zopakujeme si miestopis okolia...


Výhľady navôkol

Moja chuťovka je len tak sa kochať pohľadom na vysoké štíty z tesnej blízkosti a práve z Roháčskych plies je to ideálna voľba. V okolí tie najvýznamnejšie kopce Západných Tatier ako Hrubá Kopa, Tri kopy, Plačlivé či samotný velikán Ostrý Roháč, ktorý z každej doliny vyzerá inak, ako ste sa mohli dočítať aj v nedávnom článku.


Pokračujeme

Keby sme nemali bicykle, pokračovali by sme na Roháčsky Vodopád po modrej značke, čím vytvoríme okruh a vyjdeme pri smerovníku Adamcuľa. To je chvíľočka od nášho štartu zo Zverovky. Avšak my sa vraciame po tej istej trase po bicykle na bývalú Ťatliakovu chatu. Cestou späť nás sprevádzajú príjemné výhľady na Ostrý Roháč a Volovec, či Rákoň. Na chate berieme bicykle a znovu po asfalte (červenej značke) smerujeme dole. Pri smerovníku Adamcuľa odbočíme na Roháčsky Vodopád. Po necelom 1,5 kilometri končí asfaltka a my dáme bicykle do lesa. Odtiaľ pokračujeme pešo po modrej značke (spolu značená modrá aj žltá značka) 20 minút a sme pri Roháčskom Vodopáde.

Ešte jeden klenot

Taká príjemná osviežujúca bodka na záver po horúcom dni. Roháčsky Vodopád je 23 m vysoký, takže osvieženie doslova kvaplo až k nám. Mohli by sme tam sedieť aj polhodinu a kochať sa týmto mohutným vodopádom. Otáčame sa a čaká nás už len cesta dole a domov.


Naozaj pre každého

Túra bola pomerne nenáročná, preto ju odporúčame pre všetkých v rôznych vekových kategóriách a aj pre tých, ktorí sa chcú vydať do Tatier. Zaradila by som ju ako jednu z prvých túr. Nezabúdajme, že sme už v Tatrách, takže nebude to prechádzka po "lúke", myslíme to v pomere k výstupom v Tatrách všeobecne. Avšak za Západné Tatry si dovolím tvrdiť, že práve táto túra je jedna z najdostupnejších pre výhľady a zároveň fyzicky príjemná, viac už v našom videjku z výletu:


Navrhujem vám pre tento výlet až 3 rôzne varianty prechodu roháčskych krás, ktoré sme videli.

1. návrh trasy - turistická okružná trasa

  • Chata Zverovka – Adamcuľa – Roháčsky Vodopád – Rázcestie pod predným Zeleným – Roháčske plesá – Rázcestie v Smutnej doline – bývalá Ťatliakova chata – Adamcuľa – Chata Zverovka
  • (5 hodín, prevýšenie cca 720 m) – červená značka, modrá značka a zelená značka.
  • Výhodou tejto voľby je na záver pred asfaltkou občerstvenie na Ťatliakovej chate. Na začiatku k vodopádu a nad ním je však strmšie stúpanie.

2. návrh trasy - turistická okružná trasa v našom smere

  • Chata Zverovka - bývalá Ťatliakova chata - Rázcestie v Smutnej doline - Roháčské plesá - Rázcestie pod predným Zeleným - Roháčsky Vodopád - Adamcuľa - Chata Zverovka
  • Červená značka, zelená značka, modrá značka. (Časovo podobne ako 1. návrh, prevýšenie rovnaké cca 720 m)
  • Príjemné stúpanie, nevýhodou je asfaltka na začiatku aj s občerstvením, ktoré sa oplatí asi skôr po túre ako pred ňou. Ak však máte svoje občerstvenie, tak tento okruh je tiež ideálnou voľbou.

3. návrh trasy - Bike and Hike ako my

  • Chata Zverovka - bývalá Ťatliakova chata (bicykel, 5 km, 0,5 hod.)
  • Bývalá Ťatliakova chata - Rázcestie v Smutnej doline - Roháčské plesá - Rázcestie v Smutnej doline - Bývalá Ťatliakova chata (turistika, 10 km, 3 hod.)
  • Bývalá Ťatliakova chata - Adamcuľa - koniec asfaltky na Roháčsky Vodopád (bicykel, 5 km, 10 min.)
  • Koniec asfaltky na Roháčsky Vodopád - Roháčsky Vodpád - koniec asfaltky na Roháčsky Vodopád (turistika, 1 km, 20 min.)
  • Koniec asfaltky na Roháčsky Vodopád - Adamcuľa - Chata Zverovka (bicykel, 3 km, 5 min.) Červená značka, zelená značka, modrá značka. (Časovo cca 4 hodiny, prevýšenie cca 820 m)


Zhrnutie

  • Názov: Roháčske plesá
  • Lokalita: Západné Tatry, časť Roháče
  • Obmedzenie: od 1. novembra do 15. júna
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4-5 hodín
  • Vhodné pre deti: Určite vhodné, ale treba dávať pozor, pri vodopáde na mokré skaly
  • Parametre: 20 km (10 km bicykel, 10 km turistika) 820 m prevýšenie
  • Typ: okruh, dolina
  • Možnosť parkovania/spoje: platené parkovisko pri Chate Zverovka
  • Mapka a GPX: Sekcia Výjazdy - 2. návrh trasy - turistická okružná trasa v našom smere

Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up