Cyklodovolenka v zahraničí - kedy, ako a kam?

Aké obdobie je na cyklistiku v zahraničí najlepšie, čo si všímať pri výbere destinácií, čo so sebou zbytočne „neťahať" a naopak, čo si určite so sebou zbaliť?

Na svoje prvé bicyklovanie v zahraničí si pamätám presne, bolo to v úplných začiatkoch jarných kilometrov v Chorvátsku, ktoré už roky organizuje Noro. Cesta tam ešte autobusom Karosa, ubytovanie v priemernom penzióne, jazdy len po okolí bez znalosti pekných miest, kam by sa oplatilo ísť. Už to bude skoro 20 rokov. Ale užili sme si to a muselo sa nám to páčiť, lebo to bol prvý impulz, ktorý rozbehol našu záľubu v týždňových cyklodovolenkách.

Čo je úplne normálne, že za tie roky som sa naučil, kedy je ideálny termín na takýto výlet, ktoré sú ideálne destinácie, čo si zbaliť so sebou a prípadne ako si čo najviac užiť relatívne krátky čas v zahraničí s bicyklom. Preto som spísal pár postrehov, môžete sa inšpirovať, verím že rady budú užitočné a tiež sa teším na to, keď napíšete vy svoje skúsenosti, tipy a triky.

Taliansko

Kedy vyraziť na cyklodovolenku?

veľa civilného oblečenia zvyčajne netreba
Na toto môžu existovať rôzne pohľady, záleží, či budete cestovať s cieľom trénovania, alebo vám ide čisto len o zážitok a prípravu na sezónu neriešite. Ak je motiváciou cesta za teplom kvôli tréningu, ešte keď sa na Slovensku nedá jazdiť, odporúčam si zvoliť taký termín, aby ste po návrate domov mohli pokračovať už s trénovaním vonku. Keď si predstavím, že sa vrátim z Malorky a opäť by som mal sadnúť na Direto, to mi veľmi nevonia.

Ak neriešite prípravu na sezónu, tak ten čas, kedy vycestovať, záleží len na vašej chuti a počasí. Kľudne to môže byť jar, či skorá jeseň alebo čas tesne pred letom, jediné čo si ustrážte je, aby v čase vašej návštevy neboli nejaké lokálne dovolenky alebo prázdniny. To bývajú turisticky zaujímavé miesta plnšie ako zvyčajne a to nikto nechce, aby musel dávať pozor na zahustenú premávku. Tiež môžu byť drahšie ceny za ubytovanie, v reštaurácii bude väčší nátresk a podobne. V lete na juhu treba počítať s horkom, bicyklovať v 35 stupňoch nie je ideálne.

Švajčiarsko

Veľmi príjemné je vycestovať na jeseň, spraviť si takú rozlúčku s cyklosezónou, u nás už začína horšie počasie, ale na juhu je stále veľmi príjemne. Tiež je výhoda, že v tomto čase už budete mať natrénované, kopce tak nebudú bolieť, zvládnete viacej kilometrov, navštívite viacej miest. Na toto myslite aj na jar, nie je dobré vyraziť úplne bez kondície, dobré je byť už na biku trochu zvyknutý a „vysedený". Nech si to užijete ešte viacej.

Podľa čoho vyberať miesto?

Riadil by som sa tým, čo je v cyklistickej komunite dobre známe, podľa toho by som volil, kam vyraziť. Na miestach ako je Malorka, Girona, Lago di Garda alebo Bormio sa počíta s cyklistami, sú tam služby priamo im určené, domáci sú na cestách na cyklistov zvyknutí.

Ďalšia vec je, aký je charakter krajiny, aký náročný je jej profil. Ak nemáte radi extrémne kopce, tak treba zvoliť miesto, kde je na výber aj rovinatý terén, napríklad Vodice. Ak chcete robiť 3000 výškových metrov na 60 km, tak ideálne bude Livigno alebo Kanáre. A ak si chcete vyberať, jeden deň rovina a na druhý kopce, super bude Girona, Malorka, Baška Voda alebo Arco.


Ja väčšinou cestujem s cieľom trénovania, ale aj tak ma zaujíma, aké sú možnosti miesta, keď si odjazdím svoju dennú dávku a nechce sa mi ležať na izbe. Ak radi večer alebo cez voľný deň skočíte do mesta do dobrej reštaurácie alebo do wellness, tak miesta ako Vodice alebo Alcudia nebudú ideálne, tam toho veľa na objavovanie nie je. Naopak, výborné mesto je Girona, okrem reštaurácií a „kafíčok" má mesto aj kopec historických pamiatok, ktoré čakajú na objavenie. Rovnako je zaujímavá aj Palma, nádherný je Trogir… Ak si ale chcete od ľudí a ruchu oddýchnuť, naopak mimosezónna Baška Voda alebo Podgora je super, pláže máte na večerné prechádzky len pre seba.

Letieť alebo autom?

cestovné poistenie je základ
Lietania sa netreba báť, má to veľkú výhodu, nemusíte sa „trepať" niekam 10 hodín, to je prvý deň po príchode človek uťahaný a tým si skracuje čas na jazdenie. Ak letím, väčšinou si svoj bicykel neberiem so sebou, na mieste si nejaký zaujímavý model radšej prenajmem. Cesta autom má výhodu, že nemusíte riešiť obmedzenia batožiny pri lietaní. Pekne sa odveziete až na miesto, máte so sebou bicykel, na ktorý ste zvyknutí, nemusíte riešiť hmotnosť batožiny a vezmete si so sebou všetko potrebné.


Aké ubytko si vybrať?

Ja mám rád aj full servis hotela, nevadí mi ani to, keď si varíme a staráme sa o veci sami. Na hoteloch nemusí cyklista nič riešiť, ak je niekde na organizovanej cyklodovolenke, má ráno od cestovky pripravený aj ionťák do fľašky. Zobudí sa a ešte ospalý sa presunie na raňajky, kde má všetko pekne nachystané.

Výhoda vlastného varenia v nejakom apartmáne je, že si človek navarí to, čo má rád, riziko žalúdočných problémov nehrozí a hlavne varí a jedáva vtedy, kedy to vyhovuje jemu. Dojazdíte o tretej a večera na hoteli je až podvečer, to sa ťažko čaká vyhladnutému po tréningu.

Okrem varenia je pre mňa dôležité aj pranie, veď každý deň jedno oblečko prepotíme. Lepšie ako sa krčiť nad umývadlom a ručne žmýkať, je zveriť to hotelovej službe, alebo mať k dispozícii práčovňu. Malý tip, výborná je sieťka na prádlo, nebudú sa vám miešať veci v práčke s parťákmi.

Stelvio, Taliansko

Čo zbaliť a čo netreba?

Môžem začať tým, čo netreba. Veľa civilného oblečenia zvyčajne netreba, väčšinou vystačím s dvoma pármi oblečenia na hotel a niečím slušnejším do mesta. Celý deň sme v cyklistickom, takže civil sa špiní len pomaly. Tiež netreba brať všetko cyklooblečenie, čo máme doma, namiesto dlhých nohavíc budú lepšie krátke a návleky, univerzálnosť a možnosť kombinovať veci sa hodí viacej.

Dobré je vziať aspoň základné spotrebné náhradné veci na bike, pretrhnúť sa môže reťaz, lanko, roztrhnúť plášť alebo lanko zapínania BOA na tretre. Ak idete viacerí, tak je dobré sa dohodnúť, kto vezme náradie, kto pumpu a kto kefy na umývanie, netreba, aby mal každý svoje.


Ak máte na priváte práčku, hodiť sa bude prášok na športové veci, ak sa vám začne párať nejaké oblečenie, alebo ste niekde spadli, fajn je zobrať šitie a pre prípad zdravotných problémov alebo spomínaných pádov, hodiť sa bude niečo na žalúdok, teplotu a proti bolesti, praktická je dezinfekcia, obväzy a náplaste. Keď „ľahnete", posledná vec, čo sa vám bude chcieť, je behať po miestnych lekárňach. Ozaj, a cestovné poistenie je základ, stojí asi 20 € na týždeň a vyklikáte ho aj cez mobil.


Nebyť lenivý

Čo som detailnejšie už písal v článku o sústredeniach, spomeniem aj tu. Je veľká škoda nesponať miesto, kam sme sa vybrali jazdiť a fungovať spôsobom raňajky, biky, jedlo, oddych na izbe a spať. Často sa ani mne nechce, ale nakoniec som vždy rád, keď ešte niekam po jazdení vybehneme, pozrieme centrum mesta alebo miestnu pláž. Cez deň voľna odporúčam výlet autom na nejaké pekné miesto, netreba to s tým trénovaním prehánať.

Z bicykla je najlepší výhľad

Podľa mňa je bicykel ideálny prostriedok na spoznanie krajiny. A cesťák zvlášť. Sme schopní prejsť dlhú vzdialenosť a tak spoznať mnohé miesta. Rýchlosť je akurátna na to, aby sme mali čas všímať si aj detaily, v aute alebo na motorke človek len preletí. A počas zastávok pri jazdení človek spozná miestnych ľudí, pokecá, ochutná rôzne dobroty.

Taliansko

Miestne najlepšie cyklocestičky

Vďaka technike dnes nemusíme blúdiť na neznámom mieste, výborné sú v tomto ohľade GPS cyklopočítače, čím ďalej viacej ich má aj vlastné mapové podklady. Ešte doma si pohľadajte GPX trate, ktoré si nahráte do „kompišky” a v zahraničí vás budú navigovať. Mne sa v Girone páčilo to, že som si na pár jázd dohodol miestneho sprievodcu, chalan poznal najlepšie cestičky na bicykel, vyhli sme sa premávke, videli to najlepšie z okolia. (Viac už čoskoro v ďalšom článku.) Na jeho služby sa dá zložiť v skupine, potom to na hlavu vychádza na drobné.

Gavia, Taliansko
Ak ste doteraz s takýmto výletom váhali kvôli nedostatku informácií, tak už sa nemáte na čo vyhovárať. A ak vám predsa ešte nejaká vec, ktorú som neposmenul v mojich článkoch, napadla, tak na ňu rád odpoviem v komentároch.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Na Slovensku sneh, na Tenerife krátke „bibsy". Čo všetko sa dá stihnúť na Tenerife na bicykli za 4 dni a ako si spraviť z cyklodovolenky vertikálne sústredenie?
Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka je vraj snom každého zanieteného cyklistu – tak prečo si ho nesplniť?
keyboard_arrow_up