Reportáž: MTBIKER škola jazdy a komunitný výjazd - bolo super

Minulú sobotu prebiehala u nás na pumptracku v Hrádku akcia MTBIKER škola jazdy, kde si mohli jazdci všetkých vekových kategórií zdokonaliť svoju techniku a priučiť sa niečomu novému.

Počasie nám prialo

Celý deň bol rozdelený do dvoch turnusov – doobedný turnus (10:00-13:00) a poobedný turnus (14:00-17:00). Čakal nás pekný deň plný jazdenia, trénovania a zábavy, k čomu prispelo aj slnečné počasie. Pred každým športovým výkonom je dôležité telo zahriať a rozhýbať. Preto oba turnusy začínali rozcvičkou. Tá docieli, že sa jazdec pri jazdení bude dobre cítiť a taktiež je to aj menšia prevencia voči zraneniam v prípade pádov.


Čas učiť sa

Na školu jazdy v Hrádku prišli jazdci každej vekovej kategórie. Preto je veľmi dôležité vysvetlenie teórie rôznych techník takým spôsobom, aby tomu porozumeli ako deti tak aj dospelí. Či už to je prejazd klopených zákrut alebo pumpovanie, ovládať teóriu je dôležité pri každej jednej technike.


Samozrejme, po teoretickej časti nasledovala ukážka – ako sa to má robiť správne a ako sa to robiť nemá. Ukázali sme si okrem správneho prevedenia techniky aj chyby, ktoré väčšina jazdcov práve pri jazde na pumptracku robí. Okrem teoretických vedomostí a ovládania techniky je neoddeliteľnou súčasťou prax. Skúšanie techniky priamo na pumptracku dalo niektorým účastníkom školy jazdy zabrať, iným to išlo od ruky. Rovnako je dôležitý správny výber stopy aj na pumptracku a to hlavne v klopených zákrutách. Preto jazdcom veľmi pomohlo, že sa nachádzali v zákrutách kužele, ktoré ich do správnej stopy naviedli.


Jazda na pumptracku je veľmi náročná. Preto je dôležitý tréning, zamerať sa na svoje chyby a prípadné zlozvyky, čo si vyžaduje ozajstnú dávku trpezlivosti.


Preteky

Na pumptracku sme vyskúšali taktiež aj atmosféru ako na pretekoch, keď sme si dali práve jedno kolečko na čas. Všetky vedomosti a skúsenosti, ktoré jazdci počas dňa nadobudli, mohli pretaviť do jednej jazdy a využiť tak svoj potenciál naplno. Motiváciou vyhrať bolo tričko OHĽADUPLNOSŤ, ktoré si víťaz naozaj zaslúžil.


Príjemné prekvapenie

Príjemným prekvapením pre všetkých bolo zlepšenie Riška, ktorý prišiel prvýkrát na pumptrack. Po dvoch jazdách pod mojím dohľadom zvládol prejsť pumptrack aj sám, za čo mu patrí veľká pochvala. Neskôr si jazdu naozaj užíval a nebál sa ani vyššej rýchlosti.


MTBIKER komunitný výjazd v Bratislave

Tento rok sme si pre vás pripravili novinku formou akcie – MTBIKER komunitný výjazd v Bratislave. Zábava, deň plný jazdenia ale aj trénovania prebehol perfektne. Ako táto akcia vyzerala?

Dážď pred výjazdom

V noci pred výjazdom sa Bratislavou prehnala silná búrka. Určite boli všetci zvedaví, v akom stave budú traily, ktoré sme chceli spoločne v nedeľu pojazdiť. Akonáhle sme prišli do lesa, všetci sme vedeli, že nás dnes čaká ideálny terén na jazdenie. Žiaden prach a ideálny mäkký podklad je pre bikera niečo ako "siedme nebo".


Výšlap na štart TBK 1

Po stretnutí na parkovisku na Potočnej ulici sme sa presunuli na štart jednoduchého trailu – TBK1. Tu sa nám naozaj potvrdilo, že podklad je takmer dokonalý. Korene sa nešmýkali a taktiež sa na traile nenachádzali žiadne mláky. Trail sme si rovno "šupli" dvakrát za sebou, ideálne sme sa rozjazdili a mohli sme ísť ďalej.


Jazdci sa mohli pripojiť aj neskôr

Neskôr sa ku nám pripojili viacerí jazdci, ktorí buď nestihli štart o 10:00 alebo mali nejaké komplikácie. Osobne by som sa chcel poďakovať Lukášovi, ktorý za nami šliapal 20 km na bicykli až zo Zohoru. Týmto si zaslúžil darček vo forme trička OHĽADUPLNOSŤ, pretože nie je bežné, aby na výjazd prišiel niekto na bicykli z takej diaľky.


TBK 3

Po výšľape na vrch Piesky, kde sa nachádzajú ďalšie traily, sme sa posunuli ďalej – na trail TBK3. Tento trail je trochu náročnejší, pozostáva aj z niekoľkých skokov, ktoré sa samozrejme dajú obísť a taktiež sme tam našli niekoľko úsekov, kde boli technické nerovnosti ako napríklad menšie rockgardeny. Práve na týchto miestach sme zastavili, aby som bikerom ukázal, ako sa to má robiť správne. Výber stopy, pozícia jazdca a rovnako rýchlosť – všetky tieto dôležité poznatky sme sa snažili aplikovať priamo do praxe a využiť ich v teréne.


Ozajstná výzva – šprint hore kopcom

Pri výšlape na Biely kríž sa všetci už tešili na vysnívaný obed. Predtým sme si dali takmer všetci účastníci kamarátsku výzvu a to vyšprintovať hore strmý a náročný kopec. Po tejto výzve nás nezaujímalo už nič iné ako najbližšia zastávka – obed.


Obed na Bielom kríži

Samozrejmosťou je, že pri celodennom výjazde treba doplniť energiu a rovnako aj tekutiny. Preto sme išli priamo na Biely kríž, kde nájdeme dva bufety. Dali sme si teda hodinovú pauzu, doplnili energiu a tekutiny a mohlo sa ísť opäť jazdiť.


Poobedné zážitky na trailoch

Poobede na nás čakali dva traily – TBK2 a Slalomka. Keďže sme boli plní energie, mohli sme si počas prejazdu cez TBK2 opäť natrénovať rôzne techniky a prejazdy cez náročnejšie úseky, čo určite každému prišlo vhod. Po prejazde cez TBK2 sa jazdci, ktorí sa ponáhľali domov, prípadne boli vyčerpaní, odpojili a mohli sme prejsť na Slalomku.


Robíme to pre vás

Ak si myslíte, že techniku jazdy na bicykli zvládate, príďte sa s nami pomerať aj na naše ďalšie akcie, ktoré máme tento rok pre vás prichystané. MTBIKER Novodubnický maratón je veľká udalosť, kde nás okrem super pretekov môžete aj vidieť, zastaviť sa a prehodiť pár slov. Ak ste zástancami skôr cykloturistiky, práve MTBIKER Častovský cyklookruh je ideálne podujatie pre vás. Čaká vás príjemná rodinná atmosféra a výjazd v peknej prírode. Nezabúdame ani na vyznávačov zjazdového jazdenia a preto sme tento rok nadviazali spoluprácu s MTBIKER Hornonitrianskou Enduro sériou, ktorá sa každý rok teší čoraz väčšej obľube.


Ďakujem všetkým zúčastneným, nezabúdajte jazdiť OHĽADUPLNE a vidíme sa na ďalšom kole.
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTBIKER škola jazdy

calendar_today 24.07.2021
label Nesúťažné podujatie
place MTBIKER centrum Hrádok (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

MTBIKER komunitná jazda - spoznávanie zákutí Turca

MTBIKER komunitná jazda - spoznávanie zákutí Turca

Ak je niečo, čo skutočne vyšlo snáď v každom ohľade, bola to práve MTBIKER komunitná jazda vo Valčianskej doline. Prečo by si nabudúce nemal chýbať ani ty?
Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Háj Flow – príjemný doplnok cyklotrás v regióne

Háj Flow – príjemný doplnok cyklotrás v regióne

Liptov je bezpochyby kraj nevyčerpateľných možností, hlavne čo sa týka outdoorových aktivít.
keyboard_arrow_up