Prečo jazdím aj v horších podmienkach?

Vyraziť, aj keď trochu prší alebo je veľká šanca, že človek zmokne? Je niekoľko dôvodov, prečo áno a okrem nich doplním aj niekoľko tipov pre väčší komfort a bezpečnosť.

Tí, ktorí chcú jazdiť viac, majú prácu, prípadne rodinu, čoskoro prídu na jednu dôležitú vec. Ak by chodili vonku, len keď je ideálne počasie, veľa vody by „nenamútili" . Ak nemáte na „svoj“ výjazd celý deň, ťažko sa potom triafa dokonalé okno a treba sa jednoducho prispôsobiť. Ďalšia možnosť je zostať doma, prípadne sa venovať inému, alebo pomaly poškuľovať po nejakom trenažéri. Ešte lepší spôsob podľa mňa je, ak si nájdete v podobných podmienkach niečo pekné a stanú sa súčasťou pestrého mixu, ktorý cyklistika ako jeden z mála športov ponúka.


„Nespadol som z višne" a je úplne jasné, že nemám na mysli situáciu, kedy je 10 dní pekne, potom jeden deň prší a hlava v smútku. Vtedy jednoducho dám „oraz“, upracem pod servisným kútikom (v mojom prípade doma v izbe) a s dobrým pocitom si vychutnám, ako voda búcha na okno. Mám na mysli dni, kedy je dlhodobo škaredo, prípadne premenlivo a takých je v našich podmienkach stále viac než dosť. Ak nie teraz, čoskoro určite prídu a práve podobné obdobie mám veľmi rád. Vzali sme preto s Adamom kameru a skúsili podobný pocit preniesť do videa, kde okrem „romantiky“ nájdete aj niekoľko tipov.


Dôležitá poznámka k bezpečnosti

Zrejme ste si všimli, že osobne preferujem skôr tmavšie farby, čo nie je z hľadiska pohybu v premávke ideálne. Som ale cyklista, ktorý „vymetá“ najmä bočné cestičky tretej a neviem akej triedy a najviac lesné stúpania. Napríklad bunda z materiálu shake-dry sa v inej ako čiernej ani nevyrába.


Vtedy rozhodne odporúčam zainvestovať do poriadneho zadného svetla, ktoré v mojom prípade nahradil už Garmin v kombinácii s radarom. Je to šikovná vecička najmä tam, kde auto ide sporadicky a neotáčate sa stále dozadu, ako keď ste niekde v premávke. Okrem toho, že ho zbadáte na svojom počítači (prípadne si môžete nastaviť aj pípnutie), tak svetlo začne s približujúci sa autom poriadne svietiť/blikať. No a rovnako niečo dopredu, tu mám už roky model Zecto Drive od Lezyne.


V prípade, že jazdíte na frekventovaných cestách, rozhodne odporúčam zvoliť výrazné farby, prípadne doplniť výbavu tenkou „hi-viz“ vestou. Alebo vhodné doplnky, napríklad fluo návleky na tretry, rukavice, alebo viditeľná prilba (či návlek na ňu). V tomto je dobrým vzorom Cepo, ktorý jazdí v klasickej premávke oveľa viac a má tomu aj prispôsobené farbičky .

Cesta alebo MTB?

V prípade, že objavíte čaro jazdenia, aj keď trochu padá voda, užijete si ešte poriadne dlhú a pestrú sezónu...
Videjko sme naladili do „žiletkárskeho“ vizuálu, no nie každý má 2 bicykle a v podstate si tam môžete dosadiť aj MTB. S ním sa rovnako dá samozrejme jazdiť po asfalte, výhodou je ešte väčšia stabilita, vďaka širším plášťom, riaditkám a celkovému posedu. No ešte lepšia je v tom prípade šotolina, ktorá práve za mokra drží parádne a je na podobné podmienky ideálnym spoločníkom. Ak si chcete užiť techniku, skvelý je skalný terén – lepivé blato a bahenné kúpele už prenechám mladším . Na podobnú tému ale už máme tiež spracované jedno videjko z minulého roku, kde sa pozrieme práve na tipy ohľadom MTB.


Ak sa cyklistike venujete už nejaký ten rok, nemusím vám zrejme nič vysvetľovať a svoj systém alebo trenažér už zrejme máte . Teraz nás ešte čaká (snáď) babie leto, pekné inverzie a príjemné teploty. V prípade, že objavíte čaro jazdenia, aj keď trochu padá voda, užijete si ešte poriadne dlhú a pestrú sezónu...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up