ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2021 – pozrime sa trochu späť

Poďte sa s nami pozrieť na jednotlivé kolá a trochu si pripomenúť atmosféru pretekov.

Sezóna síce nekončí, veď sa jazdí veselo ďalej a počasie praje, no teraz máme na mysli preteky. V rámci nich môžeme hovoriť o „rozlúčke“,
...maratóny stále priťahujú množstvo bikerov aj v tejto „neistej“ dobe.
a to platí aj o najväčšom seriáli maratónov u nás, ŠKODA BIKE OPEN TOUR. Aký bol ročník 2021, ktorý bol už ôsmym „vydaním" tejto oslavy cyklistiky? Ani tohtoročná sezóna sa nevyhla určitým reštrikciám, ktoré spôsobila pandémia, no im sa venovavať nejdeme. Výsledkom bol znížený počet podujatí aj v rámci série, rovnako nie úplne tradičné termíny, ale pekne poporiadku. Najdôležitejšie bolo aj tak zistenie, že ľudí pretekanie rozhodne neprestalo baviť... Poďme si pripomenúť celú sériu, ktorá je určená pre všetky výkonnostné kategórie. Navyše z každého kola ste mohli u nás čítať podrobnú reportáž.


ŠKODA MTB Cyklomaratón Topoľčianky

Celá séria sa odštartovala pomerne netradične, 26. júna, a to maratónom v Topoľčiankach, ktorý po minulé roky sezónu skôr uzatváral. Ako sa na leto patrí, pretekárov privítalo horúce počasie a na tratiach sa poriadne prášilo. Nikto netušil, koľko pretekárov sa nakoniec zúčastní, vzhľadom na situáciu, no 544 jazdcov organizátorov určite potešilo. Rovnako ako prejazd cez potok, cca 500 m pred cieľom . Koho zaujíma viac, pozrite našu reportáž od DeniDu, ktorá si prvýkrát strihla dlhú trať.


ŠKODA Slovenský raj

Podujatie v Hrabušiciach už pretekárom netreba predstavať, za tie roky už prešlo svojím vývojom, ale v roku 2021 prišla po dlhom čase výrazná zmena trate. Namiesto 2 kôl v prípade dlhej trate sa prešlo k jednému a pridali sa nové stúpania, či prejazd cez známu lokalitu Dedinky – Mlynky. Vo výsledku tak ostal stále zachovaný rýchly charakter trate, no jazdci mohli vidieť oveľa viac zo Slovenského raja a pre väčšinu to bola vítaná zmena. Navyše dokonalé maratónske podmienky – sucho, teplota okolo 20 °C a pod mrakom. K tomu turisti vytvorili príjemnú divácku kulisu, tá nechýbala ani pri dojazde do cieľa v cieľovej „rovinke“. Poriadna točka pred cieľom umožnila vychutnať si ovácie o niečo viac . Reportáž opäť pripravila DeniDu a „raj“ rozhodne nebol zadarmo. Viac v článku.


ŠKODA Horal MTB maratón

Horal už je rovnako „legendou“ v rámci MTB maratónov a pod Tatrami sa opäť zišlo viac ako 500 štartujúcich. Pre obmedzenia sme sa opäť nedočkali Kráľovej hole, no aj „kratšia“ trať Lejzi s viac ako 2 000 nastúpanými metrami stačí na poriadny náklad v sedle. Zaujímavosťou bola účasť francúzskeho majstra sveta v cyklokrose (U23), ktorý sa stal aj absolútnym víťazom. Navyše na stupni víťazov ho doplnil Poliak, takže o medzinárodnú konkurenciu rozhodne nebola núdza . Dôkazom, že keď nie je Kráľova hoľa, stále sa dá nájsť aj po rokoch výzva, je reportáž od Imromana. Ten si „strihol“ trať Lejzi konečne pod 4 hodiny a všetko nájdete v detailnom reporte.


ŠKODA MTB maratón Rajecké Teplice

Dalo by sa povedať, že spoločným znakom pre všetky 3 kolá série bolo výborné počasie a suchá trať. Na záver ale to najlepšie... Podľa hesla tak prišlo niekoľko búrok, ktoré rýchlu a prašnú trať v priebehu hodín kompletne zmenili. Výrazne sa ochladilo, vo výškach nad 1 000 metrov sedela hmla a jemne mrholilo. Našťastie veľká časť trate sa ide v horách po asfaltových a štrkových úsekoch, pretekárov na dlhej tu čakali rovno 2 kolá. Sucho rozhodne nebolo, blato a voda síce fŕkali, ale nič strašné. Lenže záverečných cca 8 km obstarali lúky, kde sa už diali skutočne veci . Bicykle sa obalili bahnom, netočili sa kolesá. V kombinácii s únavou z celej trate teda záver, na ktorý budeme ešte dlho spomínať. Všetko sa opäť dozviete v podrobnej reportáži od Imromana.


Ale ako to už býva, čím horšie podmienky, tým lepšia atmosféra v cieli. Navyše vzhľadom na zlú predpoveď a náročnosť sa zúčastnilo cca 347 bikerov. Rajecké Teplice tak obstarali aj samotné vyhlásenie celkových víťazov. Z víťazstva sa radoval Rudo Dzureň (Pro-body sport team) a medzi ženami Marina Dragan (Cykloklub SENEC). Kompletné poradie v rámci všetkých kategórií nájdete na tomto odkaze.


Dôležité detaily

S tým, ako sa menili jednotlivé pravidlá, menili sa aj veci, ktoré súvisia s konaním akcie – napríklad jedlo, sprchy a pod. To isté platí aj pre sprievodný program. Čo ale bolo spoločné naprieč všetkými akciami, je snaha eliminovať odpad, či už na trati, alebo v cieli. Dôraz na ekológiu je pomerne častá fráza a nie každý ju môže hneď oceniť, no z dlhodobého hľadiska sa jedná a dôležitý „detail“. Recyklovateľné taniere, či príbor sú len drobnosti, ktoré všetko dopĺňajú. Čo rovnako zrejme mnohí ocenili v rámci ŠBOT je zázemie, ktoré je robené tak, aby sa dala vytvoriť, tak povediac, rodinná sobota. Na trati zrejme balóny či LEGO pretekári neocenia, no v rámci spoločne stráveného dňa, kedy si časť rodiny dá poriadne do tela a zvyšok je v cieli spokojný, dostáva všetko trochu odlišný rozmer. Návštevníci každého podujatia sa popri povzbudzovaní mohli zapojiť aj do tomboly o lákavé ceny. Na každom maratóne sa žreboval ŠKODA MTB bicykel či nový elektrický model ŠKODA ENYAQ iV na týždeň.


Čo je rovnako dôležité, maratóny stále priťahujú množstvo bikerov aj v tejto „neistej“ dobe. Veľa z vás sa možno odhodlalo v roku 2021 na svoju premiéru, viacero z vás ju možno odložilo na sezónu 2022. Uvidíme, čo nám prinesie...
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

Každý maratón v sérii je iný, každý rok prináša nové výzvy. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko môžete zažiť, či už ako pretekár alebo fanúšik, na trati najpopulárnejšej série horských maratónov.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Reportáž: Škoda Horal MTB maratón - keď aj Lejzi trať potrápi

Reportáž: Škoda Horal MTB maratón - keď aj Lejzi trať potrápi

„Viki, keď už tento rok chodíš po tých bežeckých pretekoch a máš dobrú formu, poďme vyskúšať aj nejaké cyklopreteky.” Touto vetou od Veroniky to začalo…
keyboard_arrow_up