Ako som si kúpil „ježka“ – moje zážitky s novými pedálmi

Aj keď tomu názov napovedá, tentokrát nebude reč o zvieratku, ale o ježkovi, ktorý je náš kamarát pri jazdení hore aj dolu kopcom, pri skákaní a bez neho nie je možné vyblázniť sa hlavne smerom dole.

Reč bude o pedáloch slovenskej značky Hedgehog (v preklade ježko). Nebudem a nechcem ťa zaťažovať detailmi, ako som vyberal svoje nové platformy, pretože výber a preferencie každého bikera sú iné a niekomu sa páči to a inému ono. Dlho som hľadal „ideálne“ platformy pre moje použitie a nebolo to ľahké. Niektoré sa mi nepáčili prevedením, materiálom alebo boli príliš ťažké, drahé, prípadne boli tuctové a ničím ma nezaujali.


Do oka sa mi dostali pedále Hedgehog od slovenskej značky RGD-bike. Slovenskej? Vážne? Na Slovensku máme dva typy firiem. Tie, ktoré chcú zarobiť hneď, alebo tie, ktoré chcú výsledné produkty robiť dobre, kvalitne a majú dlhodobý cieľ. Po preštudovaní webu rgd-bike.com a mailovej komunikácii s výrobcom som zostal veľmi prekvapený záujmom a pochopením mojich „záludných“ potrieb. A začala sa veselá a dlhá komunikácia objednávania.

Ako prvé som dostal dotazník, ako si svoje vysnívané pedále predstavujem. Po preštudovaní som zalapal po dychu, na môj vkus príliš veľa možností voľby pedálov (presnejšie nekonečno). Hedgehog ako typ pedálu je od začiatku jasný a aj jeho základné parametre, ale krása týchto pedálov spočíva v absolútnej voľnosti výberu, kde sa dajú realizovať aj najtajnejšie sny bikera.


Piny, taká „blbosť", čo už môže byť na tom zložité? Odpoveďou je 10 možností ako titan, nerez, rôzne farby, každý pin iný - no problem. Jednoduché máme za sebou, a farba pedálov? V ponuke je 8 základných farieb: strieborná RAW, čierne, modré, červené, zelené, zlaté, fialové a žlté. Myslím, že by to úplne stačilo a týmto výberom by zatienili väčšinu značiek, ale chlapci svoj model, ako sa presadiť, posadili veľmi vysoko.


Môžete si zvoliť vlastnú farbu, akú len chcete na pedáloch mať: hnedé, ružové, šedé alebo priamo priblížiť farbu pedálov k farbe biku. Vrchol možností s nádychom luxusu je dvojfarebný elox (Splash), ktorý rozžiari pedále aj bike. K luxusnejším možnostiam patrí aj upgrade CR-Mo osky za titánovú, čím sa ušetrí cca 70 g na hmotnosti pedálov.


Veľmi zaujímavou možnosťou týchto pedálov je úprava na SPD systém, ktorý sa len naskrutkuje ako klietka na telo pedála a je ho možné doobjednať aj dodatočne. Pre váhavých - konštrukcia pedála umožňuje len jednostranného namontovania SPD a z druhej strany zostáva plnohodnotná platforma. Pýtate sa, aký to dáva zmysel? Pre toho, kto sa nechce rozlúčiť s „dupaním" do kopca a je zvyknutý na SPD, môže aj ťahať a pritom mať dolu kopcom plnohodnotné platformy so všetkým, čo k tomu patrí.


V rýchlosti spomeniem „papučky" - návleky na pedále, aby sa pri preprave nepoškodili, alebo aby sa pedálmi nedoškriabalo nič iné.


A čerešnička na torte je možnosť vlastného gravírovania. Nápis, podpis, logo, ornament, slogan, všetko je možné, čo si viac priať?


Objednal som a s obavami som sa tešil, ako to celé dopadne. Balík dorazil. Hrkoce. Z prepravného obalu vyberiem papierovú tašku a v nej bola pekná drevená opálená „očmudená“ krabička s gravírovaním značky a názvom pedálov. Po otvorení drevenej krabičky sa vnútri nachádzal plnofarebný návod na obsluhu, čuduj sa svete aj v slovenskom jazyku. Nálepky značky, prívesok na kľúče, montážna vazelína na závity, náhradné piny, aj niečo naviac a samozrejme moje vysnívané pedále.


Prvé jazdy dopadli na výbornú, topánky držia na pedáloch ako pribité. Čo si viac priať? Dlhodobé skúsenosti preverí až čas (zatiaľ na nich jazdím 6 mesiacov). Ak budú aspoň tak dobre fungovať, ako vyzerajú, mám sa na čo tešiť.


Prečo áno?

Špičkové spracovanie a nekonečne veľa možností. Monoblok 7075, CNC spracovanie a 2+2 ložiská dávajú záruku dlhej životnosti.

Prečo nie?

Nerád to hovorím, ale treba si pripraviť trochu hlbšiu peňaženku. Uvedom si, že sa jedná o luxusnejšie pedále, ktoré nechrlí čínska linka v tisíckach kusov a predávajú sa pod rôznymi značkami. Podobne aj špecifická osobná komunikácia, ktorá nemusí každému sedieť a dlhšia doba dodania.

Za pedálmi Hedgehog a za firmou RGD-bike stojí pár zanietených ľudí, dovolím si tvrdiť, že nadšencov, ktorí ich vymysleli podľa seba, zakúpili technológie na výrobu a začali realizovať svoj sen. Chlapci (aj dámy na pozadí), len tak ďalej, fandím Vám . Ďakujem.

Parametre mojich pedálov Hedgehog (ježko)

  • Rozmery platformy: 107 x 103 mm, výška 15,5 mm
  • Telo: Monolit 7075 komplet CNC opracovanie RGD
  • Farba: Čierna matná – antracit, pieskovanie v balotine
  • Hmotnosť: 362 g, pravý je o 2 g ťažší ako ľavý, aspoň sa mám na čo vyhovoriť, keď budem padať .
  • Stredová os: Titán
  • Uloženie: 2x priemyselné teflónové ložisko + 2x guľôčkové ložisko NSK 676ZZ
  • Piny: M4 anticor, podlepenie Loctide
  • Gravírovanie podľa vlastného návrhu.

P.S. (BTW)

Ponuka značky RGD-bike sa medzi mojím nákupom a písaním tejto recenzie (6 mesiacov) rozrástla aj o iné typy pedálov, ktoré vyzerajú príťažlivejšie a majú svoje čaro. Dnes by som vo výbere typu pedálov nemal takú jednoduchú voľbu ako pred polrokom. Článok som nepísal ako reklamu, alebo promo, skôr som sa chcel podeliť o zážitky, ktoré vie priniesť možno tak „banálna" vec, ako pedále.


Prečo SRATCH? „Nie je dôležité zvíťaziť, ale prežiť tú hanbu, keď vás porazí SRATCH...“
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
Test: TATZE MC-AIR – poctivý kus železa na trail

Test: TATZE MC-AIR – poctivý kus železa na trail

Keď niekto povie poriadne flat pedále, už viem, čo si pod týmto pojmom predstaviť. TATZE MC-AIR nie sú tie najmenšie ani najľahšie, svoju dominanciu majú inde.
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
keyboard_arrow_up