Tenkrát poprvé....na trenažéri

Aj takto môžu vyzerať tvoje prvé dojmy a pojmy s trenažérom. Aký model a príslušenstvo som si vybral a prečo som sa odhodlal trenažérovanie vôbec skúsiť?

Prvé snehové vločky a ranné teploty tesne pod nulou nesporne signalizujú, že zima sa blíži. Niežeby som sa netešil, už pomaly oprašujem svoje lyže, krútim fľašu do lavínového ruksaku a hľadám na mape, kam pôjdem. Na biku však ešte tiež nie je všetkým dňom koniec a pre tých „odvážnejších" sezóna vlastne nekončí nikdy. Pre tých menej odvážnych môže pokračovať doma... na trenažéri.


Ako to bolo u mňa?

Čomu som v týchto ostatných dvoch rokoch naozaj rád je, že som si našiel viac času na bike a celkovo viac času na seba. Najprv to bolo kvôli tomu, že sme sa stretávali partia, potom som sa dosť osamostatnil, lebo ma nebavilo podchvíľou na niekoho čakať alebo ma frustrovalo, keď som šliapal, čo to dalo a nemal som šancu dobehnúť tých predo mnou a tak som sa nastavil na to, že mojou motiváciou bude parádny pocit a zlepšovanie sa v jednotlivých segmentoch na Strave.

Minulý rok som začal cyklo sezónu pomerne neskoro, tento rok som si už odkrútil 6 000 km a aj keď nerád, musel som sezónu trošku predčasne ukončiť pred pár dňami kvôli operácii pruhu. Aj keď to bola moja úplne prvá (a) jednoduchá operácia, viac doktorov ma vystríhalo, aby som nesrandoval a dal si aspoň mesiac úplne pokoj. Tak ich asi poslúchnem. No a za ten mesiac už bude koniec novembra a to je čas, kedy ma na bike von už nikto nedostane . Čiže vyberiem tre-na-žér.


Nebudem si klamať, nie som ten typ cyklistu, čo ide von za každého počasia. Na toto som ešte nedozrel a chalani, čo to dávajú, majú môj obdiv. Ako sa hovorí, nie je zlé počasie, iba zlé oblečenie. Nevylučujem, že čaro zimy a dažďa ešte raz objavím, ale teraz sa ešte pýtam, načo?? Minulý rok som odjazdil svoju prvú sezónu, ktorú možno rátať v tisícoch kilometroch a keď sa v októbri blížila ku koncu, bolo mi za bikom celkom smuto. Prišlo trenažérobranie, v tej dobe hitovka podobne ako dnes Plačkovej kolagén alebo CBD kvapky, tak som tejto srandičke na domáce bicyklovanie podľahol aj ja.


Už si len vybrať...

Povedzme si úprimne, minulý rok bol výber rozhodne menší ako je tomu v súčasnosti a ak aj nejaký výber bol, tak ťa sklamal oznam pod položkou „nie je skladom“. V podstate som registroval tri značky, ktoré mali aký-taký marketing a z ktorých som si chcel vybrať - Elite, Wahoo alebo Tacx. Musím však povedať, že nie som ten „freak", ktorý si o tom naštuduje všetko a strávi dva mesiace s výberom.


Elite SUITO

Keďže som nevedel, či ma to bude baviť a či to vôbec využijem, išiel som po trošku lacnejšej značke a pri nej po trošku drahšom modeli. Inak dovtedy som Elite poznal iba ako výrobcu cyklofľašiek a stojanov, ale zjeme boli v správnej dobe na správnom mieste a nepochybujem o tom, že ísť do trenažérov bolo dobré rozhodnutie.


Do môjho rozhodovania opäť vstúpilo aj to, že skladom nebolo v momente kúpy nič a čo som zisťoval, najväčšia pravdepodobnosť, že sa niečo naskladní, boli práve Elit-y. S čím som si bol istý, bol fakt, že chcem ísť do niečoho sofistikovanejšieho ako iba do tréningových valcov. Mám celkom rád technické veci a keď sa dá niečo s niečím prepojiť, spárovať a „vytunovať“, láka ma to. Aby som nechodil okolo horúcej kaše, voľba padla na Elite SUITO.


Ďalším z dôvodov, okrem vyššie uvedených, bola jeho spratnosť. Bočné výklopné stabilizačné nohy sa dajú ľahko prisunúť a celé to nie je väčšie ako trolley kufrík. Nemám haciendu na dva hektáre, takže spratnosť bola dôležitá. Na jar to išlo medzi batožinu a naozaj to nikomu nezavadzalo.


Doplnky musia byť!

Keď už som mal konečne trenažér a prišla mašľou previazaná škatuľka, hľadal som zase vhodnú podložku. Proste poznáš to, stále ti niečo chýba . Nebudeme si klamať, podložku vieš nahradiť aj obyčajnou karimatkou, ale keď už k tomu vyrábajú peknú červenú tréningovú podložku Elite Training Mat, nekúp to. Je asi tak 10x drahšia ako karimatka, ale jasné, aj tá cena má svoje opodstatnenie. Hlavne sa dá ľahko umývať a nie je taká pórovitá ako karimatka. Pôvodne som nechápal, načo by som ju umýval, ale posaď sa tak na hoďku na trenažér a pochopíš, že tá mláčka pod tebou nie je preto, že más spontánnu inkontinenciu. Spotíš sa ako hovado, že ti to bude ešte aj z nohy kvapkať .


A druhá vec, čo ma prekvapila, je hluk trenažéra. Nie, nie je to žiadna dráma, ale pri istej frekvencii otáčok to trošku brní a podložka tomu vie dosť značne pomôcť. Zatiaľ sa ale nikto nesťažoval . Každopádne nie som hulvát a s rešpektom pred susedmi po desiatej večer už toto náradíčko nerozkladám . Inak, hovorí sa, že SUITO je výborné práve do bytovky, ale objektívne to neviem posúdiť, keďže nemám s čím porovnávať.

Tretia vec, s ktorou nepočítaš – teplo. Extrémne teplo. Vonku predsa len jazdíš vo vetríku, vetre alebo protivetre, čo ťa ochladzuje a odvádza pot. Doma si zavretý medzi štyrmi stenami bez minimálnej cirkulácie vzduchu. Takže nezabudni položiť uterák na zem, uterák na riadítka, otvoriť okno a čakať, kedy začneš stekať ako sviečka . Viem, že mnohí používajú ventilátor, ale mne osobne to dosť vadí.

Čo ďalej?

Takže podložka je, trenažér tiež...a môžme začať. Inak ešte jedna drobnosť. Keďže som chcel trenažér s osadeným bikom posúvať po byte, rozumej odkladať ho na iné miesto (a vláčiť to ručne nie je najpraktickejšie), dal som si pod podložku ešte veľkú osušku, ktorá sa dobre šmýka a zároveň nepoškriabe drevenú podlahu. Osadenie biku bola naozaj minútová záležitosť, čo som bol milo prekvapený, je to úplne kompatibilné aj s Campagnolo a mojim Bianchi Aria rámom. Shimano kazeta a „Campa“ sada by sa nemali kombinovať, ale mne to funguje, či už hovorím o bezproblémovom radení alebo nízkej hlučnosti.


Zwiftuj!

Aby si nešliapal naprázdno, jasné, že chceš nejaký vizuálny zážitok. Teda samozrejme, ak nechceš pozerať nový diel Súdnej siene, Farmy alebo inej intelektuálnej chuťovky s extrémne vysokou sledovanosťou. Na MTBIKERi som našiel články o Zwifte a niečo o tom, že je to asi naj, tak som si ho nainštaloval a spároval s trenažérom. Do Zwiftu platíš mesačné feečko a nie je to úplne symbolické (+- 15 €), ale zadarmo ani kura nehrabe. Odpustíš si dva drinky a máš to. Inak k trenažéru dostaneš kartičku s kódom na mesačné členstvo zadarmo.


Prepojenie so Zwiftom je odporúčané cez ANT USB kľúč, ale spárovanie s mojím MacBookom išlo úplne ľahko aj bez neho cez bluetooth. Aby sme sa neviazali iba na notebook, bez problémov funguje aj bluetooth prepojenie s mobilom alebo tabletom. Inak na tablety som už videl aj také cool stojany špeciálne vyvinuté k trenažérom . To je zase jedna z tých vecí, ktorú vôbec nepotrebuješ, ale proste ju chceš mať . Čiže ANT USB odporúčam pre staršie notebooky a údajne Windows má niekedy problém s vyhľadaním zariadenia, ale neviem to objektívne posúdiť. Skrátka a jednoducho - vyskúšaj spárovanie cez bluetooth a ak ti to nebude fungovať, jednoducho dokúpiš ANT.


Áno alebo nie?

Záleží od tvojich očakávaní. Ako som písal, ja som úplný hobík, čo si chce trenažérom predĺžiť sezónu, večer si namiesto ničnerobenia sem-tam pošliapať pedále alebo udržiavať si akú takú kondíciu pred začiatkom sezóny. Toto všetko trenažér pre mňa spĺňa, ale zase úprimne, neviem na tom byť viac ako hodinu. Čo mi asi najviac vadí, je to, že na biku staticky sedíš, nevychyľuješ sa, netočíš riadidlami, neklopíš...proste sedíš, šliapeš, sem-tam sa postavíš a zase šliapeš, ale ten pohyb je podstatne stereotypnejší, ako keď si reálne vonku. Videl som už u Cepa v postoch niečo ako surf, čo už dokáže simulovať všetko možné a bolo iba otázkou času, kedy niečo také na trh príde. Rovnako tesne po tom, ako som si kúpil moje SUITO, vyšla dynamická podložka pod predné koleso, ktorú už vieš vychyľovať, stúpať a podobne. Ja mám ešte nehybnú klasiku .


Myslím si, že všeobecne táto „virtuálna“ športová realita má brutálne dobre našliapnuté na ďalší vývoj a dnes sme len v plienkach. Nehovorím len o hardware ale aj o software – jeho grafike, dizajne, funkcionalitách a podobne.


Nevyskúšaš, nevieš

Zwift je v podstate počítačová hra, kde a dostávaš na ďalšie levely. To je nesporne motivujúce a ak si naučený požívať appky ako Strava, o to viac sa chceš porovnávať sám so sebou alebo sútažiť so Zwiftom Companion. Rovnako môžeš z pohodlia domova zdolávať slávne kopce, kam sa pravdepodobne nikdy nedostaneš alebo si jednoducho zabikovať s legendami.


Čo dodať na záver?

Trenažér má niečo do seba, ale na zadok som z toho proste nespadol. Zatiaľ je to stále len slabšia náhrada biku, ale ak chceš bikovať aj v zime a v škaredom počasí, šetriť čas presúvaním sa na tréningy, je to rozumná cesta. Pocit z parádnej cesty a živých ľudí však musíš hľadať inde. Ak teda jazdíš na biku kvôli „vetru vo vlasoch“, času strávenom v prírode alebo ti jednoducho chýba adrenalín v podobe áut alebo rýchlych zjazdov na úzkych cestách, toto ti trenažér proste nenahradí a radšej odporúčam pohľadať kvalitné oblečenie do každého počasia .


Pre mňa však bolo SUITO dobrá voľba. Nevravím, že na naň budem vyskakovať každý deň, ale pomer ceny versus výkon, skladnosti tohto modelu a hlavne možnosti rozumne a športovo tráviť čas aj doma v interiéri, splnil moje očakávania. Ale ako sa hovorí, nevyskúšaš, nevieš... Takže vyskúšaj a sám si odpovedz, či toto je tá cesta, ktorou chceš ísť.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
BasketSK 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
Test: Porovnanie 6 indoor cyklistických platforiem

Test: Porovnanie 6 indoor cyklistických platforiem

Ponuka virtuálnych cyklistických platforiem je pestrá a všetci si z nej vieme vybrať takú, ktorá pomôže splniť naše ciele.
keyboard_arrow_up