FOX Dual Pull verzus RockShox TwistLoc Remote

Skoro každý maratónec používa uzamykanie vidlice a tlmiča počas jazdy. V tomto článku vám ukážem môj prechod zo značky FOX na značku RockShox a moje dôvody.

Minulú sezónu som začal jazdiť na bicykli Orbea Oiz v hliníkovom prevedení. Bicykel šliapal ako hodinky, absolvoval som na ňom svoj prvý maratón v živote. Prišiel september, výjazd s kamarátom a v strede výjazdu pád. Prechádzali sme po čerstvej ťažbe a mne vošiel do zadného kolesa konár. Zablokoval mi koleso a dostal som šmyk, následne ma hodilo na ľavý bok a ustlal som si v borievkovom poraste. Pád jemný, žiadne defekty na tele, ale bicykel letel ďalej a riadidlá sa stočili na odrezanom pni.

Všetko bolo v poriadku, narovnal som riadidlá a pokračoval. Naraz pozerám a páčka zamykania vidlice a tlmiča bola fuč. Ak niekto nepozná FOX Dual Pull, tak spodná je na odomknutie a vrchná na uzamknutie. V mojom prípade chýbala tá vrchná. Doma som hneď pozeral dostupné ponuky, cena niečo cez 50 €. Povedal som si, teraz nie, funguje to a vymením to cez zimu. Systém fungoval, akurát to bolo ťažšie na ovládanie.


Druhý variant

Keďže páčka je vyrobená zo zliatiny alebo hliníka, uvažoval som nad ručnou opravou. Urobiť jemný strojný zárez a do toho vložiť skrutku. Znova by som mohol palcom ovládať uzamykanie a ušetril by som peniaze za novú páčku. Po hlbšom skúmaní som zistil, že materiál je príliš tenký a moje „ghetto” riešenie by sa neujalo. Trojpolohový systém od Orbea alebo Scott som nechcel montovať, páčka stojí vyše 100 € a sám som nevedel, či je na to moje odpruženie nakonfigurované. Nakoniec som zvyšok jesene jazdil bez páčky, nič ma nelimitovalo, iba zlá manipulácia.

Jedno video a veľké rozhodnutie

Nový rok, nové video skladania vysneného bicykla José Antonio Hermida. Skladal si svoj downcountry bicykel, použil tlmenie od značky FOX, keď tu vidím, ako používa lockout od konkurencie RockShox. Klikám pauzu a hneď pozerám cenu tohto komponentu, cena MOC 134,90 €, namiesto eufórie prichádza zarazenie. Veď je to ešte drahšie ako má značka FOX. Okamžite otváram bazár a tu nachádzam inzerát, ponuka nového otvoreného balenia s cenou nižšou ako nová FOX Dual Pull. Neváham a hneď píšem predávajúcemu. Nakoniec obchod prebehol a páčka bola na ceste ku mne.


Prečo RockShox?

Kým pri FOX ťahaním páčky odomknete, tak u RockShox je to otočením gripu.
Samozrejme páčka uzamykania od FOX fungovala výborne, ale sklamala po nešťastnej udalosti po páde. Tieto páčky prehadzovačiek, sedloviek a iných pri pádoch trpia. Mne sa pri páde posunula brzdová páka, ktorá následne ulomila aj páčku uzamykania. Ak si myslíte, že som ju mal zbytočne veľmi utiahnutú, tak sa mýlite. Bohužiaľ, nestihla sa posunúť pri páde a prišlo k deštrukcii. Z tohto dôvodu som chcel systém páčiek zameniť za niečo menej exponované. Samotné video mi bolo inšpiráciou, keď to funguje Josému, tak prečo nie mne. Systém sa spolieha na rukoväť a nič sa nemôže zlomiť. Daný spôsob som na jednom bicykli dokonca aj skúšal, okrem gripov mi vyhovuje a nemám iné výhrady.

Gramárske okienko

Oba druhy tejto páčky vážia rovnako. FOX aj s objímkou váži 77 gramov, bez nej skoro 60. To iba v prípade uchytenia priamo na brzdu. RockShox udáva hmotnosť 72 gramov (iba samotný TwistLock), gripy k tomu spravia celkovú hmotnosť 160 gramov. V mojom prípade som použil ESI, takže hmotnosť sa zachovala. Toľko k hmotnosti daných komponentov.


Montáž

Balík prišiel domov a mohol som začať s výmenou. Prvý problém bol dať dole ESI grip bez poškodenia, nakoniec pásky a prostriedok na okná mi ich pomoholi dať dole bez ujmy. Následne som dal dole brzdu a páčku pre sedlovku. Otočenie riadidiel vpravo a páčka uzamkynia bola dole. Odpojil som vidlicu a prišiel druhý oriešok.


Tlmič je pri značke Orbea schovaný pod hornou rámovou rúrkou, systém I-Line ešte samotný bowden schováva a výmena je ťažšia. Dávam dole skrutky a vyťahujem tlmič z rámu. Povolím uchytávací vrut a môžem odpojiť páčku. Demontáž na prvú je spravená, prichádza tá ťažšia časť.

TwistLoc nahadzujem na riadidlá, prevlečiem lanká na ovládanie a skracujem bowden pre tlmič. V tomto bode sa trápim, nakoniec tlmič pripojím a nechám v pohotovostnom režime v prípade úpravy. Pokračujem ďalej vidlicou, TwistLoc si nastavím podľa dĺžky gripu na 13 centimetrov a uchytím na riadidlá. Znova skracujem bowden pre vidlicu, aby všetko sedelo a fungovalo správne.


Po uchytení lanka skúšam systém uzamknutia, kde zisťujem príliš dlhý bowden pre tlmič a vznik problémov. Tlmič dávam dole a všetko skrátim, následne pripojím tlmič naspäť a systém otestujem. Všetko funguje správne, nasadzujem záslepky a prichádza na rad zvyšok. Nastavenie brzdy a páčky sedlovky odmeriam od osy predného kolesa a nakoniec všetko upravím do požadovaného uhla.


Teraz prichádza čas nahodiť moje obľúbené ESI gripy. Samotná značka RockShox má v balení svoje gumené gripy, tie mi ale nesedia a ostávam verný ESI. Grip si nameriam a danú dĺžku odrežem pracovným nožom. Režem po celom obvode, inak by mi rovný rez spôsobil zakrivenie a medzeru pri nasadení. Čistič na okná a grip je na svojom mieste. Všetko spolu pekne ladí a funguje.


Prvé výjazdy a výhody

Vyššie som spomínal svoje dôvody pre tento systém. Páčky sú exponované a po svojej skúsenosti som chcel niečo minimalistické. V tomto prípade ponúka konkurencia dobré riešenie a v prípade pádu ostane grip aj TwistLoc nepoškodený. Teda aspoň v to dúfam. Mne osobne ergonómia TwistLoc-u vyhovuje, paradoxne je pre mňa lepšia. Keď som vozil páčku od FOX, tak sa mi počas zjazdu stávalo, že som ju nechtiac zamkol. Toto som pri systéme od RockShox eliminoval, tým som odstránil ďalší problém. Samotné systémy fungujú podobným spôsobom. Kým pri FOX ťahaním páčky odomknete, tak u RockShox je to otočením gripu. Zamknutie funguje uvoľnením tlačidla alebo kratšej páčky. Inak samotné pruženie Rockshox sa zamyká a odomyká presne opačne.

Nevýhody

Najväčším negatívom je cena, je jedno, akú značku zvolíte. Samotné páčky u oboch stoja niečo cez 50 € a samotný TwistLoc necelých 135 €. Ja som využil bazár na MTBIKER, kde ma to vyšlo lacnejšie ako FOX riešenie a ešte som ušetril.


Sumár

Teraz si hovoríte, načo ten článok, veď každý stále niečo mení a komponenty sú skôr spotrebák. Osobne si myslím, že lockout nie je spotrebák, predsa ak ho nezničíte ako ja, bude vám fungovať stále. Týmto článkom som chcel skôr ukázať, že ak máte radšej zamykanie od FOX alebo RockShox, tak to môžete smelo skombinovať. Sám som sa bál tejto kombinácie, nakoniec video skladania MTB legendy ma posunulo ďalej a pomohlo mi. Tento článok je demonštráciou tejto kombinácie, že funguje všetko na 100 percent. Najviac mi dalo zabrať pripojenie tlmiča, kedy človek musí dobre natiahnuť lanko, aby všetko fungovalo správne.

Iné problémy som nemal, počas jazdy v snehu a blate šliape všetko perfektne a môžem len odporučiť. Samozrejme, niekto môže ďiaľkový lockout zavrhnúť, tu skôr prevládajú osobné preferencie. Ja som chcel maratónsky bicykel s lockout-om, pretože asfaltové presuny alebo dlhé kopce môže človek ušetriť. Tento systém využijú hlavne maratónci, ktorým napomôže pri efektivite a šetrení síl počas dlhých jázd. Pridávam odkaz na FOX aj RockShox v MTBIKER eshope.

Záver

Či máte pruženie od RockShox alebo FOX, ovládanie uzamykania si môžete kľudne zameniť za to viac preferované. Ak máte podobné alebo rovnaké skúsenosti, podeľte sa s nami v komentároch a diskusii. Ak som niečo nespomenul v článku, čo by vás zaujímalo, kľudne mi napíšte a rád odpoviem.
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

UDH pätka - čo je to a na čo je to dobré?

S tromi magickými písmenami UDH sa v poslednom roku stretávame podozrivo často. Viete však, čo znamenajú a čo sa za nimi skrýva?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Video: Ako funguje pruženie na bicykli? Rady profesionála a pretekára

Video: Ako funguje pruženie na bicykli? Rady profesionála a pretekára

Viete, čo je kompresia, sag, token a vyznáte sa do pruženia? Čo odporúča pretekár a odborník v jednom?
keyboard_arrow_up