Sú platformové pedále na snehu bezpečnejšie a zábavnejšie?

Zima je ideálna aj na to, aby človek skúsil niečo nové. Pre mňa tým bola aj výmena klasických SPD za platformy, čo ma už dlhšiu dobu lákalo. Prečo? No, lebo sneh...

Možno to pre niekoho bude smiešne, veď čo je na tom, vymeniť pedále. Ale ak je človek zvyknutý X rokov jazdiť iba SPD vo všetkých podmienkach, jedná sa o poriadne výraznú zmenu. Veď práve ono „spojenie“ s bikom pomocou kufrov je pocit, na ktorý športoví jazdci nedajú dopustiť. No všetko má svoje výhody, rovnako aj nevýhody.

Keď sa ma spýtate, prečo som „flaty“ neskúsil už dávno, neviem odpovedať. Zrejme z dôvodu, ktorý som spomenul aj v nedávnom článku. Mám bike rád nastavený, ako mi vyhovuje a ako som zvyknutý, pričom SPD a rovnako zimné tretry beriem ako samozrejmosť. A tiež z dôvodu, že keď už je veľa snehu, prednosť dostávajú skôr lyže.

Potom si s Adamom hovoríme, že by to mohla byť celkom zaujímavá téma a porovnanie, čo by podobná zmena mohla aj ortodoxnému SPD-čkaraovi v zime priniesť. Najmä, ak sa bavíme o jazdení na snehu, ktoré je pomerne špecifické a platformy môžu priniesť zaujímavé benefity – či už z hľadiska zábavy alebo bezpečnosti. A navyše, kde lepšie postrehnúť pocity zmeny ako pri prvej jazde...


No a ktoré by som si teraz vybral z dlhodobého hľadiska? Musím uznať, že pre čisto jazdenie po snehu, kedy povedzme ide človek na chatu, dá si niečo dobré a po hravých chodníčkoch sa pustí naspäť, by som asi volil flaty. Výhodou sú aj turistické topánky, v ktorých sa predsa len lepšie chodí a je to „praktickejšie“. Ale akonáhle snehu už ubudne a bude sa jazdiť častejšie a dlhšie, nedám zrejme dopustiť na SPD. Na druhej strane vymeniť pedále nie je žiadna veda, takže načo si lámať hlavu a uživia sa také aj také.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jazda na snehu – časté otázky a tipy

Jazda na snehu – časté otázky a tipy

Výber plášťov, použitie hrotov, základné úpravy na biku a pár pravidiel či tipov pre jazdu v zime a na snehu – o tom bude dnešné video.
Žiarska chata - vstupná brána do iného sveta

Žiarska chata - vstupná brána do iného sveta

Miesto, ktoré sa do pamäti mnohých zapísalo storočnou lavínou, vzbudzuje rešpekt, ale má svoje osobité čaro a určite poteší aj cyklistov. Nakoniec, môžete sa presvedčiť spolu s nami.
Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Glevo, zima a bike – to je kombinácia, ktorá ide k sebe. Kde momentálne najčastejšie jazdím, čo ma zima naučila a ako sa pripraviť na zimné jazdenie?
keyboard_arrow_up