Test: Kellys Gate 90 - univerzál na každú situáciu

Hardtail je bicykel, na ktorom začínal hádam každý biker, a tie dnešné ponúkajú veľmi zaujímavý mix vlastností.

Pamätám si na ten svoj prvý „horák”, ktorý som dostal asi ako 10-ročný. Dovtedy som jazdil iba na BMX a toto bola pre mňa úplná „pecka". Potom som na bicykel zabudol na dlhú dobu a až po vysokej škole som sa opäť vrátil k cyklistike. Hádate dobre, kúpil som si vtedy opäť hardtail.

Keď prišiel na test Kellys Gate, tak som si vlastne tak trochu zaspomínal na svoje začiatky. A že som vyfasoval parádny kúsok, aby sa mi dobre spomínalo. Určite ste už identifikovali top model na hliníkovom ráme. Gate 90 je na prvý pohľad síce nenápadný, no mne sa ta decentná farba veľmi páči a zároveň ponúka veľmi solídnu výbavu.

Kellys Gate 90

Geometria


geometria
Kellys stavil na rozumnú kombináciu komponentov, aby neutrpela ani vaša peňaženka, ale ani jazda.
Na test som dostal veľkosť M, kde som presne na hranici. Pri letmom pohľade do tabuliek zisťujem, že táto veľkosť je dobrá do výšky 185 cm. M-ko má reach 435 mm, hlavový uhol 68°, uhol sedlovej rúrky 74° a rázvor 1 132 mm. Po niekoľkých jazdách musím skonštatovať, že ma nikde neobmedzuje, ani nikam nekopem pri šliapaní, ale keby som si ho mal ísť kupovať, asi by som siahol po L, nech mám predsa len viac miesta pri mojich 185 cm a 87 cm dlhých nohách.

bicykel
Inak je rám veľmi kvalitne spracovaný, čo vidno aj na úhľadných zvaroch. Gate je vybavený zadnou boost pevnou oskou, čo zvyšuje pevnosť rámu a ten sa vám tak zbytočne nebude krútiť pod zadkom. Kabeláž je vedená vnútorne aj k sedlovke, čo len dotvára uhladený dizajn.


Komponenty

Kellys stavil na rozumnú kombináciu komponentov, aby neutrpela ani vaša peňaženka, ale ani jazda. Mne sa osvedčila veľmi dobrá vidlica Recon Gold, ktorá ponúka uzamykanie z riadidiel, a tak každé stúpanie bolo bez zaváhania a straty wattov. Naopak dolu kopcom kontrolovane držala moje ego na uzde. Čím viac sme s Gate spolu jazdili, tým viac som bol s vidlicou spokojný. Samozrejme, nečakajte, že ukočíruje 2-metrové dropy a podobné „prasačiny". Toto je XC bicykel a tam sa treba držať.


Pohon zabezpečuje Shimano v podobe moderného 12-rýchlostného systému. Vpredu vás budú hýčkať kľuky XT M8100, ktoré ja osobne mám veľmi rád. Je to taký nezničiteľný kúsok, ktorý nikdy nesklame.

Podobne je to so zadným meničom, ten pochádza tiež z rovnakej sady a k jeho práci nemám žiadne výhrady. Stačí raz poriadne nastaviť a potom to tam už cvaká samo. Radenie je o rad nižšie a konkrétne teda SLX M7100. Radí a rozumie si so zadným meničom bez najmenších problémov. Vzadu potom Kellys použil Deore kazetu (M6100). Všetko to však funguje na jednotku a za celý test sa nestalo, žeby radenie zaváhalo, alebo niečo niekde preskočilo. Skrátka Shimano, ako ho poznáme a máme radi.

Shimano kľuky XT M8100prehadzovačka menič Shimano

Brzdy sú taktiež od Shimana a konkrétne Deore MT410 a aj keď brzdný účinok je solídny a na túto kategóriu stačí, tak predsa len by som si želal lepšie brzdy - kvôli brzdovej páčke. Táto je určená na dva prsty a keďže zvyk je železná košeľa, tak si nejak neviem ani po dlhých týždňoch zvyknúť. A možno som len „zhýčkaný".

brzdy Shimano Deore MT410
Kellys Gate je naozaj univerzálny bicykel, ktorý sa nezľakne ničoho.
Bicykel je postavený na vlastných Kellys ráfikoch širokých 21 mm a Shimano nábojoch, ktoré ponúkajú uchytenie kotúča na center lock a vzadu potom orech MicroSpline. Oba náboje sú vybavené kónusovými ložiskami, ktoré sú pre niekoho možno archaické, ja ich mám však rád pre jednoduchosť servisu a spoľahlivosť. Pneumatiky sú od Schwalbe, konkrétne Smart Sam z radu Performance a ide o tvrdšiu zmes. Mne osobne sa nepáči hnedá bočnica, no to je vec názoru.


Čo ma však tešilo celý test, je sedlovka KS so zdvihom 125 mm a vnútorným vedením. Navyše Kellys nešetril na páčke a hodil tam veľmi vydarený kúsok tiež od KS, model SouthPaw. Ostatné komponenty sú väčšinou domácej značky KLS a plnia svoju úlohu dobre, takže žiadne výhrady.


Príjemne zvezenie

Gate 90 je presne ten bicykel, ktorý by som odporučil človeku s obmedzenými financiami, miestom v byte, alebo skrátka len potrebuje jeden rozumný bicykel. Za relatívne dobré peniaze dostaneš vizuálne pekný a solídne ohádzaný bicykel zo Slovenska. Jazda na Gate sa odvíja hlavne od toho, akú máš práve náladu. Niekedy si potrebuješ len tak zašliapať, na nič netlačiť, porozmýšľať nad prácou, školou a podobne. Tu je Gate doslova balzam na dušu, pretože bicykel je úplne tichučký a nikde nič nepukne ani nehrkne.


Inokedy zase potrebuješ do toho riadne „búšiť", tak zamkneš vidlicu a ideš sa rozbiť do kopca. Dávaš bomby, bike pod tebou poslušne prenáša silu a nikde sa nič nekrúti. Špeciálne rám so zadnou pevnou oskou je tuhý, nech robím, čo chcem.


Nakoniec, keď máš náladu a schopnosti, vieš si užiť aj trailíky smerom dolu. Nie je to, samozrejme, enduro so 160 mm, preto musím veľmi rozmýšľať, lebo tu mi bike neodpustí nedoletený skok. V rámci možností však bicykel, obzvlášť vidlica, dovolí veľa. Kellys Gate je naozaj univerzálny bicykel, ktorý sa nezľakne ničoho.


Toto určite chceš

Kellys Gate 90 je ten typ bicykla, ktorý vás buď osloví a potom už máte klapky na očiach, alebo jednoducho prehodíte stranu. Z textu je asi jasné, do ktorej kategórie patrím ja. Nezľakne sa ničoho a bude vám verným spoločníkom na akomkoľvek výlete. Za necelých 1 800 € ponúka solídnu výbavu, hmotnosť 13 kg bez pedálov a nestratí sa ani v mori konkurencie. Viac informácií nájdeš na stránke Kellys.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Moja zbraň do kopcov alebo trochu „gramárenia“ nezaškodí

Ako vyzerá a jazdí bicykel, ktorý dokáže ponúknuť výhodu v boji s gravitáciou? Alebo keď už výkon nestačí, treba využiť aj moderné technológie a „marginal gains"...
Unboxing: Kellys Hacker 70 29'' - slovenský XC hardtail

Unboxing: Kellys Hacker 70 29'' - slovenský XC hardtail

Výkonnostne orientovaní jazdci, ktorí vedia oceniť jednoduchosť a všestrannosť bicykla s „pevným zadkom“, by nemali preskočiť ponuku slovenského výrobcu Kellys.
Video: Kellys Gate 90 - univerzálny spoločník

Video: Kellys Gate 90 - univerzálny spoločník

Hardtail je bicykel, na ktorom začínal takmer každý biker, a tie dnešné ponúkajú veľmi zaujímavý mix vlastností za slušné peniaze.
keyboard_arrow_up