Test: Santini Nimbus Rain - predĺžte si sezónu

V posledných rokoch štartujem cestnú sezónu stále skôr a skôr, pričom jarné počasie nešetrí nikoho. Nepremokavé a zateplené nohavice od Santini sú preto pre mňa dôležitým kúskom výbavy.

Kto pochádzate z okolia Trnavy, dáte mi určite za pravdu, že jar sa tu nesie najmä v znamení vetra, čas od času sa k tomu pridá krátka prehánka, no zažil som už aj krúpy. Bez adekvátnej výbavy to nebývalo nič príjemné a neraz som sa vracal domov poriadne premrznutý. Jazdieval som v pomerne mizernej kombinácii letné šortky + termoprádlo, no keď prišla možnosť otestovať tieto nohavice a posunúť skoré jarné (prípadne aj neskoré jesenné) jazdenie na vyššiu úroveň, nezaváhal som ani na chvíľu.

Určenie a technológie

Ako som už spomínal v úvode, Santini Nimbus sú nohavice určené najmä do skorých jarných, či neskorých jesenných mesiacov – samozrejme závisí od toho, kde jazdíte. Keďže je teplotné optimum 0 – 10 °C, určite ich využijem vo februári – marci na Podunajskej nížine, no po minuloročných skúsenostiach s nízkymi teplotami pokojne aj v apríli a máji niekde v kopcoch na Orave.


Napriek značne hrubému materiálu som však nemal pocit, že by sa vnútri zadržiaval pot.
Už na prvý pohľad ma zaujalo „rozdelenie“ nohavíc na dve logické časti (najlepšie vidno asi na titulke). Keďže sa dá očakávať, že fúkať bude najmä spredu, zateplenie (na fotke to belasé) je tu na omak podstatne hrubšie a podľa slov výrobcu sa tu nachádza aj trojvrstvová vode a vetru odolná membrána. Pri mokrej ceste to naopak bude „schytávať“ najmä zadok a spodok nôh, tu zas Taliani stavili na tenšiu termofleece vrstvu (na fotke čierna časť zateplenia) a vodoodpudivú úpravu Acquazero®. O pohodlie sa stará vložka NAT (Next – Airflow – Thermoshock), ktorá garantuje pohodlie až do siedmich hodín jazdy. Dosť bolo faktov, presuňme sa k dojmom.


Základ je správna veľkosť

...a ako pri voľbe iných kúskov oblečenia, ani tu som sa nevyhol mojim klasickým problémom, keďže som dlhý a chudý (188 cm a 68 kg). Keď si otvoríte oficiálnu stránku Santini, pri každom kúsku oblečenia je možné zadať viacero parametrov a systém vygeneruje odporúčanú veľkosť. Pri týchto nohaviciach je to výška postavy, hmotnosť jazdca, tvar tela, vnútorná dĺžka nohy a obvod pásu. Zaujímavosťou je, že aj napriek mojej výške systém vygeneroval veľkosť S (resp. 65 % ľudí zvolilo túto veľkosť), takže ho zjavne treba v prípade nohavíc brať s rezervou – konečná voľba padla aj vďaka mojej výške na veľkosť XL a neľutujem, napriek všetkým obavám napokon sedia ako uliate. Moja prvotná reakcia po oblečení bola, že to snáď ušili priamo na mne, v stoji ukážkovo sedia dĺžkovo aj do šírky.


A ako obstáli „v teréne“?

Píšem s úvodzovkami, keďže môj terén bola samozrejme cesta. Samozrejme, prvé, čo som si všimol, bola perfektná izolácia a konečne mi nebolo chladno. Prvotná skúsenosť bola zhruba dvojhodinová jazda v 4 °C a na silnom vetre (čiže pocitovka ešte nižšia), ale spomedzi celého oblečenia by nohavice boli určite to posledné, na čo by som sa sťažoval. Napriek značne hrubému materiálu som však nemal pocit, že by sa vnútri zadržiaval pot. Pri zateplení stojí za zmienku aj skvelá odolnosť voči vetru – tam, kde už dres (takisto zateplený) začínal pokrivkávať, sa nohavice držali skutočne na výbornú.


Jediné, čo bolo doteraz u mňa vodami neprebádanými, boli traky, keďže som doteraz jazdil v šortkách bez nich. S nimi prišla aj jedna, hlavne v chladnom počasí dôležitá výhoda – keďže sú nohavice pomerne „vysoké“ a ťahajú sa až povyše pása, kríže boli pekne prekryté tromi vrstvami (nohavice + dres + vesta) a v teple. Keď sa mierne oteplilo (rozumej 12 °C na slnku), pri jazde vo vyššej intenzite som už cítil, že mi začína byť v nohaviciach teplo – nebolo to nič prevratné, čo by mi výjazd výrazne znepríjemnilo, ale odporúčané teploty výrobca, zdá sa, nastavil správne.


Nepremokavosť som chcel skutočne veľmi otestovať v poriadnom daždi, už som sa na to aj psychicky pripravoval, ale počasie bolo jednoducho proti a odkedy mi nohavice pristáli doma, v Trnave vládlo stabilné slnečné počasie. Tak som, povedané našou biotechnologickou rečou, vymenil vonkajší „full scale“ proces za domáci „lab-scale“ proces a nohavice poriadne zafŕkal vodou. Aspoň takto v malom vodoodolnosť vyzerala skutočne perfektne, keď som nohavice aj nakláňal zo strany na stranu, kvapky pekne putovali po povrchu a nič nevsiaklo dnu.


Maličkosti, ktoré dopĺňajú celok

Čo ma od začiatku potešilo, bolo to, že v Santini myslia aj na bezpečnosť cyklistu – pozdĺž takmer celého lýtka sa ťahá reflexný pás, čo jednoznačne ocením v sychravejších dňoch, poprípade pri jazde za zníženej viditeľnosti.


Spodok nohavíc je zakončený elastickou gumou, ktorá zabezpečuje priliehavosť a drží nohavice tam, kde majú byť. A hoci to pod dresom nebude vidno, zaujal ma aj bodkovaný dizajn trakov.


Zabrdneme aj do negatív a tu mi hneď ako prvá napadá vložka. Mierne ju ospravedlňuje fakt, že by som v takýchto nohaviciach asi aj tak neabsolvoval viac než 60 – 70 km výjazd, keďže ich budem naďalej využívať počas skorej jari (kedy ešte toľko nejazdím), prípadne počas neskorej jesene (kedy už toľko nejazdím). Aby som to však zhrnul, spočiatku bolo sedenie pohodlné, no po zhruba 2 hodinách jazdy som sa už začal dosť ošívať, čo je z môjho pohľadu dosť zaujímavé, nakoľko by mala vydržať až 7 hodín jazdenia. Keď som po oteplení presedlal späť na moje „letné" nohavice, dosť ma zarazilo, že čo sa iba samotnej vložky týka, jazda v nich bola pohodlnejšia. Následne som si to porovnal a zistil, že vložka v týchto zateplených nohaviciach je naozaj máličko tenšia - čo môže byť samozrejme individuálne a niekomu môže táto konštrukcia vyhovovať.


Ťažko povedať, či môžem ostatok označiť za negatíva, ale na nohaviciach som si všimol ešte dve veci – ak som mal na tretrách neoprénové návleky, prípadne nižšie ponožky, postupne sa mi, napriek spomínanej elastickej gume, vyťahovali pri členku nahor. Vyššie ponožky však tento problémik hravo vyriešili. No a keď som v nich cestoval vlakom, amen tma. Ak si ich budete chcieť obliecť na výjazd, odporúčam niečo blízko bydliska a hlavne vonku, lebo vo vyhriatych priestoroch je to vcelku „utrpenie" a zateplenie funguje až príliš dobre.


Keď sa budeme baviť o cenovke, s MOC 190 € sa pohybujú už v segmente „prémiovejších" zimných nohavíc. A aký je môj finálny rozsudok? Ak prižmúrim oko nad vložkou a bavíme sa o kúpe z hľadiska lepšieho pôžitku v chladných mesiacoch a predĺženia cestnej sezóny, už včera bolo neskoro a ja sa maximálne teším, že aj vďaka tomuto šikovnému modelu sa mi sezóna ešte viac natiahne, keďže tohtoročná jar nás doslova skúša svojimi výkyvmi.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Pri výbere oblečenia na bicykel som nikdy nepozrel ponuku od slovenského výrobcu Kellys. Viac sa mi vždy spájali s bicyklami a na oblečenie či doplnky som nemyslel. Až do momentu, keď sa ku mne dostali na test.
keyboard_arrow_up