Castelli ALPHA RoS Light - ideálny trojsezónny spoločník

Lepšieho spoločníka, na ktorého sa môžem spoľahnúť počas troch ročných období, asi nemám...bunda ALPHA RoS Light od Castelli.

Každé obdobie je iné, bunda však zostáva rovnaká, akoby sa vedela prispôsobovať aktuálnym podmienkam. Práve preto má v názve RoS, ktoré znamená dážď alebo slnko (Rain or Sun). Odkedy som si ju kúpil, stala sa nevyhnutnou súčasťou každého výjazdu. Dovtedy som sa pokúšal vrstviť rôznymi spôsobmi, čo sa mi, poviem pravdu, aj celkom darilo, ale niekedy to už nebolo komfortné. Musel som sa počas jazdy vyzliekať, riešiť, kam odložím vyzlečené oblečenie a podobne. Táto bunda ma z veľkej časti od týchto nepríjemností odbremenila a mohol som si viac užívať samotné jazdenie.


Vlastnosti bundy

Neštudoval som celý popis tejto bundy od výrobcu, aby som ho sem iba skopíroval. Udávam hlavne tie postrehy, ktoré som sám odsledoval. Začal by som veľkosťou. Z mojej skúsenosti značky ako Castelli alebo Sportful majú tendenciu robiť menšie veľkosti, vzhľadom na tú deklarovanú, ale pri tejto bunde to tak nie je. Veľkosť L mi sadla perfektne. Rukávy sú o trošku dlhšie, čo je vzhľadom na polohu jazdca len dobre.


Bunda má veľmi priliehavý strih, čo mne osobne len vyhovuje a na páse je dosť tesná, ale stále dostatočne flexibilná na to, aby ma jednak obopla a zabránila akémukoľvek podfúknutiu.


Odvod vlhkosti je dobrý. Som typ, ktorý sa naozaj dosť potí počas aktívnej činnosti,
ALPHA RoS Light považujem za dobre využiteľnú vo veľmi širokej škále poveternostných podmienok.
ale bunda to zvláda vynikajúco a zatiaľ som neprišiel vyslovene „sparený“, alebo že by sa spodná vrstva dala „žmýkať“. Bunda je akoby dvojvrstvová, pod tou vrchnou sa skrýva zabudovaná vesta so samostatným zipsom. Toto využívam hlavne vtedy, keď idem do stúpania a telesná teplota spolu s výkonom ide nahor.

Tam sa opäť „zaizolujem“ (zapnem vrchný diel vonkajším zipsom) a idem dole. Výhoda tohto systému je tá, že sa nemusím vyzliekať/obliekať do ďalších vrstiev a riešiť, kde ich za ten čas budem mať odložené. Tým, že sa nevyzliekam, samozrejme neprichádzam ani o vytvorené teplo v jadre tela.


Povrchová úprava je vetru a dažďu odolná. Jediná vec, kvôli ktorej som nazrel do produktovej špecifikácie, bola už vyššie spomenutá skratka RoS. V jej definícii sa píše: „Oblečenie s týmto označením je navrhnuté pre suché podmienky najlepšie, ako vieme. A potom sme sa pokúsili urobiť ho čo najviac vode odolným bez toho, aby sme obetovali jeho priedušnosť a ventiláciu.“ Tieto slová musím len potvrdiť.


Bunda má vzadu vyvýšený flísový golierik, ktorý pekne drží zadnú časť krku v teple.


Zadné vrecká obsahujú otvory na odtekanie vody. Taktiež môžete vidieť predĺženú zadnú časť bundy.


Švy na pleciach sú prelepené, aby sa zabránilo prefúknutiu. Táto navonok drobnosť funguje naozaj skvele a hneď som spozoroval rozdiel v porovnaní s inými bundami, hlavne vo vetre.


Bunda má malé bočné vrecko s vodeodolným zipsom, napríklad pre odloženie mobilu.


Fakty namiesto pocitov

Vrstvenie je pre mňa asi najdôležitejšia vec, čo sa referencie na oblečenie týka. Zo skúseností môžem povedať, že som sa vrstvil dvomi spôsobmi a taktiež môžete vidieť, za akých podmienok. Hodnoty sú spriemerované z mnohých výjazdov, možno to niekomu pomôže ako odrazový mostík, čo sa vrstvenia verzus podmienok týka.


Zhrnutie

Samozrejme, aj hranice možností tejto bundy nie sú neobmedzené, keď už bola naozaj zima pod -3° C a viac, taktiež v závislosti od zvolenej trasy, som niekedy mal v zálohe a použil ešte jednu pláštenku navrch. Zabránil som tým síce efektívnej práci membrány, ale zvýšil som si tým teplo. Tento „hack“ som používal výlučne v dlhých zjazdoch, kde som si chcel udržať čo najviac tepla, až pokiaľ nezačnem opätovne šliapať do pedálov.


Do ešte chladnejších podmienok by som už odporučil trošku teplejšiu verziu tejto bundy, ALPHA RoS 2. Bundu ALPHA RoS Light považujem za dobre využiteľnú vo veľmi širokej škále poveternostných podmienok, v našich zemepisných šírkach počas jesene, zimy aj jari. Určite ju radím k mojím najlepším investíciám.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Čo sa hodí, ak hľadáte niečo univerzálne na celú sezónu, alebo naopak niečo skutočne zimné? Skúsil som dať dokopy svoje dlhodobé skúsenosti so značkou Castelli, ktorá mi pomohla odhaliť čaro zimného jazdenia.
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Test: Bunda Flame a rukavice Cape od Kellysu - keď sa počasie zhorší

Pri výbere oblečenia na bicykel som nikdy nepozrel ponuku od slovenského výrobcu Kellys. Viac sa mi vždy spájali s bicyklami a na oblečenie či doplnky som nemyslel. Až do momentu, keď sa ku mne dostali na test.
keyboard_arrow_up