Zdroj: Profimedia

Človek nad výkonmi tých najlepších môže žasnúť, no ak si ich dá do kontextu s výkonmi vlastnými, otvára sa úplne nový pohľad na realitu. Alebo, čo mi chýba, aby som zvíťazil na Okolo Flámska.

Hneď na úvod vás trochu sklamem...nebol som s MVDP na výjazde . No vďaka výdobytkom modernej techniky sa dá niečo podobné spraviť v podstate na diaľku. To všetko umožní kombinácia wattmetra a aplikácie STRAVA. A keďže Mathieu si s uverejnením všetkých údajov nerobí ťažkú hlavu, naskytne sa nám parádny pohľad na to, čo obnáša víťazstvo na monumente.

Ako inak, bavíme sa o nedávnom Okolo Flámska, ktoré nechalo opäť v úžase všetkých nadšencov. Súboj s „debutantom” Tadejom Pogačarom a konečne davy fanúšikov pri trati, ktoré už 2 roky chýbali. A jedno musím uznať...síce mám veľmi rád MTB, teda XCO, maratóny, rád si pozriem zjazd, či Rampage. No čo sa týka priamych a doslova „gladiátorských” súbojov, klasiky ako Ronde, či Paríž-Roubaix sú u mňa asi na vrchole . Navyše s novou generáciou jazdcov, ktorí na nič nečakajú, je radosť dať si nejaký výjazd a potom sa uvelebiť pred TV....doslova sviatok.


Ale poďme späť k dnešnej téme. Wattmetre vedia byť výborným pomocníkom pri tréningu, no rovnako sa stali dobrým nástrojom na porovnávanie „bimbáskov” . Alebo aj inak povedané, viete si predstaviť skutočnú náročnosť pretekov a dať do kontextu s vašou realitou.

Základné termíny na pochopenie

Nechcem tu robiť žiadnu veľkú vedu, no na lepšie pochopenie si upresníme jeden údaj. Keďže budeme brať dáta zo siete Strava, na celkové porovnanie výkonu nám poslúži údaj označený ako Weighted Avg Power. Prečo neberieme priemerný výkon? No lebo cyklistika je veľmi dynamická a priemerný výkon by bol OK, napríklad pri nejakej časovke, kedy je výkon v podstate konštantný. Prípadne, ak vezmete len nejaký úsek, povedzme kopec alebo rovinu, kde sa ide stabilné tempo. Lenže raz sa človek vezie v balíku, či v zjazde, kde napríklad nešliape, potom zrazu musí raketovo pridať, reagovať na nástupy atď.

Weighted Avg Power je teda aproximáciou ustáleného výkonu podávaného počas identického časového úseku, ktorý by mal rovnaký vplyv na organizmus. Alebo inak povedané, aký výkon by ste museli podávať konštantne (bez výkyvov, teda zjazdov, zrýchlení, atď.), aby bola celková záťaž na organizmus rovnaká. Vďaka tomu sa potom dajú porovnať jednotlivé disciplíny a ich náročnosť na samotné telo pretekára.

Tu len doplním, že z vlastnej skúsenosti pozorujem, že Strava dáva nižšie číslo, ako napríklad „Normalized power” v programe TrainingPeaks.

Celková náročnosť

OK, poďme teda na vec a začnime porovnaním celkovej náročnosti. MVDP (184 cm a 75 kg) počas 6 hodín a cca 34 minút dosiahol Weighted Avg Power na hodnote 338 wattov. Pekne vidieť, že priemerný výkon je na hodnote 285 wattov. Ronde malo dĺžku 279 km s prevýšením 2 342 m. Kompletný záznam v aplikácii Strava.


Lenže Ronde nie je maratón a čo ma ohromuje viac, je detailnejší pohľad na intenzitu.
Ak si vezmem preteky, kde som dokázal podať minulý rok najvyšší priemerný výkon, bol ním posledný maratón v Rajeckých Tepliciach. Na dĺžku 80 km, no v podstate s veľmi podobným prevýšením 2 261 m. Trvali u mňa 3 hodiny a 45 minút a hodnota Weighted Avg Power bola 270 wattov. Boli totálne na vode a ešte som v posledných 8 km spadol a „plácal" sa na lúkach, kde sa netočili kolesá v ráme..., ale aj keby si tam ešte pridám 10 wattov, nič to na situácii nemení. Najmä z dôvodu, že moje proporcie sú 196 cm a cca 85 kg, teda vážim približne o 10 kg viac ako MVDP. Čiže výrazne ľahší a pri výrazne dlhších pretekoch dokázal zaťažiť telo ešte o 68 wattov viac.


Takže to boli „kratšie” preteky, ale v zásobe mám aj jedny minuloročné s väčšou dĺžkou trvania. Náš MTBIKER Novodubnický maratón, ktorý mal na dĺžku 95 km, prevýšenie 3 392 metrov a trval mi cca 5 hodín a 30 minút. Čiže stále o hodinu menej ako Ronde. No a tam som mal Weighted Avg Power na hodnote 251 wattov. Samozrejme, v teréne sa watty držia horšie, ako na cestnom bicykli, pretože nemôžete len „sedieť” a šliapať, no aj tak je rozdiel 87 wattov. Navyše na Ronde máte stúpania po kockách, kde sa rozhodne na cestnom bicykli tiež nedá len tak „sedieť” .


Intenzita z iného sveta

Nechcem, aby to znelo ako nejaké chválenie, no tú celkovú náročnosť vzhľadom na watty si ešte viem nejako predstaviť a nepríde mi úplne mimo z tohto sveta. Je to dané tým, že jazdím práve dlhé maratóny a pod., kde sa ide konštantne vo vysokom tempe. Lenže Ronde nie je maratón a čo ma ohromuje viac, je detailnejší pohľad na intenzitu. Vezmime si posledné 2 kopce, teda „bergy”, ktoré tvorí kombinácia Oude Kwaremontu a Paterbergu. Na ne sa MVDP a Pogačar dostali po cca 6 hodinách a 15 minutách pretekania, pričom už predtým sa išla strašná „kudla” v kopoch. Len ako príklad napr. Koppenberg, kde Pogačar znovu útočil a kde MVDP dosiahol priemerný výkon 514 wattov počas 3 minút a 18 sekúnd. Páčil sa mi výraz Petra Benčíka na ČT šport, ktorý to nazval sezónou grilovania .

Takže máme záverečné „kombo”, začíname na Oude Kwaremont (2,79 km a 3,5 % priemer) a tu počas 5 minút a 20 sekúnd podáva MVDP výkon 475 wattov. A prichádza posledný kopec, Paterberg (0,35 km, 12 %) a počas 1 minúty a 10 sekúnd priemer 649 wattov.

Pamätáte ešte náš „súboj” s Tomášom Višnovským na našom domácom monumente? Ním je ako inak populárne stúpanie z Tepličky, kde drží KOM dokonca Peter Sagan pod nickom svojho brata Juraja. To môže byť teraz náš Kwaremont na porovnanie.


Ja tam mám rekord na hodnote 417 wattov počas 7 minút a 34 sekúnd. No a Višna tam v našom videu „zarval” priemer 506 wattov a čas 5 minút a 41 sekúnd. Čiže na podobne dlhom časovom úseku išiel Tomáš cca o 31 wattov viac ako MVDP a pri hmotnosti 70,5 kg. Len zo „srandy” uvediem, že Višna odhadol aj watty Petra Sagana, ktorý má hmotnosť podobne ako MVDP, teda okolo 76-77 kg a ktorý tam má KOM na hodnote 5:21 hod., pričom vtedy mal formu pred Tour 2019. Odhadom nejakých 550 wattov.


Všetky tie čísla ale dostávajú úplne iný kontext, keď si predstavíme, že MVDP dosiahol tie watty po viac ako 6 hodinách skutočne tvrdého pretekania. A to mi hlava vážne neberie.

Tým sa dostávame aj k pomerne častej otázke, či naozaj treba stále jazdiť také obrovské objemy v príprave. No, ak ste profesionál a chcete uspieť na pretekoch ako Ronde, čo je viac ako 250 km v náročnom „teréne”, nič iné sa stále nedá robiť. Môže byť neviem aký pokrok v tréningu, intervaly také a makové, HIIT, ale podobné výkony chcú jednoducho hodiny, hodiny a ešte raz hodiny v sedle.


Život „profíka” je možno navonok akčný a super, no v skutočnosti sa jedná o strašnú a veľmi často monotónnu drinu . Navyše, keď si tie čísla viete dať do kontextu, ani tá nestačí...potrebujete ešte obrovský talent. A viete v čom spočíva? Nejde ani tak o hodnoty VO2 max atď., ale čo skutočne odlišuje tých najlepších, je úžasná schopnosť regenerácie. Tá im umožní absorbovať všetok ten objem a intenzitu a rovnako umožní podávať taký ohromný výkon v tak krátkych časových úsekoch po sebe.

Ono tých „mimozemšťanov” v balíku je oveľa viac a v podstate každý z top pretekárov dosahuje podobné čísla, pretože aj malý odstup vytvorí rozdiel a už razom nie ste v prvej skupine. Lenže...

Čerešnička na záver

Krásne vidím, čo všetko obnáša profi level a že si jednoducho treba nájsť v jazdení hlavne radosť. Najmä radosť zo zlepšovania v rámci vlastných možností.
Tak a teraz si vezmite tú celkovú náročnosť, pozičné súboje, vietor, nespočet kopcov na kockách, kde sa ide takmer úplná hrana. Máte to? S tým všetkým v „batohu” sa dostáva MVDP po 6 a pol hodinách na cieľovú rovinku, čaká, taktizuje do poslednej chvíle, až si necháva na chrbát s Pogačarom doletieť dvojicu ďalších. No a nakoniec odpáli cieľový šprint, zrýchľuje a necháva všetkých za sebou. Bodaj by nie, keď v šprinte dosiahne na niekoľko sekúnd maximálny výkon na hodnote 1 406 wattov. Ja vôbec nie som šprintér, no ak úplne čerstvý a s dobrými nohami skúsim, vytočím max. 1 000 - 1 100 wattov. No a to je faktor, ktorý výrazne pretriedi aj mimozemšťanov .


A ešte mi nedá jedna vec, čo teraz občas čítam po internete..., že ako flegmatik Pogačar nezvládol emócie a vyletel. Heh... ten, kto píše také veci, si asi nevie predstaviť, v akom vypätí je pretekár po takých pretekoch a že emócie na cieľovej čiare a po dojazde sú vždy „skreslené”. Už aj športovo uznal svoju chybu, no hlavne keď Pogačar chyby robiť prestane, budú mať všetci zrejme „utrum”, pretože až po tých posledných 100 m bol jasne najsilnejším pretekárom.

Zdroj: Profimedia
Detailné analýzy wattov nájdete kade-tade po internete, najmä, ak sledujete aj zahraničné stránky a pod. Mojím cieľom bolo ale priniesť pre lepšiu predstavu trochu bližší kontext aj vzhľadom na obsah, ktorý tvoríme. Mňa osobne tie čísla ale nijako neodrádzajú, práve naopak. Krásne vidím, čo všetko obnáša profi level a že si jednoducho treba nájsť v jazdení hlavne radosť. Najmä radosť zo zlepšovania v rámci vlastných možností. No a k tomu stačí vziať bicykel a znovu vyraziť na svoje obľúbené kopce a terény...

[Foto na úvode: Profimedia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

V minulosti bolo pre mňa nemysliteľné mať na bicykli wattmeter. Dôvodom bola najmä vyššia cena, no, našťastie, doba postúpila a už je možné kúpiť wattmetre za úplne iné peniaze.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Podarí sa mi získať titul majstra SR v časovke? Rozhodol som sa vyskúšať osobného trénera, hoci som ešte nikdy nejazdil podľa individuálneho tréningového plánu.
keyboard_arrow_up