Tip na výlet: Cyklotrip Váh – Dunaj - 3-dňový výlet s deťmi

Cykloturistika je druh cyklistiky, ktorá mňa osobne najviac napĺňa a to z viacerých dôvodov...

  1. Zo sedla biku najlepšie spoznávaš neznámu krajinu.
  2. Ak cestuješ „na ťažko“, nocľah sa dá zabezpečiť takmer hocikde po trase a nie si tak limitovaný určitým bodom, kde by si mal v daný deň doraziť.
  3. A hlavne, keď vyrazíš na cyklotúru s tým, že máš nahrubo premyslené, kde sa chceš dostať a kde by si chcel nocovať (čo sa ale môže meniť), dáva ti to neuveriteľný pocit slobody

O tento pocit slobody, ktorý som ja už dôverne poznal, som sa chcel podeliť so „zelenáčmi", ktorí takéto niečo ešte nikdy nezažili. Zobral som preto na výlet môjho syna a kamaráta so synom. Trasu som vybral nenáročnú, aby som mal istotu, že to zvládnu aj naši chlapci vo veku 7 a 8 rokov. Inšpiráciou mi bola kniha Dolu Váhom a dolu Nitrou na bicykli od vydavateľstva Dajama, v ktorej sa nachádzajú aj užitočné rady ako napr. úseky s nekvalitným povrchom, ktorým je lepšie sa vyhnúť.


Parametre výletu

  • Dĺžka: 222 km
  • Trvanie: 3 dni
  • Náročnosť: ľahká
  • Zaujímavé miesta na trase: Sĺňava, vodné dielo Kráľová, termálne kúpalisko Diakovce, kompa cez Váh vo Vlčanoch, piesočnatá pláž na Váhu pri obci Zemné, vodný mlyn v Kolárove, termálne kúpalisko Vadaš v Štúrove
  • Odkaz na trasu: Strava


Štart nášho výletu bol na brehu vodnej nádrže Sĺňava a trasa viedla popri Váhu a Dunaji cez Hlohovec, Sereď, Šaľu, Kolárovo a Komárno až do Štúrova. Za 3 dni sme tak prešli 222 km.


Deň 1: cez deň na pláži ako v Chorvátsku, večer relax v aquaparku

Chvíľkami mám pocit, akoby sme boli niekde v Chorvátsku.
Zo Sĺňavy vyrážame smer Hlohovec, po pravej strane Drahovského kanála. Pri Drahovciach prechádzame cez most na opačnú ľavú stranu. Pri Maduniciach sa opäť vraciame na pravú stranu kanála, ktorou pokračujeme až po železničný most v Hlohovci. Povrch na tomto úseku je veľmi rozmanitý, počnúc kvalitným asfaltom pri Piešťanoch, cez panelovú cestu niekde pri Maduniciach, až po zarastenú poľnú cestu tesne pred železničným mostom pri Hlohovci. Nábeh na most by bolo tiež vhodné pre cyklistov vylepšiť.

Od známeho rodáka zo Serede som dostal odporúčanie, aby sme úsek medzi Hlohovcom a Sereďou šli po ľavej strane Váhu. Je to tam vraj oveľa zaujímavejšie a aj viac v tieni. Toto sa potvrdilo a taktiež podľa spomínanej knihy je oficiálna cyklotrasa na opačnej strane s nekvalitným povrchom a dosť zarastená trávou. Keď máte so sebou deti, treba myslieť aj na takéto maličkosti, môže im to znepríjemniť celý výlet.

Kúsok za Hlohovcom, ako sa končí cyklotrasa na hrádzi, trochu blúdime, dostávame sa do záhradkárskej oblasti s chatkami. Rýchlo sme ale našli správnu cestu a pokračujeme cez polia do malého lesíka s príjemným tieňom ale veľkým množstvom komárov . Na úrovni Horných Zeleníc stretáme partiu rafťákov, ktorí sa chystajú splavovať Váh. S touto partiou sa potom zdravíme ešte na viacerých miestach. Pred obcou Dvorníky – Dolné Borody sa nachádza krátke ale pomerne strmé stúpanie cez pole, kde musíme zosadnúť a tlačiť. Odmenou je na kopci pri kríži pekný výhľad na okolitú krajinu.


V Gazdovskom dvore v obci Vinohrady nad Váhom sa zastavujeme na obednú pauzu.


Odtiaľ sa už celkom poľahky dostávame do Serede, kde prechádzame na pravú stranu Váhu. Povrch tu je opäť kvalitná asfaltová cyklotrasa a popod diaľničný most sa dostávame k vodnému dielu Kráľová. Zastavujeme sa v lokalite Kaskády. Kamienková pláž, kúpajúci sa ľudia, kotviace loďky a partia chalanov šantiaca na vodných skútroch. Chvíľkami mám pocit, akoby sme boli niekde v Chorvátsku. Chýba už len pomyselný nápis pri vstupe na pláž „DOBRODOŠLI“.


Po krátkom osviežení sa vo vode pokračujeme smer Šaľa, ktorú iba narýchlo prebehneme, tak ako aj obec Diakovce. Podvečer sa konečne dostáveme do cieľa dnešného dňa - areálu kúpaliska Diakovce, kde sa nachádza aj kemp. Tu bude náš prvý nocľah. Platíme vstupné na kúpalisko, s tým, že miesto a peniaze za kempovanie doriešime po okúpaní sa v bazénoch. Chlapci si tak užívajú zaslúženú odmenu a po 75 km v sedlách bikov sa vrhajú vysmiati do vody.


Noc v kempe bola pokojná, akurát sme večer už nenašli nikoho, u koho by sa dalo za kempovanie zaplatiť. Doriešili sme to ráno pri odchode.

Kemping Diakovce

Deň 2: objavujeme piesočnaté pláže ako v Taliansku

Cez Diakovce a Šaľu sa vraciame na cestu popri Váhu. V Šali ešte ráno doplníme zásoby potravín. Ja počas nákupu volám kompárovi v obci Vlčany, aby som zistil, či kompa z Vlčian na druhú stranu Váhu dnes premáva. Žiaľ, kvôli nízkej hladine rieky kompa nepremáva (kontakt na kompu) a tak ešte v Šali prechádzame na ľavú stranu Váhu.

Most cez Váh v Šali

Po okresných cestách cez obce Trnovec nad Váhom a Selice smerujeme k dnešnému hlavnému cieľu - piesočnatá pláž pri obci Zemné.

Odkalisko Amerika pri Trnovci nad VáhomVzdelávacie okienko

Prichádzame aj k miestu, kde v prípade priaznivých podmienok premáva kompa z Vlčian.


Odtiaľ už po trávnatom povrchu hrádze popri
Od Kolárova nás čaká kvalitná cyklotrasa po pravej strane Váhu...
Váhu pokračujeme až do obce Zemné, kde sa snažíme nájsť nejakú reštauráciu, aby sme zahnali hlad. Nedarí sa nám žiadnu nájsť a miesto toho na nás spoza zákruty vybehla krava aj so svojím pohoničom, čo chlapcov zaskočilo a prekvapilo. Smerujeme preto rovno k piesočnatej pláži. Vďaka veľkému hladu sme vďační aj za fast food produkty v bufete pri pláži na okraji obce. Po doplnení energie sa už chlapci veľmi šťastní rútia smerom k piesočnatej pláži a vrhajú sa do vôd rieky Váh.


Prúd rieky je tu veľmi slabý, voda pomerne čistá a sme veľmi prekvapení, že pláž je celkom rozsiahla a nachádza sa tu aj dosť veľa ľudí. Nakoľko to bolo pre nás všetkých naozaj jedno z najkrajších miest celej našej trasy, zostávame tu dlhšie, ako sme plánovali. Chlapci sa vo vode do sýtosti vyšantili. Miestni borci sa tu premávajú na paddleboardoch a vodných skútroch, čo prekvapilo aj mňa.


Pôvodný plán na dnes bol nocľah v Komárne a cesta mala ďalej pokračovať proti prúdu Dunaja do Gabčíkova a popr. až do Bratislavy. No, keďže sme sa na tomto krásnom mieste zdržali dlhšie, prehodnotili sme situáciu a plán meníme. Z Komárna pôjdeme opačným smerom a výlet ukončíme v Štúrove. Dnes nás tak čaká už iba krátky výlet na večeru do Kolárova.


Míňame nádherný vodný mlyn, kde sa ale kvôli nedostatku času už nezastavujeme. Po večeri v miestnej pizzérii sa vraciame z Kolárova proti prúdu Váhu do kempu Oáza za obcou Komoča, kde objavujeme druhú nádhernú piesočnatú pláž. Keďže je už ale čoskoro tma, je úplne ľudoprázdna.


Rýchlo rozkladáme stany, nasleduje sprcha v kempe a po 74 km za druhý deň výletu chlapci zaspávajú ako bábätká. My spolu s nimi.


Deň 3: osvieženie v Dunaji a zábava v tobogánovom parku vo Vadaši

Zobúdzame sa pomerne zavčasu, balíme stany, nakladáme batožinu na biky.

Príprava teplého čaju k raňajkám v kempe Oáza pri Váhu

Vraciame sa do Kolárova po ceste na hrádzi. Od Kolárova nás čaká kvalitná cyklotrasa po pravej strane Váhu, ktorú už dobre poznám, nakoľko som ju už spolu s celou rodinkou raz absolvoval, keď sme boli ubytovaní na hausboate v Komárne. Takto zrána je cyklotrasa celkom prázdna.

Cyklotrasa medzi Kolárovom a Komárnom
Hneď vedľa cyklotrasy sa pasie srnka, asi si nevšimla, že je už ráno . Cesta do Komárna ubehla pomerne rýchlo. Tentokrát chceme ale naozaj kvalitný obed a nie fast food jedlo a tak na odporúčanie majiteľa hausboatu kotvíme naše bicykle v reštaurácii s terasou Bástya Csárda v objekte Rímskeho Lapidária.


V južnej časti bastiónu je umiestnená expozícia múzea, v ktorom sú umiestnené rímske kamenosochárske pamiatky. Po chutnom obede vyrážame k sútoku riek Váh a Dunaj a pokračujeme tak už popri Dunaji po cyklotrase, ktorá je súčasťou diaľkovej cyklomagistrály Eurovelo 6 o dĺžke 3 653 km.


Spája francúzske atlantické pobrežie s rumunským mestom Constanta pri Čiernom mori. Napadá mi myšlienka – čo tak prejsť si túto trasu niekedy celú? Možno raz, nateraz nám musí stačiť ukončenie nášho výletu v Štúrove. Cyklotrasa je v tomto úseku dosť monotónna a chlapci sú už na tretí deň aj dosť unavení, tak musíme robiť viacero zastávok.

Zábava pri cyklostojanePovolený doping

Príjemným spestrením je nádherná pláž na Dunaji pred obcou Kravany nad Dunajom.


Zastavujeme sa, osviežujeme sa v Dunaji, zdravíme nákladné lode, ktoré sa tu pred nami premávajú. Pri pohľade na ne si uvedomujeme, aká veľká rieka Dunaj v skutočnosti je.


V obci sa zastavujeme ešte pri peknej rozhľadni. Kúsok za obcou Kravany nad Dunajom schádzame z cyklotrasy a pokračujeme po ceste I. triedy č. 63 cez obec Mužla až do Štúrova. Cieľovým bodom dnešného dňa a aj celého výletu je kúpalisko Vadaš.


Odporúčam každému, nech si to skúsi na vlastnej koži a nemusí to byť ani žiadna veľkolepá výprava.
Kamarát Rado zostáva pred bránami areálu vodného sveta strážiť bicykle a batožinu a ja spolu s chlapcami sa už tešíme na zaslúženú odmenu v podobe relaxu (ja) a šantenia (chlapci) v bazénoch. Tretí deň sme prešli 73 km a celkovo 222 km. Chlapci to zvládli bez problémov a všetci sme si to celé pekne užili. Po vybláznení sa v bazénoch nás už na parkovisku čakal ďalší kamarát, ktorý nás na aute prišiel vyzdvihnúť.


Čo dodať na záver?

Zelenáčom sa výlet zapáčil natoľko, že mňa ako organizátora výletu teraz často konfrontujú otázkami, kam pôjdeme nabudúce a koľko kilometrov zase prejdeme. Kamarát Rado nie je žiadny aktívny biker, ale po tomto výlete sa mi priznal, že to bol aj pre neho jeden parádny zážitok.



Týmto článkom by som chcel osloviť ľudí, ktorí možno nad niečím podobným uvažujú ale nie sú si istí, či by to zvládli. Odporúčam každému, nech si to skúsi na vlastnej koži a nemusí to byť ani žiadna veľkolepá výprava. Verte, že aj na takýto jednoduchý výlet budete ešte dlho príjemne spomínať.
report_problem Našiel si v texte chybu?
hugocaves123456789 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Známy región Južnej Moravy bol jednoznačnou voľbou pre náš krátky rodinný cyklovýlet s dvomi malými deťmi. Nie(len) kvôli tradičnému vínu, ale najmä pre množstvo zaujímavých miest popretkávaných ľahkými cyklo spojkami.
Tip na výlet: Bikepacking s 10-ročnou dcérou?

Tip na výlet: Bikepacking s 10-ročnou dcérou?

Poznáte to, každý rodič by bol najradšej, keby jeho dieťa malo koníčky presne ako on. Často si rodičia plnia sny práve cez deti. U nás je to tak trochu inak.
Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Poľský Karibik? Alebo bicyklami po pobreží Baltského mora

Široké, biele, piesočné pláže a v Poľsku? Áno, je to tak. Baltské more to všetko ponúka. Navyše tu nájdete prehľadne značené cyklotrasy vedúce cez prekrásne borovicové lesy.
keyboard_arrow_up