Pozvánka: Okolo Slovenska 2022 – zrkadlové UCI preteky už onedlho

Okolo Slovenska sú preteky, ktoré každoročne v septembri usporadúva Slovenský zväz cyklistiky a vodia nás krásami Slovenska. V termíne 13. – 17. septembra sa uskutoční už 66. ročník.

A prečo bude zrkadlový? V posledných rokoch sa preteky jazdili spravidla z východu alebo stredu smerom na západ, tentokrát to bude opačne – cyklisti odštartujú v bratislavskej Petržalke a cieľovú pásku pretnú pred Dómom sv. Alžbety v Košiciach. Už ako každoročne nás na trase lákajú zaujímavé stúpania a zvučné tímy.

Za vychádzajúcim slnkom

Čo však oproti minulým ročníkom zostalo nemenné, je úvodný prológ. Tentokrát ho bude hosťovať Petržalka, konkrétne okolie dostihovej dráhy, kde bude situovaný štart aj cieľ úvodu pretekov. Následne sa už pretekári vydajú za vychádzajúcim slnkom – prvá etapa ich povedie rovinatou Podunajskou nížinou a okolím nášho prvého kráľovského mesta, pričom sa im do cesty pripletie jediné stúpanie na Červený kameň. Šprintérske prémie sú na trase hneď tri a šprintérsky dojazd sa očakáva aj v centre Trnavy – podobný, aký sme tu videli už niekoľkokrát a na potvrdenie žltého dresu ho dokázal využiť napríklad aj Peter Sagan.


Na tretí deň sa však pretekárom do nôh „zakusne“ omnoho viac kopcov. Z Hlohovca cez Partizánske totiž prídu do pohoria Vtáčnik a následne do fotogenickej Banskej Štiavnice, ktorej okolie sa ale vyznačuje relatívne krátkymi, no ostrými stúpaniami. Zatiaľ sa však stále dá hovoriť o klasikárskom profile.


Do „poriadnych“ stúpaní sa pretekári prehupnú v nasledujúcej, najdlhšej a kráľovskej etape, vedúcej z Detvy do Spišskej Novej Vsi. Po niekoľkých kilometroch, vhodných akurát na zahriatie nôh, narazia na vyrovnané a dlhé stúpanie po novučičkom asfalte až do obce Látky. Cez serpentíny sedla Chorepa a ďalších dvoch stúpaní sa prebojujú až k legendárnemu Dobšinskému kopcu, na ktorý bude nadväzovať dokonalé „tempárske“ stúpanie do sedla Grajnár. Nasledovať bude krátky okruh okolo gotického kostola sv. Ladislava v Spišskom Štvrtku, od ktorého je to do metropoly Spiša už blízko.


Poslednou možnosťou na zamiešanie celkovým poradím je etapa vedúca z Levoče do Košíc. Po úvodnom stúpaní na Podgrajnár sa pretekári zvezú údolím riek Hnilec, aby následne prekonali stúpanie do Štóskeho sedla. Zjazd z neho je zamotaný a technický, takže jazdci, ktorí majú „bicykel v ruke“, tu pokojne môžu nazbierať na konkurenciu zopár sekúnd. Záver etapy je pomerne rovinatý a pretekári sa priblížia až k hraniciam s Maďarskom pred tým, ako absolvujú posledné metre v historickom centre Košíc.


Nejde sa len o dobrý pocit

Ako to už tradične býva, pretekať sa bude o žltý dres vedúceho pretekára celkového poradia, zelený dres najlepšieho šprintéra, ktorý dlhodobo sponzoruje jedna z tvárí týchto pretekov, ŠKODA, bodkovaný dres najlepšieho vrchára a rovnako o biely dres najlepšieho pretekára do 23 rokov. Okrem toho prebiehajú drobnejšie súťaže – klasifikácia družstiev, o najlepšieho Slováka, každodenne vyhlasovaná cena najbojovnejšieho pretekára a také naše malé slovenské „Cima Coppi“ – Cena Mateja Laca. Nakoľko sa jedná o preteky spadajúce do UCI kategórie 2.1, rozdávať sa budú aj body do UCI rebríčka.


Zvučné tímy a zvučné mená

Po roku sa opäť môžeme tešiť na niekoľko cyklistov, ktorých obvykle sledujeme len na obrazovkách televízorov počas Tour de France, Paríž-Roubaix, či iných pretekov. Z World Tour tímov nás svojou prítomnosťou poctí Astana – Qazaqstan, Israel – Premier Tech, Quick-Step – Alpha Vinyl, Bahrain Victorious, BikeExchange-Jayco, či hádam najsilnejší tím posledných mesiacov, Jumbo-Visma. Okrem toho sa môžeme tešiť na niekoľko Pro Tour tímov, z ktorých sa dá vypichnúť napríklad Bardiani-CSF Faizané, či tím Alberta Contadora, EOLO-Kometa. Nezameniteľné miesto na týchto pretekoch kategórie UCI 2.1 majú aj kontinentálne tímy, napríklad český Elkov-Kasper, či naša Dukla Banská Bystrica. Na kompletnú súpisku si musíme počkať do 7. septembra, no špekuluje sa o tom, že brázdiť slovenské cesty by mohol prísť aj čerstvý víťaz Tour de France, Jonas Vingegaard.


Takže zúčastniť sa pretekov, hoci nesúťažne? Borci nám jednoznačne pripravia skvelú show, svedčí o tom jednak zaujímavá trasa plná parádnych stúpaní a najmä vedúca nádhernou krajinou a jednak aj nabitá štartová listina. Ako vyzeral minulý ročník si môžete pripomenúť v Cepovom videu. Kto sa ale stane kráľom našich ciest toho roku?

Zdroj fotografií: okoloslovenska.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

„Klasický“ Sereďmaratón je už nejaký čas za nami a medzičasom sa rozbehla jeho, o niečo jednoduchšia, alternatíva.
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Pozvánka: Faster Than a Train 2023 - predbehneš Oravku?

Pozvánka: Faster Than a Train 2023 - predbehneš Oravku?

Nevšedný názov, ale jednoduchý nápad. Súboj s vlakom v peknom drese a prostredí.
keyboard_arrow_up