Ako efektívne zrýchliť svoj bicykel?

Nepotrebujete k tomu keramické ložiská a iné „vesmírne" vychytávky za stovky eur. Bude stačiť ochota zababrať si ruky a váš čas.

Reč je o údržbe pohonného ústrojenstva na vašom bicykli. Pravidelné čistenie a mazanie okrem zníženia straty výkonu zabezpečí aj dlhšiu životnosť komponentov a to si myslím, že je v tejto dobe nedostupnosti a zdražovania tovaru dostatočná motivácia. Nebojte sa, s tými rukami to nebude až také zlé, kľudne si dajte rukavice a ideme na to.


Fáza prvá

Po kúpe bicykla alebo novej reťaze je na povrchu konzervačné mazivo z továrne, nie je vhodné na prevádzku, nakoľko chytá nečistoty. Na druhú stranu je celkom trvácne a tak zbaviť sa ho vyžaduje určité úsilie. Pri reťaziach so spojkou vám budú stačiť kliešte, pri nitovanej reťazi je to mierne zložitejšie a odporúčam prechod na spojku po prvom roznitovaní. Postupnosť krokov je nasledovná.

Reťaz namočte do rozpúšťadla, mne sa osvedčil lakový benzín, ale kľudne zvoľte iné, ktoré máte už doma. Ideálne nechať v náleve celú noc, aby sa všetko pekne uvoľnilo. Reťaz následne na chvíľu namočím do vody a nádobu s rozpúšťadlom si odložím bokom. Netreba sa obsahu zbavovať, časom nečistota klesne na dno a potom sa dá cez sitko prefiltrovať čistá tekutina, ktorá je v poriadku pre budúce použitie.


Do ultrazvukovej čističky nalejem Cyklostar, pustím dvakrát cyklus čistenia. Ultrazvuk je účinnejší pri čistení používanej reťaze, o tom si povieme neskôr. V tomto kroku ho používam, aby dostal von zvyšky rozpúšťadla z vnútorných článkov.


Reťaz vytiahnem a ešte ju hodím na chvíľu do izopropanolu. Odstráni zvyšky po čistení a lepšie schne. Takto ošetrenú reťaz utriem a zavesím, aby obschla. Opäť ideálne cez noc.


  • Pro tip: Čistite naraz viacero reťazí, ušetríte kopu času. Samozrejme s rozumom, osobne pripravím reťaze na rok dopredu.

Fáza druhá

Pri pohľade na reťaz by sa z nej dalo jesť, nič nemaže a je stále pekne pohyblivá. Ak sa to isté nedá povedať o kazete a prevodníkoch, tak bude potrebné zamakať aj na týchto súčastiach prevodového ústrojenstva. Ak máte nový bicykel, tak kľudne len pretrite handričkou namočenou v Cyklostare a nechajte obschnúť. Čistenie samozrejme vykonávame ešte bez reťaze.

Začneme prevodníkmi, ak vlastníte jednopredodník, máte v podstate vyhrané. Ľahká dostupnosť a nečistoty stačí zotrieť handričkou s Cyklostarom. Ak by ste chceli, kľudne dajte aj trocha rozpúšťadla, ale tu je to, myslím, zbytočné. Ak máte viac prevodov, tak v závislosti od znečistenia by som volil pretretie alebo kompletnú demontáž kľúk a prevodníkov. Tak sa zaručene dostanete na neprístupné miesta a môžete hneď obnoviť aj mazivo v oblasti stredového zloženia.


S kazetou to rovnako nebude úplne jednoduché
Čo sa týka mazania, tak si treba dať pozor na nadmernú aplikáciu.
a je potrebné ju demontovať z kolesa. Zloženú kazetu v závislosti od jej konštrukcie ponorte do rozpúšťadla a nechajte kľudne niekoľko hodín. Kazety, ktoré sa dajú rozoberať, sa čistia o niečo ľahšie, treba ale dávať pozor na správne poradie podložiek medzi pastorkami, keď ju budete skladať. Kazetu po náleve ešte prebehnem kefkou s Cyklostarom a nechám obschnúť.


Netreba zabúdať na kladky prehadzovačky, tam sa rovnako usádza špina, ktorá je náš nepriateľ. Kladky netreba demontovať, úplne stačí poriadne pretrieť ako v prípade prevodníka. A máme hotovo.


  • Pro tip: Na pravítko si namotajte staré tričko a poriadne vydrhnite kazetu medzi pastorkami. Pri malých medzerách bude stačiť pevná textília. Tak dosiahnete dokonalú čistotu.


Fáza tretia

Špinavú robotu máme zvládnutú a tak je čas osadiť a namazať reťaz. Čo sa týka mazania, tak si treba dať pozor na nadmernú aplikáciu. Kvapkať treba článok za článkom a nechať zatiecť a vyschnúť. Opäť ideálne cez noc.


Na otázku čím mazať, neexistuje univerzálna odpoveď, záleží od podmienok a časových a finančných možností jednotlivých bikerov. Mne sa v posledných rokoch osvedčilo mazanie na báze vosku od výrobcu Squirt. Pomer cena výkon je tu, myslím, na výbornej úrovni. Po namazaní mám pokoj niekoľko sto kilometrov a jediná údržba je pretretie reťaze po dojazde domov. V minulosti som skúšal rôzne olejové mazania ale výsledok bol vždy rovnaký, buď chytali nečistoty alebo vydržali krátku dobu.


Aktuálne testujem mazivo Absolute Black GRAPHENlube, práve z dôvodu extrémnej výdrže, ktorú sľubuje výrobca. Následne sa s vami podelím o skúsenosti aj s týmto pomerne novým typom mazania.

  • Pro tip: Prebytočné mazivo po uschnutí zotieram z komplet plochy reťaze. Tak ostáva pohon stále čistý, ale treba mazať častejšie.

Toľko roboty, prečo vlastne?

Nikto nemá rád čistenie, bodka. Ani ja. Verte mi, že čas, ktorý investujete do pravidelnej údržby, sa vám vráti v podobe lepšieho pocitu na výjazde a pocítite ho aj v peňaženke. Reťaz, ktorá je čistá a správne namazaná, vám ušetrí energiu, nakoľko sú straty výkonu podstatne nižšie ako pri neudržiavanom systéme. Na trhu sú aj rôzne „skratky“, ako čistiace spreje, práčky na reťaz. Ale…


Kedysi som používal práčku na reťaz, teraz to vnímam ako „mačkopsa“. Reťaz ako tak čistá, zvyšok zatečený a drobná špina tvorí šmirgeľ, ktorý obrusuje zuby pastorkov a prevodníkov. Pri mojom aktuálnom režime údržby je jej použitie viac-menej zbytočné. Ak máte čistú reťaz, tak vám dlho ostane čistá aj kazeta, kladky a prevodníky a to je základ úspechu. Celé ústrojenstvo stačí pravidelne utierať handričkou, nakoľko aj vosk zanecháva viditeľné zvyšky a máte kľud. Ako odmena pre vás bude dlhšia životnosť komponentov.


Momentálne pri opätovnom čistení používam ultrazvukovú čističku, ktorá má v tejto fáze väčší zmysel, nakoľko utrazvuk vytiahne nečistoty aj zvnútra článkov. Následne podľa úváženia opakujem aj ostatné kroky, ak je to potrebné. Komplet bike umývam len veľmi sporadicky a radšej mám čistý pohon a pruženie ako nablýskaný rám.

Venujete sa starostlivosti, alebo to nechávate len tak, kým to ide? Podeľte sa o skúsenosti v diskusii.
report_problem Našiel si v texte chybu?
zwARO 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu PR článok

Ako pripraviť a udržať bike pojazdný - tipy na výbavu

Správna starostlivosť o bicykel vie jeho životnosť zásadne predĺžiť. Okrem pravidelného servisu k tomu patrí aj čistenie.
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up