Tomáš Višňovský – MS v maratóne, zážitky s Jaroslavom Kulhavým

Ako vyzerá príprava na vrcholné podujatie, čo sa Tomáš priučil od legendy horskej cyklistiky a kam smerujú jeho ďalšie kroky?

Naposledy som sa s Tomášom bavil na začiatku minulej sezóny, čo nebolo pre neho úplne jednoduché obdobie, ale mal aj viaceré novinky. Po sústredení prekonal nepríjemnú diagnózu, snažil sa vrátiť späť do formy, do tímu Českej spořitelny prišla už legenda MTB, Jaroslav Kulhavý. Kto by sa chcel dozvedieť viac, nájde všetko v našom poslednom rozhovore pre doplnenie celkového obrazu.

Jeseň znamená pre profesionálnych jazdcov trochu viac pokoja, preto som „Višnovi“ napísal, či by sme nedali spoločný výjazd a rozhovor. Veď jesenný Súľov či okolie Kuneradu poskytujú teraz parádne kulisy.


Popri sťahovaní a ďalších veciach si našiel čas a povedal mi, že keby ho nevytiahnem, ťažko by šiel podobnú trasu. Ale nakoniec bol veľmi rád, že sme navštívili miesta, kde už poriadne dlho nebol a dali peknú porciu výškových metrov... v podstate až kým nezapadlo slnko. Výsledkom sú nakoniec rozhovory 2, ten dnešný bude najmä o sezóne, pretekoch, príprave a novinkách.

Čo sa rovnako ukázalo, jazdiť s profesionálom v teréne, teda strmých kopcoch, nikdy nemôže byť pohoda – teda pre človeka, ktorý ide s ním. Ovešaný všetkou technikou som mal proti jeho wattom na kg v kombinácii s 9 kg hardtailom smerom nahor naozaj čo robiť, vysolené kraťasy na konci hovorili jasne. Aspoň viem, prečo ako „profesionál“ (len v inej sfére) vlastne trénujem. No poďme už k veci...


Sezóna 2022 hádzala najmä v úvode viacero polien pod nohy, ale vygradovala výborným 16. miestom na majstrovstvách sveta v Dánsku. Práve na vrcholných podujatiach sa Tomášovi v minulosti veľmi nedarilo a už bol naozaj čas dokázať opak. Kto vie, aká konkurencia sa zišla a z akej pozície Tomáš štartoval na danej trati, dokáže oceniť, čo podobný úspech znamená.


Pozrieme sa na špecifickú prípravu, ktorá viedla k podobnému vrcholu a priblížime, čo obnáša slovné spojenie „byť v top forme“. Rovnako je myslím veľmi zaujímavé, stráviť 2 roky v tíme s jazdcom ako Jaroslav Kulhavý, ktorý len pred pár dňami ukončil svoju aktívnu kariéru.


No a rok 2022 bol zároveň posledným Tomášovým vo farbách Česká spořitelna – Accolade, pričom sa otvorili dvere do nového európskeho tímu. Viac sa už dozviete v samotnom rozhovore nižšie. V rámci výjazdu sme spravili ešte jeden rozhovor ohľadom vývoja techniky a moderných trendov ale o nich zase nabudúce.


Kto by si chcel vypočuť len samotný rozhovor, nájde ho nižšie spracovaný aj čisto ako podcast.


Možno sa teraz pýtate, že keď sme už robili viacero rozhovorov, prečo zase s Tomášom? Za prvé, ak sa bavíme o profesionálnych cyklistoch a vynecháme Saganovcov, či ľudí z Dukly (čo je dosť špecifická kategória), ťažko budete hľadať ďalších...a najmä v rámci MTB scény, kde je všetko o niečo komplikovanejšie. Tomáš je pekným príkladom, čo všetko obnáša podobný level a najmä, ak sa chcete posúvať smerom viac „do sveta“ a nielen jazdiť doma, kde si na rovinu povedzme, nie je v podstate konkurencia. A za druhé, páči sa mi vytvárať tento dlhodobý príbeh, ktorý podobnú kariéru mapuje vrátane úspechov a pádov. Popri nej sme sa aj trochu zabavili menším súbojom, alebo lyžovali v Malej Fatre. Len na osvieženie nižšie doplním, čo sme už spracovali na podobnú tému, pričom všetky ďalšie články nájdete potom v našom Magazíne.

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

S Peťom Saganom nestojíte na štarte každý deň. Aké to je, keď s ním máte pretekať na majstrovstvách sveta v elektrických bicykloch?
Môj bicykel snov alebo na čom pôjdem BIKE Transalp

Môj bicykel snov alebo na čom pôjdem BIKE Transalp

Každý si pod pojmom „dream bike“ môže predstaviť niečo iné. Dnes sa pozrieme, ako vyzerá taký bicykel podľa mojich kritérií a ako sa splnil jeden sen.
Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Aké mal Luboš bikerské začiatky, čo mu prichystal pretekársky život? Prečo MTBIKER tím a aké sú plány?
keyboard_arrow_up