Pozvánka: MTBIKER X-Point Cyclocross Race 2022 - zaži svetovú atmosféru cyklokrosu

Jeseň je obdobím, kedy nám Il Lombardia pomaly ale isto uzatvára cestnú sezónu. No na druhej strane to nielen nám, ale aj svetovej špičke, otvára nové možnosti jazdenia. Jednou z nich sú aj preteky X-Bionic Cyclocross Race.

A o čo vlastne pôjde? Ak niekomu cyklokros ako disciplína nie je známy, v skratke ide o jazdenie okruhov po trati s rôznymi prírodnými, či umelými prekážkami, zjazdnými na cyklokrosovom biku. Dropy, rockgardeny a šmykľavé korene pre tentokrát prenecháme iným disciplínam. Postačia nám krátke a ostré „stojky“, či napríklad schodíky alebo nízke latky. V Šamoríne však verejné preteky zďaleka nie sú všetko, keďže je program „rozťahaný“ na celý víkend.


Začíname pod hlavičkou UCI C2

MTBIKER shop ako mediálny, tak aj titulárny sponzor podujatia, podporil preteky UCI C1 a C2. Celá „paráda“ vypukne v areáli X-BIONIC® Sphere Šamorín vo štvrtok, 17. novembra. Počas tohto dňa sa konajú preteky otvorené pre licencovaných pretekárov, ktoré spadajú do kategórie UCI C2. Pre širokú verejnosť však bude určite zaujímavejší piatok 18. novembra, keďže v tento deň sa konajú prvé gravel preteky na Slovensku, G-MARIN CUP. Trať meria 80 km, pričom sa skladá zo štyroch 20-kilometrových okruhov, začína aj končí v areáli X-BIONIC® Sphere a majoritne vedie po trávnatom povrchu. Pretekárov prevedie okolím dunajskej hrádze cez dunajskú nivu. Následne absolvujú návrat do areálu po panelovej a štrkovej ceste, pričom tesne pred vstupom ich čaká náročný terén v lese. V tento deň uvidíte na trati aj nášho redaktora Cepa, ktorý si pôjde vyskúšať gravel trať.


Štartovné a prihlášky

Online registrácia na podujatie bude prebiehať dvojakým spôsobom. Pre licencovaných pretekárov slúži na prihlásenie už tradične stránka Slovenského cyklistického zväzu, tí nelicencovaní môžu využiť služby portálu predpredaj.sk. Následne, v prípade, že sa nenaplní kapacita, bude možné sa prihlásiť aj priamo na mieste podujatia pred pretekmi. Rozdiel je tradične v štartovnom – kým pri online registrácii činí 25 €, pri registrácii na mieste je už navýšené na 30 €. Ako obvykle, ani tentokrát sa nejazdí len pre dobrý pocit, ktorý nám ale samozrejme cyklistika prináša, v každej vypísanej kategórií budú vecnými cenami ocenení prví traja pretekári v cieli. To však zďaleka nie je jediné lákadlo, prečo sa v týchto dňoch v Šamoríne zastaviť.


„Sprievodný“ program so zvučnými menami

Okrem pretekov pre nelicencovaných jazdcov sa totiž budú v piatok konať aj majstrovstvá Slovenska v gravel disciplíne, pričom čas štartu aj trať sú rovnaké a spoznáme na nich historicky prvého majstra Slovenska v graveli. Veľkým lákadlom však budú najmä sobotné cyklokrosové preteky, spadajúce do kategórie UCI C1. Lákadlom preto, lebo sem boli pozvané známe cyklokrosové tímy, ako napríklad Alpecin-Deceuninck, Baloise Trek Lions či KTM Alchemist. Objaviť sa tu teda môžu zvučné mená tejto disciplíny, ako napríklad Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Zdeněk Štybar, či Marianne Vos zastupujúca nežnejšie pohlavie.


Či už sa rozhodneš pretekať, alebo iba fandiť, Šamorín počas tohto víkendu za návštevu stojí. Cyklokros je krásny aj v tom, aký je nevyspytateľný, na trati môžu vládnuť prašné podmienky, prekvapiť môže „vytrvalé" blato. Jedno je však isté – endorfíny z jazdy nás tu 17. – 19. novembra čakajú určite.

Zdroj fotografií: archív organizátora
report_problem Našiel si v texte chybu?

6. kolo Slov. pohára CX MTBIKER Cyklokros UCI C2

calendar_today 17.11.2022
label Cyklokros
place Šamorín (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Video: 1. gravel majstrovstvá Slovenska - bomby, panelka zabijak a defekt

Video: 1. gravel majstrovstvá Slovenska - bomby, panelka zabijak a defekt

Na Slovensku sa písala história, vyskúšali sme si „majstrák" na graveloch. Netradičný bol termín, zaujímavá bola trať a jazdcov nebolo veľa, ale kvalita nechýbala.
Pozvánka: Slovak eCUP 2022/23 - preteky, zábava, adrenalín

Pozvánka: Slovak eCUP 2022/23 - preteky, zábava, adrenalín

Séria pretekov na trenažéroch pokračuje aj tento rok. Na Rouvy sa rozdajú aj majstrovské dresy.
keyboard_arrow_up