Tip na výlet: Kráľovná Bielych Karpát - Veľká Javorina

Stála som už na mnohých kopcoch, no žiadny z nich vo mne nevyvoláva také pocity, ako keď stojím na chrbte Veľkej Javoriny a pozerám sa do šíreho sveta.

Veľká Javorina je pre mňa najkrajší kopec spomedzi všetkých a pri pohľade naň si vždy uvedomím svoje šťastie. Som vďačná, že pochádzam práve z jej kraja. Pohľad na ňu ma vždy zahreje a nikdy by som už tento kút sveta nevymenila za žiadny iný. Tu som doma, sem patrím a som šťastná, že som vyrastala práve v jej objatí.


Poloha - kopaničiarske pohraničie

Veľká Javorina sa rozprestiera na slovensko-českej hranici, približne 12 kilometrov severne od Starej Turej. Ďalšie mestá v jej blízkosti sú Nové Mesto nad Váhom, a na moravsko-českej strane mestá Strání a Květná. Javorina je najvyšší vrch Bielych Karpát a týči sa do výšky 969,8 m n.m.


Javorina, známa aj neznáma cyklistom či turistom, sa vyznačuje hlavne tým, že je na výšľap pekne strmá, no dá sa tam dostať aj pohodlne autom. Vedie tam asfaltová cesta, takže či už máte cestný, gravel alebo horský bicykel, výhovorky idú stranou. Dostať sa tam dá na všetkom, zo všetkých strán a bez problémov. Javorina nám ponúka krásne výhľady a neopísateľný výškový „šlapák”.


Odkiaľ vyraziť? Napríklad z Cetune

Východiskových bodov na cykloturistiku je viacero. Ak ste však z okolia tak ako ja, najideálnejším a mnou preferovaným východiskovým bodom je vždy obec Cetuna. Ďalšími bodmi môžu byť Stará Turá, kde sa dá ľahko dopraviť aj vlakom, ak ste z ďaleka a bez auta, alebo obec Lubina. No pre mňa je Cetuna ideálne miesto. Nachádza sa tam aj širokému okoliu známa reštaurácia, kde sa dá dobre najesť v prípade, že vynecháte občerstvenie v Holubyho chate.


Ja som si pre dnešný výlet vybrala okruh, ktorý som absolvovala po prvýkrát. Cieľom bol výšľap na Javorinu, prejsť po jej hrebeni na hranicu s Českou republikou, zviesť sa lesom dolu na moravskú stranu do Květnej a späť domov. Na tejto trase je z moravskej strany vybudovaná krásna nová cyklotrasa, ktorá vedie lesom až do Květnej.


Trasa - zrkadlo vašej kondičky a útočisko gerlacherov

Ponoriť sa do prírody mysľou aj duchom. Vždy som sa v jej lesoch cítila bezpečne, no hlavne spokojne.
Začíname na Medzinárodnej diaľkovej turistickej trase E8, kde sa následne pripájame na cyklotrasu číslo 8304, ktorá nás dovedie až na samotnú Javorinu. Tam sa naša cyklotrasa mení na cyklotrasu číslo 5052, po ktorej smerujeme po hrebeni až na moravskú stranu. Na rázcestníku cyklotrás 5052 a 5051 pokračujeme po cyklotrase č. 5051 po lesnej ceste až do obce Květná.




Z tohto okruhu som naozaj nadšená. Dá sa zvládnuť za pár hodín, vedie krásnym prostredím, nie je preľudnený ako niektoré iné známe trasy, a navyše si aj zamakáte. Cesta na Javorinu sa často využíva aj na Gerlaching, a ja obdivujem každého jedného jazdca, ktorý dokazuje týmto počinom silu, vytrvalosť a nadšenie pre cyklistiku. Kopec na Javorinu je jediný úsek, kde musíte zaťať zuby, možno si aj trošku siahnuť na dno (menej kondične zdatní), no potom je to len pohodová jazda na bicykli s krásnymi výhľadmi.


Parametre trasy a zaujímavé postrehy, ktoré sa môžu hodiť

  • Dĺžka trasy: 33 km
  • Prevýšenie: 800 m
  • Časová náročnosť: cca 3 h aj s prestávkou na kávu
  • Vhodné pre: všetky typy bicyklov, aj keď viac pre gravel ako cestné bicykle (je tam úsek v lese, keď sa schádza z hrebeňa, kde je asi lepšie mať hrubšie plášte)
  • na Javorine stojí krásna Holubyho chata s bohatou históriou, ktorá je otvorená celoročne, a ktorú navštevuje veľa turistov, cyklistov a fanúšikov známej cesty Hrdinov SNP
  • pripravte sa na kopec, ktorý vám dá v prvej polovici výletu pekne zabrať
  • ak vám bude počasie priať, máte sa načo tešiť, výhľady sú na všetky strany fenomenálne
  • je tam čerešnička na záver, no viac neprezradím
  • Odkaz na výjazd
  • GPX súbor


Pár slov na záver

Dnešný výlet som si naplánovala ako sólo jazdu. Už dlho som potrebovala stráviť čas sama so sebou, mať zase ten svoj „Me Time”. Ponoriť sa do prírody mysľou aj duchom. Vždy som sa v jej lesoch cítila bezpečne, no hlavne spokojne. Ten pocit, že tam patrím, ma vždy hrial pri srdci. Cítim veľké privilégium byť jej súčasťou.

Jáj, a aby som nezabudla na tú čerešničku na záver - je tam ešte jeden kopec, čo treba vyšliapať na ceste späť. Ok, tak možno dva.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaPata 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Mladá, talentovaná, ambiciózna, ale aj milá a ochotná. Taká je juniorská majsterka Slovenskej republiky v cestnej cyklistike.
keyboard_arrow_up