Žiarska chata - vstupná brána do iného sveta

Miesto, ktoré sa do pamäti mnohých zapísalo storočnou lavínou, vzbudzuje rešpekt, ale má svoje osobité čaro a určite poteší aj cyklistov. Nakoniec, môžete sa presvedčiť spolu s nami.

Nie je veľa stúpaní, ktoré by boli prístupné na bicykli v podstate celoročne, najmä ak sa bavíme o horách. Podmienkou je, aby bol hore napr. horský hotel (napr. Smrekovica), alebo horská chata ako v tomto prípade. A ešte dôležitejšie je, aby bola ľahko dostupná a ideálne na lyžiach, čoho výsledkom je takmer vždy hladká a „upravená“ zimná cesta nahor.

Na jeseň sme navštívili v rámci série najkrajších stúpaní chatu Červenec, ležiacu kúsok vedľa – inak na nej som túto zimu absolvoval svoje prvé skialpové preteky, odkiaľ máme aj podrobný report na MTHIKER. Žiarsku chatu som si chcel „pošetriť“ vyslovene na zimu a je to miesto, ktoré bude dobre zjazdné takmer celoročne. Výnimkou je, ak sa vyhlási 4. lavínový stupeň a celá dolina sa uzavrie, čo platí samozrejme aj pre chatára a personál. Niečo podobné sa stalo nedávno, možno ste videli zábery v novinách a pod...pre mňa pripomienka, že by ju bolo dobré zdokumentovať, kým máme ešte peknú zimu.

Príslop
Tvorí bod, za ktorým sa otvárajú nádherné možnosti pre skialp a turistiku a ku ktorému sa chcete následne bezpečne vrátiť so zážitkami, aké vedia priniesť len hory.
Dôvodom pre uzáveru sú samozrejme obrovské lavínové svahy a najmä skúsenosti. V roku 2009 tu padla storočná lavína a chata len zázrakom prežila, nános ju minul len o vlások, pričom sa prevalila aj cez cestu na viacerých miestach. Ale žiadny strach, ak vynecháme extrémne podmienky, počas ktorých by ste sa bicyklom hore aj tak nedostali, nemusíte sa báť. Hneď pri vstupe by ste boli upozornení, resp. by tam bol vstup zakázaný. A počas leta, jari a jesene vás nič podobné trápiť nemusí. Určite mnohých poteší aj príjemná cesta bez nejakých technických spestrení, vhodná pre všetky typy bicyklov. S trochu odolnejšími gumami môžete vyraziť aj na cestnom, ale treba rátať s opatrnejšou cestou nadol.

Žiarska chata stúpanie " />cesta na Žiarsku chatu

Parametre stúpania

Ako som neraz naznačil, stúpania sú pre všetkých, len treba prispôsobiť tempo. Treba ale uznať, že niektoré tie prudké „lahôdky“ nebudú ideálne na rodinné výlety. No v rámci Žiarskej doliny sa naozaj bavíme o kopci pre všetky výkonnostné skupiny, čomu nasvedčuje ako charakter bez strmých úsekov, tak aj dĺžka. V reči čísel cca 5,3 km s prevýšením 370 metrov a priemerným sklonom 7,4 %. Aj pohľad do grafu ukazuje príjemný sklon a nehrozí žiadne „lámanie" prevodov. Kto by chcel, môže začať stúpať pozvoľne v podstate už z Liptovského Mikuláša, prípadne z dediniek Smrečany a Žiar.

graf stúpania zo strava.com
Dalo by sa povedať, že kopec akoby ohraničuje dvojica „esíčok“ s mostíkom cez potok. Prvú kombináciu nájdete v úvode a za ňou sa stúpanie konečne zdvihne po rovinatej predohre. No a druhá kombinácia vás následne „vypľuje“ do záveru a chatu už budete mať pekne na očiach.

Ak sa pozrieme na časy najlepších v rámci siete Strava, na čele je reprezentant v skialpinizme Jakub Šiarnik za 17:27, ktorý má Žiarsku dolinu priamo nad domom. Býva v spomínanej dedine Smrečany a u nás máme s ním aj obsiahly rozhovor, kde sme si dali aj dobre do tela na lyžiach. Koná sa tu aj vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty, ale celkovo je dolina medzi dobrými športovcami populárna a nájdete tu veľmi dobré časy v rámci rôznych disciplín.

Samotná Žiarska chata leží vo výške 1 325 m n. m. a založená bola v roku 1939 a do roku 1944 sa stala jednou z najmodernejších turistických chát na Slovensku. Bývali na nej aj partizáni a v roku 1944 ju vydrancovali nemecké vojská, pričom po sebe zanechali len do vzduchu vyhodené základy. Chata sa postupne zase dávala dokopy, po čase vždy niečo pribudlo. Zásobovaniu pomohlo vybudovanie novej asfaltovej cesty v rokoch 1966-1974, takže asfalt už má skutočne niečo za sebou. No a v roku 2006 na mieste pôvodnej chaty vznikla úplne nová v podobe, akú ju vidíte teraz.

Žiarska chata

Výborná súčasť výletu

Nie každý bude cestovať X kilometrov, aby si „strihol" 6 km kopec a šiel domov – ak teda vynechám rôzne rodinné expedície a pod. Ale chata môže byť výborná súčasť výletu, pretože možnosti v rámci okolia sú výborné. Viem si predstaviť aj nejakú peknú „korunku“. Neďaleko je totiž Podbanské s Kôprovou a Tichou dolinou, hneď vedľa
stúpania sú pre všetkých, len treba prispôsobiť tempo
spomínaná chata Červenec, no a potom známy prechod Huty, či Kvačianska dolina. Posledné 2 menované nájdete spracované v rámci našich rodinných výletov na Orave, pričom Kvačianska dolina s vozíkom patrí medzi jeden z mojich vrcholných výkonov na biku. Prečo? To si môžete prečítať, či pozrieť v samostatnom článku. Cez Huty sa dostanete do Zuberca a tam zase čaká Ťatliakova chata. Žiarska chata a „Ťatliačka" sú v podstate kúsok od seba, len na opačnej strane hory. Domácim zrejme nemusím nič hovoriť, no tí, čo bývajú ďalej, rozhodne nebudú ľutovať čas strávený prípadným cestovaním.

A určite vás poteší aj príjemný chatár a obsluha, či veľká terasa, kam svieti slniečko pomerne dlhý čas aj v zime. A rovnako je výborné aj ubytovanie, ktoré sme si overili nedávno počas skialpového/lavínového kurzu – ten rovnako nájdete zdokumentovaný, ak vás zaujíma, čo sa tam môžete naučiť.

Ak sa budeme baviť o „atmosfére“, tá zimná je v rámci cyklistiky niečo špeciálne, aj keď je mi jasné, že nie každý má podobné chúťky. Musím ale uznať, že ak si spomeniem na jesenný výjazd v rámci točenia chaty Červenec, kedy sme si sem vyrazili práve na jedlo, neviem sa rozhodnúť...

Žiarska chata jeseň

Vstupná brána?

V nadpise som doplnil prívlastok o akejsi vstupnej bráne. Neviem, celkovo na mňa tak chata pôsobí, pretože všetci, čo chcú ísť ďalej, musia okolo nej prejsť – vzhľadom na úzku dolinu to inak ani nejde. Tvorí bod, za ktorým sa otvárajú nádherné možnosti pre skialp a turistiku a ku ktorému sa chcete následne bezpečne vrátiť so zážitkami, aké vedia priniesť len hory. Následne dáte niečo dobré pod zub a vysmiati sa spustíte po ceste naspäť. A ešte keď zapadajúce slnko dotvorí atmosféru, ojojoj...Niečo podobné sme vám chceli sprostredkovať aj teraz, tak môžete posúdiť, či sa nám to podarilo.


Musím povedať, že každé podobné natáčanie, či skôr tvorba obsahu, je jedinečný zážitok, najmä ak sa pohybujeme v horách. Tie si vždy pre nás pripravia nejaké prekvapenie. Keďže sme prišli doobeda, museli sme si doslova „vymodliť", aby sa hmla zdvihla a ukázala svoje poklady. Ako naschvál totiž sedela nad chatou, aj keď bolo jasné, že hore vyššie je krásne azúro. Chvíľu sme hore museli čakať a keď sa ukázalo okno, boli sme ako malé deti, keď dostanú novú hračku. Až sme nevedeli, či skôr točiť, fotiť, alebo oboje dokopy.

Smutné sedlo
No a poobede počas výletu do Smutného sedla som už mal počasie ako z katalógu a celú dolinu takmer pre seba. Ten pocit, keď potom človek vyjde hore, otvorí termosku a obzrie sa okolo, stojí skutočne za všetky „prachy"...

Smutné sedlo v Žiarskej dolineSmutné sedlo

Mňa veľmi teší, že postupne pribúdajú kopce do našej série, ale aj obsah s tým súvisiaci. Doslova radosť sa potom pozerať späť a listovať v magazíne, čo všetko za tie roky pribudlo. Zistím to vždy pri písaní, kedy môžem odkazovať na množstvo ďalších lokalít a príbehov. No a verím, že vám na oplátku tieto krásne miesta dodajú motiváciu k pohybu a tiež pripomenú, že sa tam musíme správať s rešpektom voči prírode, ale aj voči ostatným návštevníkom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Glevo, zima a bike – to je kombinácia, ktorá ide k sebe. Kde momentálne najčastejšie jazdím, čo ma zima naučila a ako sa pripraviť na zimné jazdenie?
Jazda na snehu – časté otázky a tipy

Jazda na snehu – časté otázky a tipy

Výber plášťov, použitie hrotov, základné úpravy na biku a pár pravidiel či tipov pre jazdu v zime a na snehu – o tom bude dnešné video.
Keď sa tatranská zima zmení na tú bratislavskú

Keď sa tatranská zima zmení na tú bratislavskú

Každá zima je niečím iná. Jeden rok je kopec snehu a mrazy, inokedy je teplo, prípadne namiesto sneženia prší. Som spod Tatier, tak mám samozrejme radšej bielo, no táto zima je akási zvláštna.
keyboard_arrow_up