Jarné upratovanie trailov - tipy na to, čo sa osvedčilo

Poznáte to, konečne je tu jar a vy nadšení vyrazíte na trail a tam vás po zime čaká spúšť v podobe napadaných konárov, stromov a iných likvidátorov výpletu a šaltrov.

Aby nedošlo k nejakému nedorozumeniu hneď na začiatku, rozhodne vás nechcem navádzať na kopanie trailov a chodníčkov, na to potrebujete mať (písomný) súhlas majiteľa alebo správcu pozemku, pokiaľ nie ste jeho vlastníkom. V opačnom prípade ide o nelegálne počínanie. Ide mi skôr o údržbu a upratovanie existujúcich trailov, chodníkov a turistických trás.

Gerber pílka skladacia FREESCAPE CAMP
Tu vás, myslím, nikto nebude pranierovať za to, že ste odpratali zhnitý kmeň spadnutý cez cestu alebo že ste odrezali konár, ktorý by vám dal inak zakaždým po hlave, alebo že ste vycvakali malinčie prerastajúce do chodníka, ktoré vám driape drahé oblečenie a ruky.

V dnešnom článku som sa zameral na náradie, ktoré dokážete jednoducho strčiť do vrecka dresu alebo do batoha a poupratovať v rámci výjazdu.

Gerber pílka skladacia FREESCAPE CAMPGerber pílka skladacia FREESCAPE CAMP pripevnená na bicykli

Skladacia pílka - „must have” náradie každého trailheada

Začnem hneď „zostra”, a to skladacou pílkou na drevo, ktorá je asi najuniverzálnejším pomocníkom údržby trailov a ktorá sa dá kúpiť od pár eur v hobby marketoch až po trojcifernú sumu za japonské „chuťovky”.

Tak či onak, 20-centimetrová skladacia pílka toho zvládne omnoho viac, ako by ste čakali a pri troche trpezlivosti ňou dokážete prerezať aj padnutý kmeň s priemerom okolo 30 cm. Ja osobne takúto pílku brávam začiatkom sezóny do zadného vrecka dresu prakticky na každý MTB výjazd a likvidujem konáre, ktoré prerastajú do cesty, tŕnisté kríky a zadosťučinenia sa dočká aj žihľavový porast, ktorý sa rozhodne vyrásť v tesnej blízkosti trailu. Samostatná kapitola je odpad v podobe vetiev po ťažbe, ponechaný rovno v strede cesty alebo chodníka…

Gerber lopatka skladacia GORGE

Vojenská lopatka - goodbye kaluže!

Ďalším mojím obľúbeným nástrojom je skladacia lopatka s mini krompáčom z armyshopu, ktorú nie je problém poskladať do pribaleného vrecka, ktoré sa zmestí do dresu. Toto je ideálny nástroj na odvodnenie hlbokých kaluží od traktorov, kde sa voda drží aj v prípade, že je už celé týždne sucho ako na Sahare. Rovnako sa lopatka hodí aj pri oprave rôznych skokov alebo úpravách terénu, ktoré nie sú nadlho a ťahať sa s „full size” náradím by bola zbytočná otrava a mrhanie časom, keď to môžete pekne skĺbiť aj s jazdením.

Veľká kaluž

Záhradkárske cvakačky na konáre - jarná šibačka a driapačka

Kliešte na konáre sa hodia všade tam, kde chcete rýchlo a jednoducho pocvakať tenšie konáre, ktoré prerástli do cesty a „šibú” vás pri každom prejazde.

V porovnaní s pílkou si omnoho lepšie a bezbolestne poriadia s tŕnistými kríkmi ako sú šípky alebo malinčie. Myslím, že každý z nás už schytal nejeden nepríjemný škrabanec, dotrhal obľúbené oblečenie alebo dostal neželaný defekt pri prejazde cez takýto porast. S cvakačkami sa dajú veľmi efektívne zlikvidovať aj nežiaduce náletové dreviny, ktoré si prileteli do cesty. Občas stačí hodiť do batoha takýto nástroj, obetovať 5 minút času z výjazdu a v duchu vám budú ďakovať zástupy cyklistov.

Záhradkárske nožnice

Sekera veľkosti S

Kompaktná sekerka, ktorú dokážete napchať do cyklistického batoha, môže byť tiež veľmi nápomocný a univerzálny nástroj. Dokážete ňou porúbať tenšie kmene na traile, seknúť nejaký ten konár, ako aj pribiť prehnitú dosku na lávke alebo skoku. Hodí sa aj pri likvidácii menších ostrých pňov alebo koreňov, ktoré zostali po ťažbe alebo po vyvrátení stromu vetrom.

Gerber PACK HATCHET sekera
Výhodou všetkého tohto náradia je, že sa okrem biku hodí aj na kempovačku, pri práci okolo chaty alebo chalupy.

Nenahradí však to najdôležitejšie, a to chuť priložiť nezištne ruku k dielu pre blaho všetkých. Vo väčšine prípadov stačí len občas zastaviť a odhodiť spadnutý konár, aby niekomu nevytrhal výplet alebo „nenačuchrtal” šalter. Odtiahnuť z cesty zhnitý kmeň alebo odhádzať napadané kamene v traverze…

Samozrejme, že každý sa chce v prvom rade dobre povoziť a užiť si plynule zjazd, no keby každý z nás odhodil čo i len jeden konár z trailu počas výjazdu, tak by bola po pár dňoch radosť jazdiť v lese.

PS: Ak máte aj vy nejaké zaujímavé tipy alebo podobné vylepšováky na údržbu trailov, pokojne sa s nimi môžete podeliť v komentároch pod článkom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Trailcentrá ako KE.CY, teda Košické cyklotraily, sú dielom nielen samotných trailbuilderov, ale aj komunity, mesta Košice, ako aj mestských lesov.
keyboard_arrow_up