Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.

Regenerácia je kľúčová a pritom toľko podceňovaná vec. A netreba si hneď predstaviť profesionála, ako oddychuje cez deň voľna počas TDF. Kvalitný oddych zázračne pomáha aj bežným športovcom, amatérom a vlastne úplne každému, pokojne môže ísť len o snahu schudnúť. Zrelaxované telo a myseľ pracujú lepšie a efektívnejšie a nech je náš cieľ akýkoľvek, docielime ho vďaka regenerácii ľahšie.

A teraz k pointe článku.
Nekupujem. Nemám. Nežeriem.
Zoradil som bežné veci, ktoré rieši každý človek vo svojom živote a zamyslel som sa, aký majú vplyv práve na regeneráciu. Nech skončíme pozitívne, tak začnem od tých škodlivých, najhorší prípad je, ak sú navyše drahé. Po nich budú nasledovať neprospešné veci, ktoré nás aspoň nestoja extra peniaze a záver bude patriť tomu dobrému. Pridal som aj svoje skúsenosti s regeneráciou, našiel som si spôsob, ako to úplne neflákať, aj keď medzi najdôslednejších určite nepatrím.

Nealko pivo Radler Zlatý Bažant

Drahé a škodlivé

Alkohol som si vybral na úplný začiatok preto, lebo v našich končinách je jeho konzumácia bežná, nestojí málo a čo sa týka zdravého životného štýlu, má zásadne negatívne účinky. Nechcem tu polemizovať, aké množstvo je ešte v poriadku, aj vedecké poznanie sa v tejto oblasti stále vyvíja, radšej dám vlastné skúsenosti. Najhoršie na mňa alkohol pôsobí tesne po výkone, pozná to veľa amatérskych cyklistov, sú to tie klasické zastavenia na pivko po tréningu. Pritom existuje aj lepšia alternatíva a stále si jedno čapované viete pokojne dopriať. Je ním napríklad radler alebo pivo Zlatý Bažant 0,0%, ktorý neobsahuje ani kvapku alkoholu.

Nasledujúci večer horšie spím, krásne to ukáže aj analýza spánku pomocou hodiniek, rozdiely sú zásadné. Na druhý deň sa cítim unaveno, ani nemusím vypiť toho veľa, ale tým, že je telo unavené, negatívne účinky sa znásobujú. Bežný „hobbík“ sa snaží športovaním aj schudnúť, alkohol je v tomto smere zabijak, jeho väčšia miera zabíja naše úsilie.

Zlatý BažantNealko Zlatý Bažant

... dodržiavať zdravý životný štýl niečo stojí.
Prejedanie sa kvalitnej regenerácii nepomáha. Ale ani hladovanie. To druhé nás v prvom momente aspoň nič nestojí. Ak po jazde nevieme zvládnuť vlčí hlad, chyba sa stala pravdepodobne už počas jazdy, málo sme dopĺňali energiu, téme som venoval článok o sacharidoch.

S plným žalúdkom sa horšie spí, ak sú to navyše ťažké a nezdravé potraviny, ktoré zaťažia trávenie, telo musí svoje zdroje alokovať tam. A opäť na úkor regenerácie. V tomto bode som vinný, mám rád pocit, keď sa poriadne najem. Vymyslel som to aspoň tak, že sa snažím, aby tie veci boli ľahko stráviteľné. Dosť mi pomáha aj pravidlo „3N”. Nekupujem. Nemám. Nežeriem.

Sis gélSis gél

Výstroj profesionálov môže niekto považovať za to najlepšie vybavenie pre všetkých, ale nemusí to tak byť vždy. Najlepšie by som to prirovnal k pretekárskemu autu, na každodenné vozenie pohodlné nebude. V cyklistike sa aj u profesionálov počíta s určitým komfortom, ale rozdiel je v tom, čo je pohodlné pre nich a čo pre naše telá.

Pri výbere vhodného výstroja by som sa neriadil logikou, že najdrahšie je automaticky aj najlepšie. Treba byť k sebe kritický a zvoliť si to, čo vyhovuje mne a nie to, čo vidím v TV prenosoch. Vyhneme sa tomu, že namiesto oddychu budeme riešiť boľavé kríže, krky, ruky, chodidlá alebo zadky.

Cyklista na cesteCyklista na BMC bicykli

Lacné a škodlivé

Nekvalitné potraviny sú dnes lacnejšie, ako tie kvalitné, dodržiavať zdravý životný štýl niečo stojí. Preto veľa ľudí v tejto oblasti šetrí, kupuje si náhrady alebo potraviny s horším zložením. Ak to je vec ekonomického prežitia, tak to chápem, často však človek, ktorý šetrí na jedle, zároveň míňa na blbosti. Posledné obdobie sa čoraz častejšie hovorí o mikrobióme, to bude ešte veľká téma nielen pre športovcov.

Veľa času na displeji alebo ponocovanie pred TV nás priamo veľké peniaze nestoja, ale regenerácii škodia. Žiarenie z mobilu odďaľuje zaspávanie, vylihovanie pred TV nás okráda o spánok. Neviem, koľko wattov sa dá takto získať, ale nie je to len o nich, nekonečné čumenie na Instagram alebo TikTok je proste strata času. Rovnako je na tom Netflix alebo HBO, kde dlhšie vyberáme film alebo seriál, ako ho potom pozeráme. Odbilo desať hodín, šup do postele, povolená je kniha alebo čítačka.

Cyklista na ceste, polia a hory v pozadí
Negatívne rozmýšľanie a stres sú veci, ktoré sa spomínajú veľmi často, horšie sa ich zbavuje v reálnom živote. Jednoduché odporúčanie asi neexistuje, na túto tému sú popísané celé knižnice populárnej alebo odbornej literatúry. Hlava má obrovský vplyv aj na fyzický stav športovca, psychosomatika je odbor, ktorý nám vie až zázračne pomôcť.

Drahé a užitočné

Kryoterapia bude odporúčanie, na ktoré čakali športovejšie založení jedinci, už budeme pokračovať len v takomto pozitívnom duchu. A bude to len a len lepšie, klesať bude aj cena. Ja na regeneráciu mrazom nechodím a ani som to neskúšal, pokojne napíšte vaše skúsenosti.

Masážne nohavice som už skúšal a sú výborné. Lymfodrenážne prístroje môžu byť dobrou alternatívou pre toho, kto nemá čas alebo chuť na klasické masáže. Mňa prekvapila sila, akou vedia tlačiť na svaly, radšej som ich nemal ani skúšať, teraz ma mrzí, že ich nemám doma. Ako sa teraz pohybuje cena? Technológia zlacnela? Máte skúsenosti s nejakým modelom?

Cyklista na ceste obklopenej stromami, lesom
Klasické masáže a elektrostimulačné prístroje spojím do jedného bodu, regenerácii pomáhajú a buď treba platiť za službu, alebo kupovať prístroje. Mojím favoritom je však nasledujúci pomocník.

Správny príjem kalórií a načasovanie je ďalšia dôležitá vec pri stravovaní športovca.
Masážna pištoľ je môj miláčik, poctivo ju používam už druhú sezónu. Neľutujem, že som si vybral drahší model so zdravotným certifikátom, oproti najlacnejším kúskom je aj citeľne výkonnejšia. Z pohľadu vecí, ktoré môžem robiť pre regeneráciu, mi pištoľ príde aj najmenej pracná, stojí ma menšie úsilie, ako valec. Kto rieši cenu citlivejšie, aj za stovku sa dá zohnať fajn model, na nohy to stačí. Lepšie ako nič.

Potravinové doplnky sú dobrým pomocníkom, ale nie všemocným pánom. Otrepané, že základom je kvalitná strava, platí. Vitamíny, proteíny a podobné „íny” by mali byť barličkou a nie skratkou. Tie dlhodobo nefungujú.

Cyklista pri viniciach

Lacné a užitočné

Masážny valec kombinujem s pištoľou takmer po každom ťažšom tréningu. Valec má obrovskú výhodu, že oproti doteraz spomínaným zariadeniam takmer nič nestojí. Stojí len námahu navyše oproti pištoli, už sa nedá zostať ležať na gauči. Pištoľ má pozitívne účinky na svaly, valec zase na fascie, to sú tie biele tkanivá, čo ich obaľujú.

Kompresné ponožky používam najmä vtedy, keď cestujem, je to taká klasika pre športovcov, veľa nestoja a dlho vydržia. Len „bacha” na pretekoch, maximálna výška podkolienok je kontrolovaná UCI.

Kompresné ponožkyPodkolienky

Správny príjem kalórií a načasovanie je ďalšia dôležitá vec pri stravovaní športovca. Podstatné je, čo, koľko a ešte aj kedy. Ak má niekto chuť, môže si tieto informácie vyhľadať a naštudovať sám, základné princípy nie sú zložité. Ak by sme chceli využívať služby profesionála, potom by som tento bod preložil vyššie do užitočných vecí, čo už niečo stoja.

Dostatočné hydratovanie je takmer zadarmo, ale vo svojom okolí vidím, ako sa podceňuje. Je to pitný režim všeobecne, nielen pri športe.

Sis šumivé tablety, MTBIKER fľaša na pitie
Spánok a deň voľna sú veci, ktoré nás nestoja žiadnu energiu a sú zadarmo.

Sledovanie tréningových zón je v cyklistike úplná klasika, v súvislosti s regeneráciou sa to dá chápať aj tak, že počúvam svoje telo a robím veci efektívne. Netreba ísť naplno každú jazdu, telo si povie, ak nemá svoj deň. A ako som už spomínal, základy sú voľne dostupné, odborné služby už niečo stoja.

Aktívna regenerácia je v niečom iná od tej klasickej? Určite áno, na sebe mám vyskúšané, že ľahké prevezenie mi robí lepšie, ako úplné voľno. Zľahka pretočiť motor, naštartovať všetky „šťavy” v tele. Ale aj ja mávam dni, keď potrebujem len ležať a niekedy sa idem aspoň kúsok prejsť. Ale nie príliš! Cyklisti pešo ďaleko nechodia, ničí to cyklistické svaly.

Cyklista na cesteCyklista v prírode

Joga, meditácia, posilňovňa a kompenzačné cvičenia sú veci, ktoré robia obrovské rozdiely. Platí to u profíkov a aj amatérov, nám to hlavne pomáha vydržať pri športe bez bolestí. Najmä so stúpajúcim vekom si uvedomujem, ako tie veci potrebujem, viac mi vyhovujú spoločné cvičenia s inštruktorom, ale dá sa to zvládnuť aj doma. Benefitov je veľmi veľa, vo svete cyklistiky to môže byť aj aero pozícia. Bez jogy by som potreboval raz toľko podložiek pod predstavcom.

Pobyt v prírode som chcel spomenúť extra, aj keď sa to niekomu môže zdať ako banálna vec. Nejde len o vitamín D a čerstvý vzduch, ale aj o vyčistenie hlavy ako takej.

Spánok a deň voľna sú veci, ktoré nás nestoja žiadnu energiu a sú zadarmo. Telu treba dať priestor, aby mohlo po predchádzajúcej záťaži všetko upratať, opraviť a ešte vylepšiť. Jeho každodenné „cucanie” bez oddychu sa môže vrátiť ako bumerang v podobne zdravotných problémov. Všetkého dobrého veľa…

Cyklista v žltom drese na lesnej cesteCyklista na jarnom výjazde

Prišlo mi zaujímavé pozrieť sa na regeneráciu aj z pohľadu ceny, niekedy vyhadzujeme peniaze za veci, ktoré nám vlastne škodia. Pre ostrieľaného amatérskeho športovca sú spomínané odporúčania určite dobre známe, možno mu tam niečo dôležité dokonca aj chýba. Na to je priestor v diskusii, som zvedavý, čo najlepšie funguje vám.
Zdroj fotografií: Archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up