Ako byť rýchlejší – objemový tréning, silová vytrvalosť, prvé preteky

Poďte sa pozrieť, ako vyzerá moja príprava na BIKE Transalp v rámci jarného obdobia, kam spadá najmä rozvoj vytrvalosti, vrátane tej silovej, ale aj prvé preteky.

Na tomto seriáli dokonale vidím, ako neuveriteľne rýchlo beží čas. Ešte teraz mám pred sebou, ako sedíme pri pive a robíme si selfie do úvodného predstavenia celej myšlienky a teraz už zostávajú menej ako 2 mesiace. Paradoxne v rámci tréningu sme ešte stále „na začiatku“ a čaká ma ešte pomerne dosť práce. Ten prvý bol v podstate všeobecná zimná príprava, na ktorú sme sa detailne pozreli a kde nastali pre mňa pomerne veľké zmeny. Momentálne sa nachádzam v druhom makrocykle, ktorý je zameraný najmä na rozvoj vytrvalosti, resp. aj silovej vytrvalosti. K tomu už môžeme pridať aj prvé preteky, nedávny report zo Škoda MTB maratónu Rajecké Teplice všetko dopĺňa a ukázal, na čom treba zapracovať. Chceli sme spraviť aj diagnostiku, lenže vrtochy počasia a následné preteky všetko trochu skomplikovali a cieľom bolo dať tento diel vonku čím skôr, pretože možno v ňom nájdete zaujímavé informácie, ktoré sa hodia vo vašom vlastnom „hone“ za lepšou kondíciou.

Opäť musím zdôrazniť, že samotné príklady, či dĺžka tréningov a pod. je robená pre mňa, teda v rámci mojich časových možností a stavu kondície a rozhodne nie pre začiatočníkov. Ale myslím, že nájdete viacero prvkov, prípadne tipov, ktoré môžete zapracovať, prípadne sa na nich poučiť.

Tomášovi najviac sedia takého video-rozhovory, takže sme opäť pripravili niečo obsiahlejšie. Zmyslom je ísť trochu viac do hĺbky, ukázať hlavné zmeny ale aj konkrétne príklady tréningov. Myslím, že sa hodí, ak doplním, čo v ňom nájdete:

  • predstavenie 2. makrocyklu a čo mu predchádzalo
  • rozvoj vytrvalosti a zmeny, ktoré som spravil
  • časté chyby
  • význam silového tréningu (posilňovania) v tomto období
  • ako na rozvoj silovej vytrvalosti
  • ukážky konkrétnych modelových tréningov
  • prvé preteky a ako zapadajú do tréningu
  • rozjazdenie pred pretekmi

Za seba ešte doplním, že som pomaly už aj znížil hmotnosť na nejakých 83 - 84 kg a zrejme sa pýtate, prečo sa samotnej strave nevenujeme podrobnejšie. Ale my v podstate s Tomášom riešime iba suplementáciu v rámci tréningu a jeho energetické pokrytie v pomerne jednoduchej a jasnej forme. Je predpoklad, že ovládam základy a Tomáš len doplní, ak si v nejakom tréningu treba postrážiť príjem sacharidov, či kalórií. Čo sa týka „života“ mimo bicykel, držím sa úplne základných a osvedčených pravidiel bez nejakej špeciálnej diéty. Jednoducho som pridal viac ovocia, zeleniny a večer prestal vyjedať blbosti. Viac o jedle nájdete v samostatnom článku s trefným názvom, teda najlepší spôsob ako schudnúť. Na výživu počas pretekov, resp. aj priamo počas etapových pretekov sa pozrieme potom ešte určite detailnejšie.


Možno si pri pozeraní kladiete otázky – a to si Imro také veci nevedel predtým? Mojou úlohou v rámci série bolo štylizovať sa do úlohy „zverenca“ a zbytočne nemudrovať, ak Tomáš niečo vysvetľuje. Samozrejme, že mnohé veci ovládam, ale tým kľúčom je celkový obraz, skladba tréningov, odpočinku atď. atď., kde boli moje slabé stránky, veľmi často spôsobené veľkou chuťou jazdiť v kopcoch, alebo prinášať zaujímavý obsah. Rovnako je pre mňa veľkou novinkou, že mám stanovený akýsi „vrchol“, kam smerujem všetku snahu a úsilie. Možno sa trochu pousmejete, že predsa neladíme formu na Tour de France, ale práve podobný prístup je v podstate nosnou myšlienkou série v rámci mojej prípravy. A pre mňa osobne to bude aj tak viac než Tour.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Legendárne Passo Tremalzo, klzké korene, súboj aj poriadna dávka kameňov s dojazdom pri brehu Lago di Garda. Poďte s nami na trať v záverečnej časti alpskej trilógie.
Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Poučili sme sa z vlastných chýb a našli ten správny rytmus? Poďte s nami z Livigna, cez Bormio a Val di Sole na ďalšiu porciu intenzívnych zážitkov.
Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Dnešný príbeh bude aj o tom, že keď sa nedarí a lepí smola na päty, treba pokračovať ďalej a nakoniec sa môžete postaviť na „bedňu“ s 5-násobným víťazom Cape Epic.
keyboard_arrow_up