Slovenský cyklista Peter Sagan predviedol druhé víťazné gesto na pretekoch Tour de France, keď sa presadil v utorňajšej 3. etape z Orchies do Boulogne-sur-Mer (197 km). Úspech slovenských farieb zvýraznil 3. miestom Peter Velits. Prvýkrát v histórii skončili dvaja slovenskí cyklisti v najlepšej trojke na slávnych etapových pretekoch.

Žlté tričko lídra 99. ročníka si aj naďalej udržal Švajčiar Fabian Cancellara. Sagan si etapovým víťazstvom upevnil vedenie v súťaži aktivity o zelený dres, aktuálne má 116 bodov. Dvadsaťdvaročný Žilinčan sa stal najmladším cyklistom od roku 1934 a Reného Vietta, ktorý v jednom ročníku Tour vyhral dve etapy. "Posledné kilometre boli veľmi rýchle, udržať sa v popredí bolo naozaj náročné. Záver etapy nebol ľahký, nikam som sa neponáhľal a snažil sa nastúpiť v správnej chvíli. Napokon sa mi to podarilo. Je to niečo skvelé. Obrovská vďaka patrí celému tímu, ktorý počas celého dňa pracoval perfektne. Chcel by som si udržať zelený dres až do Paríža, ale bude to náročné," povedal v prvom televíznom rozhovore Peter Sagan, ktorý v cieľovej rovinke predviedol víťazný tanec.



Krátko po štarte unikla päťčlenná skupina, v ktorej opäť nechýbal Dán Michael Morkov. Líder súťaže vrchárov na 99. ročníku útočil zatiaľ v každej z etáp. Už po 8 km mala pätica na pelotón dvojminútový náskok. Okrem Morkova boli v popredí Ukrajinec Andrij Grivko, ktorý bol dlhé kilometre virtuálnym lídrom pretekov, keďže pred utorkom strácal na Cancellaru 38 sekúnd, Francúzi Sebastien Minard a Giovanni Bernaudeau a Španiel Ruben Peréz. Náskok vedúcej skupiny sa ustálil na 5 minút. Dlho sa na trati nič nedialo, na 79. km prišlo v pelotóne k hromadnému pádu, ale všetci jazdci pokračovali. Balík zvýšil aktivitu v Senlecques na 119. km, kde bola rýchlostná prémia. Bojovalo sa o 6. miesto a Mark Cavendish ukázal svoje kvality a znížil v bodovacej súťaži odstup na Petra Sagana, ktorý finišoval ôsmy, o dva body. Na 140. km prišlo k ďalšiemu pádu, po ktorom musel z pretekov ako prvý odstúpiť zranený Bielorus Konstantin Sivcov. Krátko na to mal defekt Peter Sagan, ale rýchlo sa vrátil do pelotónu. Rozhodovalo sa v záverečných 35 km, keď na pelotón čakalo päť horských prémií. Vpredu zostala štvorica jazdcov, ku ktorým sa rýchlo približovala hlavná skupina.

Na 166. km prišlo k ďalšiemu pádu, po ktorom pravdepodobne so zlomenou kľúčnou kosťou skončil Španiel José Rojas. Vo zvlnenom teréne sa trhal pelotón na menšie skupiny a aj v popredí zotrvali už len Grivko a Morkov. V predposlednom kopci 7 km pred cieľom sa skončil aj pokus dánsko-ukrajinskej dvojice a pozornosť sa sústredila na záver. Približne 5100 m pred cieľom nastúpil Francúz Sylvain Chavanel, ktorý bojoval o žltý dres lídra pretekov. Chavanelov pokus sa skončil 500 m pred páskou a začala sa veľká bitka. Skvele ju zrežíroval Peter Sagan, o jeho víťazstve bolo rozhodnuté už 50 metrov pred páskou.

"Po mojich víťazstvách v Kalifornii a vo Švajčiarsku som na Tour de France prišiel s nádejou na triumf v niekoľkých etapách. Teraz sa mi to už podarilo a som veľmi šťastný. Dnes som vedel, že šprintéri budú chýbať v samom závere a končilo sa to tak, že Basso a Nibali pracovali na mňa! Bassovi by som čistil topánky, ak by ma o to požiadal, takže naozaj mu ani nedokážem dostatočne vyjadriť vďaku," poznamenal Peter Sagan.

"Je neskutočný. V koncovke som sa snažil o nástup, ale skupina za mnou išla fantasticky. Zdolať Sagana v tomto stúpaní je nemožné," uviedol pre France2 Chavanel. "Sagan má neuveriteľnú akceleráciu. Chvíľu som bol pri ňom a zrazu bol už niekde inde. V tomto dojazde sme ho nemohli zdolať. Peter je skutočne skvelý cyklista," pochválil v rozhovore pre France slovenského jazdca Fabian Cancellara.

Výborne finišoval aj Peter Velits, ktorého klasifikovali na 3. mieste. Medzi Slovákov sa dostal len Nór Edvald Boasson Hagen z tímu Sky. Cancellara skončil štvrtý a v priebežnom celkovom poradí aj naďalej vedie o 7 sekúnd pred dvojicou Bradley Wiggins, Sylvain Chavanel. Všetci traja slovenskí cyklisti sa posunuli vyššie v celkovej klasifikácii po tretej etape: Peter Sagan z 22. na 15. miesto s odstupom 23 sekúnd na lídra Cancellaru, Peter Velits z 93. pozície na 55. priečku (+2:09 min) a Martin Velits zo 174. na súčasné 100. miesto (+7:05 min).

Výsledky - Tour de France:

3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 4:42:58 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 3. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 4. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan, 5. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 6. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing, 7. Nicolas Roche (Ír.) AG2R La Mondiale, 8. Samuel Sánchez (Šp.) Euskaltel - Euskadi, 9. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank, 10. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale všetci +1 s, ... 83. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:17 min

Poradie po 3. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 14:45:30 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 9. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Sharp +18, 10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19,...15. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +23, 55. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 100. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +7:05.

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 116 bodov, 2. Fabian Cancellara (Švaj.) 74, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) 73, ... 10. Peter Velits (SR) 32

Sagan napodobnil Forresta Gumpa a Bassovi by čistil tretry
Cyklista Peter Sagan splnil svoj cieľ už v úvode Tour de France a dve etapové prvenstvá dosiahol počas prvých štyroch dní. Po nedeľňajšej prvej etape vyhral aj utorňajšiu tretiu z Orchies do Boulogne-sur-Mer (197 km). Úspech slovenských farieb zvýraznil 3. miestom Peter Velits. Prvýkrát v histórii skončili dvaja slovenskí cyklisti v najlepšej trojici na slávnych etapových pretekoch.

Sagan patril pred etapou medzi jej favoritov, trať mu mala sedieť. V utorok sa čakalo, že v koncovke vzhľadom na zvlnený profil na posledných 30 km budú absentovať šprintéri. Predpoklady sa potvrdili a koncovka patrila Saganovi. Zdalo sa, že 22-ročný Žilinčan nemusel v záverečnom šprintérskom súboji vedúcej skupiny vyvinúť veľké úsilie. Jazdec tímu Liquigas-Cannondale to však vyvracia.

"Žiadne víťazstvo nie je ľahké, na Tour de France to platí dvojnásobne. Bola to ťažká etapa, v pelotóne bolo cítiť nervozitu. Každý chcel byť v popredí. Boli tam nebezpečne vyzerajúce pády. Musím poďakovať tímovým kolegom, že mi opäť pomáhali. Mimoriadnu prácu odviedol Ivan Basso. Aj vďaka nim som uspel. Bassovi by som čistil topánky, ak by ma o to požiadal, takže naozaj mu ani nedokážem dostatočne vyjadriť vďaku," povedal podľa francúzskeho denníka Figaro Sagan, ktorý si v doterajšom priebehu TdF vybojoval už 40 bodov do svetového rebríčka UCI.

Sagan sa stal najmladším cyklistom od roku 1934, ktorý v jednom ročníku Tour vyhral dve etapy. Pred 78 rokmi bol mladším dvojnásobným víťazom René Vietto. "Posledné kilometre boli veľmi rýchle, udržať sa v popredí bolo naozaj náročné. Záver etapy nebol ľahký, nikam som sa neponáhľal a snažil sa nastúpiť v správnej chvíli. Napokon sa mi to podarilo. Je to niečo skvelé," tvrdil Peter Sagan.

Slovenská cyklistická hviezda si pred prejazdom cieľom, keď už bol jasný jeho úspech, zatancovala v sedle bicykla. Podľa jeho slov sa na podobnom oslavnom geste dohodli v tíme. Sagan sa snažil napodobniť Forresta Gumpa. "Vždy som chcel robiť aj šou pre ľudí. Keď som bol mladší, priťahovali ma takéto oslavné gestá v televízii. Miloval som napríklad talianskeho motocyklistu Valentina Rossiho. Po každom víťazstve robil nové víťazné gesto. Stále som čakal, čo urobí. Teraz to chcem vymýšľať aj ja. Najskôr som sa prežehnal a poďakoval Pánu Bohu. Potom som predviedol gesto podľa Forresta Gumpa," priznal Peter Sagan, ktorý sa v cieli objal s otcom.

Pred odchodom na Tour hovoril jazdec tímu Liquigas-Cannondale, že by chcel získať dve etapové prvenstvá. Tento rok dvíhal ruky nad hlavou pätnástykrát, čo sa nepodarilo žiadnemu inému cyklistovi. "Po mojich úspechoch na pretekoch Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska som dúfal, že dokážem uspieť aj na Tour. Mám dve prvenstvá a som teraz šťastný. Mojím cieľom je teraz doviezť zelený dres až do Paríža," uviedol Peter Sagan, ktorý si udržal aj zelený dres lídra bodovacej súťaže.

Slovák sa pustil v pondelok do súboja aj s najlepšími svetovými šprintérmi. V koncovke 2. etapy sa nestratil, finišoval na 6. mieste. "V pondelok mi išlo predovšetkým o body do súťaže aktivity. Dnes som vedel, že šprintéri nebudú vpredu. V hromadných špurtoch je to aj o šťastí. V nedeľu som vydal zo seba množstvo energie, ktorá mi v pondelok v špurte chýbala. Zajtra sa pokojne môže stať to isté. Šprintéri budú čerstvejší. S pribúdajúcim časom sa podmienky pre všetkých vyrovnajú, každý bude unavený. Budú to ešte zaujímavé súboje," dodal Peter Sagan.

Peter Velits zlepšil svoje najlepšie umiestnenie

Slovenský cyklista Peter Velits zlepšil svoje doteraz najlepšie umiestnenie na Tour de France, v utorňajšej 3. etape 99. ročníka do Boulogne-sur-Mer finišoval na 3. priečke. Pri svojom štvrtom štarte na TdF dosiahol siedme umiestnenie v najlepšej desiatke a zlepšil vlaňajšiu 4. priečku z 19. etapy Modany na Alpe d´Huez. Peter Velits prehral v utorok v záverečnom súboji iba s krajanom Petrom Saganom a Nórom Edvaldom Boassonom Hagenom.

"Môžem povedať, že v danej situácii som spokojný s výsledkom. Špurtovať s Petrom Saganom i Boassonom Hagenom nie je jednoduché. Výsledok je skvelý, ale víťazstvo by bolo niečo iné. V tíme sme však s etapou boli spokojní. Dôležité je, že dnes som sa nezaplietol do žiadneho pádu," povedal pre agentúru SITA Peter Velits.

V šprintérskej koncovke hlavnej skupiny nechýbal v cieľovom meste pád, Slovák v službách Omega Pharma-QuickStep sa mu však vyhol. O páde sa dozvedel až v cieli. "Videl som ho až v televízii. Ja som sa mu vyhol, ani som netušil, čo sa stalo. Bližšie k pádu som bol asi 30 km pred cieľom, ale aj tam to pre mňa dopadlo dobre," povedal P. Velits. V celkovom poradí patrí 27-ročnému Púchovčanovi zatiaľ 55. priečka s odstupom 2:09 min na Švajčiara Fabiana Cancellaru.

Peter Velits by sa chcel zamerať na celkové umiestnenie. Ak by nedostal v závere nedeľňajšej 1. etapy defekt a nenabral odstup, jeho súčasné postavenie by bolo oveľa lepšie a mohol by atakovať elitnú desiatku. "Cítim sa zatiaľ dobre. Je to oveľa lepšie ako po minulé roky. Je to však iba začiatok Tour, nechcem kričať, čo bude a ako bude. Náročné etapy ešte prídu," skonštatoval Peter Velits, ktorý sa po dojazde etapy nestihol stretnúť s víťazným krajanom Petrom Saganom. "Po etapách je to hektické. Utekáme do autobusu, nasledujú sprchy a ponáhľame sa do hotela. S Petrom sa stretneme až v stredu na štarte ďalšej etapy," dodal Peter Velits.

Slovinca Božiča nabralo auto po pauze na močenie
Slovinský cyklista Borut Božič sa hnevá na organizátorov Tour de France. Špurtér tímu Astana si počas pondelkovej 207 km dlhej 2. etapy z Vise do Tournai odskočil na toaletu a keď sa vracal na cestu, zrazilo ho zozadu sprievodné auto. Bicykel vozidlo prešlo, jazdec sám odletel na krajnicu. Etapu našťastie dokončil, na vyšetrení v nemocnici lekári konštatovali iba narazenú ruku a lakeť. V stredu sa Božič postavil na štart tretej etapy z Orchies do Boulogne-sur-Mer. Cítil sa lepšie, ale na organizátorov nevedel nájsť dobré slovo.

"To sa nedá ospravedlniť. Nemám z toho radosť. Samozrejme, všetci sme ľudia a môžeme spraviť chybu. Stalo sa mi to prvý raz a nikomu to neželám," povedal 31-ročný pretekár, ktorého príhoda oživila spomienky na vlaňajšie nehody Johnnyho Hoogerlanda a Juana Antonia Flechu. Obaja mali počas TdF kolíziu s autami.

"Čo som si mal namočiť do nohavíc? Po približne 70 km veľa jazdcov zastavilo, aby sa odľahčili. Ja som si dal prestávku sám asi o kilometer neskôr. Chcem som dostihnúť pelotón, keď ma zozadu nabralo auto. Prirodzene, že zastavilo, veď malo pod kolesami môj bicykel. Vodič sa ani neospravedlnil," prezradil Slovinec.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
keyboard_arrow_up