Slovenský cyklista Peter Sagan sa tešil tretíkrát na 99. ročníku Tour de France, keď vyhral šprint hlavnej skupiny v závere piatkovej 6. etapy z Épernay do Metz (136 km). Dvadsaťdvaročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale si vďaka prvenstvu udržal zelený dres lídra súťaže aktivity. Sagan prežíva fantastický debut na Tour, pri premiére vyhral počas siedmich súťažných dní tri etapy.

Tentoraz sa presadil na rovine, keď zdolal víťaza predchádzajúcich dvoch etáp Andrého Greipela z Nemecka i Austrálčana Matthewa Gossa. Lídrom 99. ročníka Tour zostal aj naďalej Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý má pred dvojicou Bradley Wiggins, Sylvain Chavanel sedemsekundový náskok. Peter Sagan sa už posunul do najlepšej desiatky, momentálne mu patrí 8. priečka s odstupom 19 sekúnd na Cancellaru. Aj ďalší dvaja slovenskí cyklisti si v celkovom poradí po piatkovej etape polepšili. Peter Velits finišoval v Metz na 28. mieste a rovnaká priečka mu patrí aj v celkovom poradí. Jeho brat a tímový kolega z Omega Pharma-QuickStep Martin prišiel do Metz s odstupom 2:09 min na Sagana na 103. priečke a celkovo sa posunul na 80. pozíciu.



Posledná rovinatá etapa pred alpskými súbojmi priniesla podobný obraz ako predchádzajúce: hneď v úvode odišla skupina štyroch jazdcov, pelotón bol poriadne nervózny, nechýbali hromadné pády a rozhodovalo sa v špurte hlavného poľa. Kvarteto Davide Malacarne z Talianska, Romain Zingle z Belgicka, Dave Zabriskie z USA a Karsten Kroon z Holandska ušlo už po 7,5 km a rýchlo si utvorilo štvorminútový náskok. Približne na 35. km prišlo k prvému väčšiemu pádu, do ktorého sa zaplietol aj André Greipel. Na 85. km mala štvorica v úniku náskok 6:50 min, po rýchlostnej prémii na 136. km, na ktorej bol Peter Sagan siedmy, opäť spadol Greipel, ale znova sa dotiahol do pelotónu. Približne 26 km pred cieľom došlo k ďalšiemu hromadnému pádu, po ktorom sa pelotón rozdelil na skupiny. V balíku nastal trochu chaos, vzadu zostali aj favoriti celých pretekov Fränk Schleck, Robert Gesink, Alejandro Valverde či Ryder Hesjedal, ale aj ašpiranti na piatkové prvenstvo Mark Cavendish a Edvald Boasson Hagen. Až pred cieľovým mestom pelotón dostihol štvoricu vpredu a rozhodovalo sa v šprintérskej koncovke. Greipelovi výborne rozbehli šprint kolegovia z tímu, ale záverečných 100 metrov zvládol skvele Peter Sagan. Greipel prepásol šancu stať sa dvanástym mužom histórie, ktorý vyhrá tri etapy v rade. Naposledy sa víťazný hetrik podaril Lancovi Armstrongovi v roku 2004. Sagan takticky využil prácu tímu Lotto Belisol pre Greipela, vyviezol sa a napokon mohol ukázať tretie víťazné gesto.

Peter Sagan dosiahol tento rok sedemnásty triumf a v profesionálnom pelotóne má momentálne najviac úspechov v sezóne 2012. O jeden úspech predstihol Andrého Greipela. "Pred pretekmi mi slovenskí novinári pripomínali postupku - päť víťazstiev na Okolo Kalifornie, štyri na Okolo Švajčiarska a tri na Tour de France. Teraz sa naplnila a ja som veľmi šťastný. Mojím cieľom je teraz udržať si zelený dres až do Paríža. Aj dnes mi výrazne pomohli kolegovia z tímu. Dôležité bolo, že som sa vyhol pádom. Koncovka proti Greipelovi a Gossovi bola ťažká, som rád, že som ju zvládol," povedal v rozhovore pre France2 Peter Sagan.

Výsledky - Tour de France 2012:

6. etapa (Épernay - Metz, 207,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 4:37:00 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 3. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Kenny Robert Van Hummel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 5. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 6. Greg Henderson (N. Zél.) Lotto Belisol, 7. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 8. Luca Paolini (Tal.) Kaťuša, 9. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge všetci čas ako víťaz, 10. Brett Lancaster (Aus.) Orica GreenEdge, ... 28. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep obaja +4 s, 103. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min.

Poradie po 6. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 29:22:36 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 6. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 7. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 8. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +19, 9. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19, 10. Maxime Monfort (Belg.) RadioShack-Nissan +22, ... 28. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:09 min, 80. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +9:10

Súťaž aktivity: 1. Peter Sagan (SR) 209 bodov, 2. Matthew Goss (Aus.) 178, 3. André Greipel (Nem.) 167, ... 17. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep 36

Sagan oslavoval už tretíkrát, tentoraz ako Hulk
Pred začiatkom Tour de France sníval Peter Sagan o dvoch víťazstvách, pri rečiach o víťaznej postupke - päť etapových úspechov na pretekoch Okolo Kalifornie, štyri na Okolo Švajčiarska a tri na slávnom francúzskom podujatí sa iba skromne usmieval, aby ju napokon naplnil už počas prvého týždňa "starej dámy". Tretí triumf si pripísal v piatkovej 6. etape z Épernay do Metz, ktorá merala 207,5 km. V špurte hlavnej skupiny zdolal aj Andrého Greipela z Nemecka, ktorý vyhral predchádzajúce dve etapy a nestal sa dvanástym jazdcom v histórii Tour s tromi čiastkovými úspechmi v jednom slede, i Austrálčana Matthewa Gossa, s ktorým bojuje o zelený dres víťaza bodovacej súťaže. O Saganovi hovorí celý cyklistický svet a ten robí veľkú propagáciu Slovensku. Dvadsaťdvaročný Žilinčan si od francúzskych médií vyslúžil viacero označení: "Skvelý Sagan", "Výnimočný Sagan" či "Tourminátor". Posledné meno sa skvie aj na jeho bicykli.

Peter Sagan aj v piatok predviedol, že je už významnou persónou cyklistického sveta. Neustále sa pohyboval v popredí pelotónu, išiel takticky a v závere udrel, keď sa vyviezol z vláčika tímu Lotto-Belisol pracujúceho pre Greipela. Posledných 100 metrov mu už v dramatickej koncovke patrilo. Sagan predviedol, že dokáže vyhrávať aj v typických špurtoch. Predchádzajúce dva úspechy v 1. etape v Seraingu i v tretej Boulogne-sur-Mer dosiahol v šprinte do mierneho kopca. "Som šťastný, že som vyhral etapu. Dnes som vyhral aj preto, že súperi už neboli takí čerství ako v predchádzajúcich dňoch. Aj to bol kľúč k môjmu úspechu. Keď sa ma slovenskí novinári pred pretekmi pýtali, či by som bral tri víťazstvá, povedal som áno. V kútiku duše som však sníval o väčšom počte. Už teraz som však dosiahol viac, ako som očakával. Je pravdou, že tri víťazstvá počas prvého týždňa ma prekvapili. Opäť odviedol skvelú prácu celý môj tím. Určite by ma nemali s nikým porovnávať, chcem byť Petrom Saganom," povedal po pretekoch pre francúzske médiá Peter Sagan.

Cyklistických fanúšikov prekvapil jazdec tímu Liquigas-Cannondale netypickými oslavami triumfov. Po rukách na ramenách v podobe krídelok či napodobňovaní Forresta Gumpa tentoraz pripomenul hrdinu z rovnomenného filmu Hulk. "Určite to nebola žiadna gorila, ako by sa mohlo zdať. Bol to Hulk," uviedol Peter Sagan.

Piatkovú etapu poznačilo viacero pádov. Prvý týždeň je už tradične na TdF veľmi nervózny a o hromadné kolízie nie je núdza. Inak tomu nebolo ani tentoraz. Pád približne 25 km pred cieľom rozdelil pelotón na skupiny, vpredu napríklad chýbal excelentný špurtér Mark Cavendish. Sagan sa na rozdiel od štvrtka, keď spadol 2600 m pred cieľom, vyhol kolízii. "Včera som nemal šťastie, ale pozitívom bolo, že som sa nezranil a nič si nezlomil. Bol som v popredí pelotónu, keď prišlo k pádu. Našťastie som rýchlo začal brzdiť, za mnou rovnako Vincenzo Nibali. Za nami sa to mlelo. Toto je však tiež cyklistika, to je Tour de France a je to tu nervóznejšie ako inde. K incidentu prišlo v zjazde, išli sme dosť rýchlo a bolo to dosť nebezpečné," uviedol pre letour.fr Sagan.

Majster SR je v súčasnosti lídrom bodovacej súťaže a v sobotu si šiestykrát na Tour oblečie zelený dres. Práve bodovacej súťaži venuje Sagan veľkú pozornosť. Čakajú ho však ešte náročné šprintérske koncovky. "Chcel by som vybojovať zelený dres a dúfam, že by som ho mohol udržať až do Paríža. Tour de France sa iba začína. Od zajtra prídu kopce a skutočné preteky sa rozbehnú až teraz. Myslím si, že po dvoch týždňoch Tour na začiatku tretieho to bude pre všetkých už veľmi náročné," dodal P. Sagan.

Úspechy slovenského cyklistu si všimli mnohí cyklistickí experti. Súčasný líder Tour Fabian Cancellara zložil Saganovi už niekoľko poklon a v piatok sa im nevyhol opäť. "Obdivujem výkon Petra Sagana. Jazdí na bicykli ako génius. Dnes to potvrdil. Má šancu vyhrať ešte ďalšie etapy," povedal pre 20min.ch "Spartakus" Cancellara.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
keyboard_arrow_up