Zdroj: Facebook: https://www.facebook.com/pages/HoryZonty-festival-dobrodru%C5%BEn%C3%BDch-filmov/151682297177?fref=photo

V dňoch 13. až 15. novembra bude v Trenčíne festival HoryZonty, na ktorom vystúpia rybári, polárnik aj moreplavec. Celá akcia je zameraná na dobrodružstvo, adrenalín, prírodu, šport a okrem filmov ponúka aj bohatý sprievodný program.

TRENČÍN. Deviaty ročník festivalu prináša viaceré novinky. Jednou z nich bude rozšírenie spektra outdoorových prezentácií o rybárstvo a špeciálne športový a extrémny rybolov. „Hosťom festivalu bude Trenčan Jaroslav Sámela, ktorý sa už viac ako tridsať rokov venuje rybárčeniu. V posledných rokoch sa zameriava na lov dravých rýb,“ informuje riaditeľka festivalu Mária Dutková. Niekoľkonásobný majster sveta družstiev aj jednotlivcov v love rýb na prívlač festivalovým návštevníkom spoločne s ďalším športovým rybárom z Čiech Petrom Procházkom porozpráva zážitky z rybárskych výprav do Mongolska. Multimediálna prezentácia je na programe v piatok večer 14. novembra.

HoryZonty 2014


Tematika vody spája tento rok celú sekciu Dobrodružstvo vo Vyšehradskom regióne s finančnou podporou International Visegrad Fund a prezentácie hostí z Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska. Aj ďalšie vystúpenie v piatok 14. novembra sa bude týkať vody. Významný poľský ekológ a hydrobiológ Roman Žurek, prezradí, že ochrana životného prostredia a špeciálne vôd vie byť aj adrenalínovou záležitosťou.

Moreplavec zo suchozemskej krajiny

Na festival zavíta v sobotu 15. novembra maďarský moreplavec Gábor Rakonczay, ktorý si meria sily s nekonečným množstvom vody v moriach a oceánoch. V roku 2011 sa vydal sám, z európskeho brehu naprieč Atlantickým oceánom na plavbu dlhú 6400 kilometrov. Po 77 dňoch strávených na špeciálne upravenom kanoe zakotvil v Karibiku. Za tento výkon získal zápis do Guinessovej knihy rekordov. Paradoxne sa takýto počin podaril športovcovi z vnútrozemskej krajiny. Celkovo oceán prepádloval dvakrát a dvakrát ho preplával na plachetnici. Spolu prebrázdil viac ako 30-tisíc kilometrov.

Päť filmových blokov

Hlavný festivalový program pozostáva z prehliadky profesionálnych a súťaže neprofesionálnych filmov. Dopĺňajú ho prezentácie hostí a diskusie. V piatich filmových blokoch uvidia diváci najlepšie a na medzinárodných filmových festivaloch oceňované filmy. Hlasovaním môžu rozhodnúť aj o najlepšom filme neprofesionálneho filmového režiséra. Súťažiť bude deväť filmov.
Vode, ale v pevnom skupenstve bude patriť úvod festivalu vo štvrtok 13. novembra, kedy diváci uvidia film Pavla Barabáša Polárnik. Prináša príbeh slovenského polárnika Petra Valušiaka, jeho osamotené putovanie krajinou ľadu, naprieč antarktickým plató, 2 200 km s 200-kilovými saňami Aj keď prechod nedotiahol do konca, ukázal iným, že sa to dá. Po skončení filmu Peter Valušiak pobeseduje s divákmi o svojich polárnych výpravách a ďalších plánoch.

Výstavy pre všetkých

Pohľad na vodu ako špecifický ekosystém a život s ňou, pri nej a niekedy aj pod ňou bude obsahom fotovýstavy Jaroslava Sámelu a Petra Zachara. Ďalšia výstava predstaví súťažné a víťazné fotografie fotosúťaže s témou Kto z koho. Výstava fotografií skalického grafika, dizajnéra a fotografa Eduarda Timka s názvom Orbis Terrarum prináša reportážne fotografie z jeho ciest po Južnej Amerike a Afrike. Krajinu pod himalájskymi velikánmi priblíži výstava Nepál Namaste Zuzany Jargašovej. V tomto prípade nepôjde o fotografie, ale grafiky vytvorené technikou linorytu. Vznikli po autorkinej návšteve Nepálu, kde ju ovplyvnili obrazy hôr, ľudí a zážitky z tejto zaujímavej krajiny. Všetky výstavy budú v priestoroch Posádkového klubu prístupné aj širokej verejnosti počas konania festivalu.

Sprievodný program

Sprievodný program má tradičné miesto v posledný deň, v sobotu 15. novembra. Tvoriť ho budú osvedčené podujatia. Nosičov sen je súťaž vo vynáške pivného suda. Súťažiaci musia zdolať na čas 105 schodov s 50-kilogramovým sudom na nosičskej krošne. Preteky sprevádzajú festival od prvého ročníka a najlepší borci dosahujú čas okolo 40 sekúnd.
Bežecké preteky Beh o Pohár festivalu sa konajú po piaty raz a každý rok pribúda účastníkov. Vlani trať 5,5 kilometra lesoparkom Brezina zdolalo 118 bežcov a bežkýň. Organizátori myslia aj na deti, ich trať meria podľa kategórie od 100 po 1200 metrov. Preteky sa uskutočnia od 9. h na priestranstve pred Posádkovým klubom v Trenčíne.

Stalo sa už tradíciou, že počas festivalu sa centrom Trenčína preháňajú psie záprahy. Aj tento rok príde slovenský mašér Daniel Filo so svojimi psíkmi. V prípade priaznivého počasia nebude chýbať ani lezecká stena, nafukovací hrad a počas festivalu bude fungovať aj detský kútik.
Súčasťou programu festivalu bude aj niekoľko prednášok a worshopov ako Kúzelné uzlenie a Outdoorové varenie, na ktorých sa môžu záujemcovia naučiť, ako vytvoriť uzlíky a zaujímavé suveníry z lana, či ako variť a stravovať sa v extrémnych prírodných a klimatických podmienkach.

Viac informácií na webe horyzonty.sk.
Autor: Ľuboslava Sedláková, Horyzonty

[Foto na úvode: Facebook: https://www.facebook.com/pages/HoryZonty-festival-dobrodru%C5%BEn%C3%BDch-filmov/151682297177?fref=photo]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Cyklostopy fest 2019 - víkendová akcia s množstvom príležitostí si pekne zajazdiť

Pozvánka: Cyklostopy fest 2019 - víkendová akcia s množstvom príležitostí si pekne zajazdiť

Už počas tohto víkendu sa v Stredovekom tábore v blízkosti Starej Ľubovne uskutoční Cyklostopy fest 2019, kde si milovníci cross country či enduro jazdenia prídu na svoje. Navyše sa nezabudlo ani na tých najmenších.
Pozvánka: BIKE OPEN FEST v Šamoríne - prvé podujatie svojho druhu na Slovensku

Pozvánka: BIKE OPEN FEST v Šamoríne - prvé podujatie svojho druhu na Slovensku

Festival určený pre všetkých fanúšikov cyklistiky, cyklopodujatie, aké sa na Slovensku ešte neorganizovalo, priamo v areáli x-bionic® sphere a prekrásnom prostredí lužných lesov v okolí Dunaja.
Pozvánka: III. diel festivalu Cyklocestovanie

Pozvánka: III. diel festivalu Cyklocestovanie

Festival venovaný špeciálne cestovaniu na bicykloch vám aj v tomto roku prinesie množstvo zaujímavých prednášok, príbehov doplnených fotografiami, ale aj video pozdravy a projekcie filmov.
keyboard_arrow_up