Cyklomaratón Trnava – Rysy: 300km po stopách vojenskej posádky z roku 1944

Tento rok sa uskutočnilo už 38. pokračovanie. Ozaj, vedeli ste, ako vznikla táto myšlienka? Ide sa po stopách vojenskej posádky, ktorá sa vybrala v roku 1944 s úmyslom pridať sa k SNP. Išli na bicykloch? Neviem .

Na túto akciu som sa rozhodol ísť po mojej minuloročnej premiére. Dostala ma tá pohodová atmosféra v pelotóne, kvalitné zabezpečenie, krásne výhľady a asi tona endorfínu po úspešnom dokončení.

Video Trnava - Rysy 2015


Vyrážali sme, ako každý rok, vo štvrtok v noci. Štart je 3:45h v Trnave. Natlačil som do seba vločky a vyrazil. Vonku na nás čakali mokré cesty. Nič príjemné, keď ste fajnový, ako ja a viete, že na špinavom bajku strávite ďalších 12 hodín. Nevadí, nenechám sa otráviť. Prvá hodina jazdy má špeciálnu atmosféru. Všetko spí. Na bajkoch svetlá. Až po svitanie, ktoré nás čaká niekde za Hlohovcom. Pokračujeme smer Topoľčany, Partizánske a cez Veľké Pole.

Nasleduje prestávka na kladenie vencov. Tam si plní úlohy primátor Trnavy Peťo Bročka, ktorý sa odhodlal, ako prvý primátor, absolvovať celú trať. Naberáme smer Banská Bystrica. Kúsok sa ide aj po diaľnici. Policajti, ktorí nás sprevádzajú, si plnia celú dobu svoju prácu na výbornú. Pred BB prestávka na obed. Špagety, pivečko a makáme ďalej.

Celú dobu tempo určuje sprievodné vozidlo. Cestu pre pretekanie uvoľní len na stúpaniach. Teraz nás čaká Čertovica, kde si to chceme medzi sebou rozdať. Od začiatku sa stanoví vysoké tempo. Nechýbajú nástupy, úniky, taktika. Hore som prvý. Skvelý pocit. Hore prezliekame spotené veci, najeme sa. Na nezaplatenie je mať vlastné sprievodné vozidlo, ktoré vezie veci. Po super zjazde si užívame výhľady.

Tatry sa blížia a my z rovín si vychutnávame panorámu dvojnásobne. Keď sa pozriem okolo seba v balíku, vidím kolegom v očiach únavu. Ani sa im nečudujem. Niektorých bajky vyvolávajú vo mne spomienky na dobu, keď oceľové trubky Columbus a Indurain zažívali zlatú éru.

Už máme pred sebou len stúpanie na Štrbské Pleso. Opäť plnohodnotný pretek. Hore vyletíme v menšej skupinke a rozdávam si to s Pecom. Zanedlho sa objaví aj Peťo Bročka. Dal to celé. Svoje maximim prekonal 3 násobne. Obliekame sa, nasleduje zjazd cez Smokovec a končíme v kempe. Na Garmine čítam 300km, 3000m výškových, 26km/h a 11,5 hodiny čistej jazdy. V kempe už len sprcha, jedlo a lúčenie. Náš plán je návrat domov. Niekto ostane v kempe, niekto pokračuje chatou, niekto plánuje peší výstup na Rysy, čo je finále celej akcie.

Doma sme okolo 2 hodiny ráno. Plná taška spotených vecí, špinavý bajk, ale vo vnútri super pocit. Už teraz viem, že na rok idem zase.

Ďakujem oranizátorom za obetavú prácu, ktorou držia pri živote túto tradíciu.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Trnava - Rysy

calendar_today 31.07.2015
label Preteky jednotlivcov
place Trnava (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Gravel s mapami, menej času s autami - ako sa vyhnúť premávke?

Video: Gravel s mapami, menej času s autami - ako sa vyhnúť premávke?

Nevšedný tip na výlet z Trnavy na Slnečné jazerá s cieľom vyhnúť sa premávke.
Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Veľa majiteľov úspešných firiem aj športuje. Ako to majú páni stojaci za firmami Martinus, Isadore, Pixel Federation a MTBIKER.sk?
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up