Jozef Metelka predviedol absolútne famózny výkon na velodróme v Riu de Janeiro a vybojoval zlato

Jozef Metelka predviedol absolútne famózny výkon na velodróme v Riu de Janeiro a vybojoval zlato

Slovenský reprezentant v cyklistike Jozef Metelka sa stal suverénnym víťazom sobotňajších stíhacích pretekov mužov kategórie C4 na 4 kilometre na Hrách XV. paralympiády v brazílskom Riu de Janeiro. Tridsaťročný rodák z Piešťan bezkonkurenčne vyhral kvalifikáciu v paralympijskom rekorde a vo večernom finále na miestnom Olympijskom velodróme zdolal Austrálčana Kyla Bridgwooda.

"Zatiaľ mi všetko dokonale vychádza. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyjazdiť si zlato. Teraz mám toľko energie, že by som si pokojne dal ďalšie štyri kilometre," skonštatoval Metelka, ktorý už v piatok získal striebro na kilometri s pevným štartom. V Riu ho čakajú ešte dve disciplíny, z dráhy sa však presunie do exteriéru a absolvuje tam časovku aj cestné preteky.

. Na XV. paralympijských hrách pod otvorenou náručou Krista Spasiteľa v stíhacích pretekoch na 4 km v kategórii C4 bol Jozef Metelka bezkonkurenčný - v novom paralympijskom rekorde suverénne vyhral predpoludňajšiu kvalifikáciu a potom s prehľadom aj večerné finále s Austrálčanom Kylom Bridgwoodom, ktorého predstihol o pol kola už pred tretím kilometrom. "Keď som ho už videl pred sebou, tak som do toho šliapol, aby som ho chytil. Podarilo sa, som veľmi rád. Naplnili sme očakávania, ktoré sme s trénerom mali. Je to niečo výnimočné. Šiel som podľa plánu,“ povedal 30-ročný rodák z Piešťan.

Zlato aj striebro

Jozef Metelka vo štvrtok 8. septembra oslávil okrúhlu tridsiatku a medaily v piatok aj v sobotu si daroval k sviatku. "Zlato som si prial k narodeninám a vyšlo to. Teraz som si dal najväčší darček, je to prvá splnená méta,“ poznamenal. Trojnásobný svetový šampión a držiteľ svetového rekordu v stíhačke verí, že v Riu ešte nepovedal posledné slovo: "Scenár zatiaľ dokonale vychádza, ale teraz mám za sebou len polčas. Cestné preteky sú lotéria a uvidíme, aké to bude v časovke.“

Dekorovanie medailistov si neskutočne užíval. "Stáť na stupni pre víťazov so zlatom na krku a počúvať slovenskú hymnu je krásny pocit. Nie je to každodenná záležitosť,“ pokračoval Metelka. Tešil sa však už aj priamo na dráhe po dostihnutí súpera z Austrálie. Na bicykli sa hýbal v rytmoch hudby, dokonca si na svojom stroji aj poskočil od radosti. "Všetko to bola improvizácia, niečo také sa nedá pripraviť,“ prezradil.

Piatkové striebro

V piatok popoludní vybojoval Metelka striebornú medailu na kilometrovej trati s pevným štartom, kedy nad jeho sily len favorizovaný Brit Jody Cundy. "Briti majú úplne iné podmienky čo sa týka vývoja a materiálneho zabezpečenia. Majú bicykle zostrojené na mieru. So striebrom teda môžem byť spokojný,“ povedal už s medailou na krku 30-ročný rodák z Piešťan. "Preteky dopadli podľa očakávania. Dúfali sme, že striebro nejakým spôsobom získam a aj sa mi to podarilo. Štart som mal trochu pomalší a prvé kolo bolo také "maslové" v porovnaní s tým, na čo som na tréningoch zvyknutý. Potom sa to rozbehlo a dúfal som, že to udržím. A posledné kolo to bolo doslova o prežití,“ dodal Metelka.

Zverenec trénerského tandemu Kyleigh Manners a Tom Kirk bol pred piatkovými pretekmi úplne pokojný. "Pred štartom som nebol nervózny a isto nebudem ani v sobotu. Musím byť absolútne pokojný a vtedy zo seba viem dostať maximálny výkon,“ prezradil.

Jozef Metelka krátko pred svojou paralympijskou premiérou oslávil okrúhlu tridsiatku (nar. 8. septembra 1986), ziskom medaily si teda pripravil pekný darček. "Dúfam, že je to len prvá časť narodeninového darčeka. Verím, že sa mi ešte aspoň raz podarí dostať sa na pódium,“ dodal. (povedal v piatok).

Reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta nie paracyklistov, ale medzi zdravými

Jeho snom je reprezentovať Slovensko vo svete medzi zdravými cyklistami. "Povedal by som, že teraz som urobil krok k vrcholu svojej športovej kariéry. Verím a dúfam, že Slovenský zväz cyklistiky sa bude chcieť rozprávať o tom, ako by som mohol reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta nie paracyklistov, ale medzi zdravými. Pán Prívara povedal, že mám jeho plnú podporu, tak očakávam, že sa porozprávam, čo tá plná podpora znamená. Určite na zväze vedia, o čo mi ide,“ doplnil Metelka.

Výsledky

stíhacie preteky na 4 km - C4 - finále: 1. Jozef Metelka (SR), 2. Kyle Bridgwood (Aus.), 3. Diego Germán Dueňas Gómez (Kol.)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Mladá, talentovaná, ambiciózna, ale aj milá a ochotná. Taká je juniorská majsterka Slovenskej republiky v cestnej cyklistike.
keyboard_arrow_up