Keď sa podarí, čo podariť sa má : Rock Machine Blizz a Blizzard

Duo pestrofarebných pracantov spoza českých hraníc nie je obchodný artikel, ktorý treba zbehnutým bikerom nejako zvlášť opisovať.

Napriek tomu si túto vydarenú dvojicu trailbikov dnes zoberieme pod drobnohľad, aby ste sa aj vy mohli presvedčiť o tom, že recept na úspech je celkom jednoduchý, pokiaľ sa snažíte držať krok so súčasnými trendmi, načúvate hlasu ľudu a pri výbere komponentov beriete ohľad na funkčnosť, nie na kvóty hospodárskeho výsledku. To, že Rock Machine pre nás na sezónu 2017 namiešal výborný trailový mix, si môžete overiť v nasledujúcich odstavcoch.



Blizzard - ráčite 27,5", 29" alebo 27+ ?

Celoodpružené trailbiky Blizzard spadajú do segmentu trailbikov série Edge. Dvadsaťsedmičky sú dostupné v dvoch platformách – a to 27,5" a pluskovej 27,5+, pričom do verzie 27,5+ môžete použiť aj 29" kolesá v prípade, ak nejaké vlastníte. Rovnako dostupné sú aj rýdzo 29-palcové modely, ktoré ponúkajú osvedčenú geometriu a univerzálnych 120 milimetroch zdvihu za viac, než prívetivú cenu.


Každá z „blizzardovských“ platforiem ponúka možnosť výberu z trojice alumíniových modelov, ktoré si zakladajú na modernej geometrii a vlastnom virtuálnom systéme odpruženia FPS s plávajúcim uchytením zadnej stavby. Dvadsaťsedempalcové Blizzardy ponúkajú zhodný 160-milimetrový zdvih, zatiaľ čo pluskové Blizardy disponujú zdvihom 140 mm. Všetky rámy sú určené pre výhradné použitie jednoprevodníkových systémov, od oboch hlavných hráčov na trhu. O spoľahlivý chod pruženia sa starajú vidlice a nové metrické tlmiče RockShox Deluxe s objemnejšou komorou Debon Air, pre citlivejší chod. Samozrejmosťou je aj teleskopická sedlovka s vnútorným vedením kabeláže, ktorá je dostupná v základnej výbave u všetkých modelov od základu až po topmodel.


Blizard 27,5+ - nová dimenzia pocitu z jazdy

Pluskové plášte Nobby Nic novej generácie v šírke 2,6 palca ponúkajú kvantum trakcie a ohromnú dávku komfortu. Prejazd cez korenistý úsek sa razom zmení na pohodovú jazdu, ktorú máte pod absolútnou kontrolou aj s prstom v nose. Masívne kolesá pri správnom tlaku pocitovo suplujú 2 cm zdvihu a v prípade, že vašu jazdu meriate endorfínmi, nie výsledným časom výjazdu, sa vám odmenia spokojným úsmevom od ucha k uchu. Ak by vás počas sezóny tučné gumy predsa len omrzeli, nie je problém použiť útlejšie 29-palcové kolesá s nábojmi rozmeru 110x15 mm a 148x12 mm, ktoré týmto strojom dodávajú potrebnú dávku tuhosti za každých okolností. O spoľahlivé zastavenie sa starajú brzdy Shimano doplnené o 180 mm brzdové rotory na oboch kolesách. Poznávacím znamením a povestnou čerešničkou na torte všetkých Blizzardov sú krásne kované kľuky Race Face s Direct-mount prevodníkmi s priamou montážou. Blizzard v rozmere 27,5+ sa tak stáva ozajstným trailovým chameloónom, ktorý ide s dobou. Ak neberieme do úvahy značky s priamym typom predaja, v cenovej hladine 2-3 tisíc € je len ťažko nájsť adekvátneho súpera podobných kvalít.


Blizzard 29 – žiarivý hltač terénu

V prípade, že preferujete väčšie obruče, na výber máte taktiež z trojice žiarivých Blizzardov v rozmere 29 palcov, ktoré si nechávajú overenú geometriu a univerzálnych 120 mm zdvihu s veľmi atraktívnou cenovkou. V rámci ponuky platí rovnaká možnosť voľby z troch úrovní výbavy a troch veľkostí. Prostredný model je osadený 2x11 rýchlostnou sadou SLX M7000 s prevodníkmi 36/26 doplnenou o kazetu s rozsahom 11-40 zubov. Zvyšné dva modely sa spoliehajú na jedenásť prevodov z dielne SRAM a 32-zubové narrow/wide prevodníky, ktorým sekundujú kazety s rozsahom 11-42, resp. 10-42 zubov na XD orechu.


Teleskopická sedlovka u všetkých modelov je rovnako štandardom aj v tejto modelovej rade. Najvyšší model tejto línie je osadený kazetou s počtom zubov 10-42, zatiaľ čo prostredný model ponúka sadený najnovšiu sadu SLX M7000 2x11 so širokým rozsahom prevodov, ktorá vás nenechá v „štichu“ ani v poslednom kopci celodenného výjazdu alebo v náročných maratónskych stúpaniach. Tzv. entry model disponuje jedenásťrýchlostnou pohonnou sústavou s kazetou 11-42 zubov, ktorá stále ponúka dostatočný rozsah prevodov pre menej náročných a hobby jazdcov, ktorí nekladú až také vysoké nároky na široký rozsah najmä prevodov.


Blizz – sparťanská výchova a maximum zábavy

Súčasný trend produkcie pevných hardtailov s vyšším zdvihom zachytil Rock Machine bravúrne a výsledkom tejto snahy je hravý a obratný trailbike, ktorý znesie rozhodne aj tvrdšie zaobchádzanie. Kombinácia pluskových plášťov so 120 mm predného pruženia, je návyková záležitosť, ktorá je určená pre tých, ktorí hľadajú instantnú zábavu a pôžitok z jazdy v členitom teréne. Informácia o výške zdvihu je však trošku zavádzajúca, nakoľko drobné manko na strane zdvihu hravo kompenzujú 2,8 palca široké „pluskové“ plášte, ktoré pri nižšom tlaku pocitovo suplujú 1-2 cm pruženia.


Blizz je novinkou na rok 2017 a všetky novopredstavené Blizzy sú teda postavené na pohodlných 27,5+ pluskových kolesách s boost osami a vystavané na hliníkových rámoch z hydroformingom profilovaných trubiek označených ako Sharkspine EVO. Ak vám táto slovná hračka niečo evokuje, tak sa nepletiete. Samotný názov odkazuje na zahnutie hornej rámovej trubky pripomínajúcej siluetu žraloka.

Bolo by však prvoplánové myslieť si, že sa jedná len dizajnové riešenie. Tento „zlom“ rámovej trubky vznikol za účelom navýšenia tuhosti predného rámového trojuholníka, ako aj lepšieho pohlcovania nárazov prenášaných na vidlicu od predného kolesa.


Dôležitým faktorom pri kúpe tohto biku je aj výborne zvolená agresívne strihnutá moderná trailová geometria, ktorá sa vyznačuje natiahnutou prednou časťou doplnenou o krátky predstavec, krátke zadné vzpery (427 mm) a položený uhol (67°) kratučkej hlavovej trubky. Vnútorne vedené bowdeny a ovládanie teleskopickej sedlovky len podčiarkujú dizajnovú čistotu a jednoduchosť tohto modelu, ktorého filozofiou je maximalizácia času stráveného v sedle pri minime nastavovania a riešenia technických problémov. Použitie 110, resp 148 mm boost osí je adekvátnou výbavou týchto plnokrvných lesných dravcov.


Čo sa týka výbavy, tak tá sa nesie v podobnom jednoduchom duchu a jej výber je podriadený funkčnosti. Tešiť sa môžete na jednoprevodníky, vzduchové vidlice RockShox Reba, resp. Suntour Raidon a XCR a spoľahlivé brzdy Shimano spolupracujúce so 180-milimetrovými kotúčmi, pre náročných používateľov je prítomná aj ISCG návarka určená na montáž napínaku alebo bashguardu. Dvojzmesové lock-on gripy z kraton gumy sú zárukou pevného a pohodlného úchopu za každého počasia. Na výber máte z troch veľkostí, počnúc 14" a končiac pri 18".


Rock Machine nenechal na sezónu 2017 rozhodne nič na náhodu a príkladom toho, že má pomerne slušne našliapnuté, sú mimoriadne vydarené modely Blizzard a Blizz. V tom, že kvalitný a vyvážený bike sa okrem atraktívneho dizajnu dá ponúknuť aj s atraktívnou cenou, nás hlásatelia motta „in trail we trust“, milo prekvapili.

Kompletné špecifikácie a ceny si môžete pozrieť na tejto stránke: rockmachine.us/sk/2017.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up