Sagan skvelým spôsobom zrežíroval šprintérsku koncovku stredajšej piatej etapy na 81. ročníku cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska a stal sa jej suverénnym víťazom.


Konkurenciu deklasoval o tri dĺžky bicykla a to ešte v závere zvoľnil a mohol predviesť aj svojské víťazné gesto.


Celkovo si na tomto podujatí pripísal štrnáste etapové víťazstvo, prvé v tomto roku. Jeho víťazný čas bol 5:15:50 h. Za Saganom skončil druhý Švajčiar Michael Albasini (ORICA-Scott), tretí bol Talian Matteo Trentin (Quick-Step Floors). V celkovom poradí sa vedúcich miestach nič nezmenilo. Na čele zostal Talian Damiano Caruso z tímu BMC Racing s náskokom 16 sekúnd pred Holanďanom Stevenom Kruijswijkom (LottoNL-Jumbo).

"Toto víťazstvo ma veľmi teší, som nesmierne šťastný. Dnes sme dali do toho všetko, ďakujem za podporu a pomoc mojim spolujazdcom z tímu. V závere som zrýchlil, išiel som nadoraz a napokon som uspel. Príjemený deň pre mňa, dnes som bol veľmi koncentrovaný, mám veľkú radosť z etapového triumfu," uviedol 27-ročný Peter Sagan na webe Cyclingnews.

Stredajšia etapa mala štart v Bexe, cieľ v Ceviu v kantóne Ticino a s 222 km bola najdlhšou na tohtoročných pretekoch, ktoré sú tradičnou prípravou na Tour de France. V úniku dňa bol poltucet jazdcov Arman Kamyšev (Astana), Ben King (Dimension Data), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Sam Bewley (Orica-Scott), Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport) a Jesper Asselman (Roompot). Približne 100 km pred cieľom bola pred cyklistami prekážka v podobe stúpania špeciálnej kategórie na Simplonstrasse do výšky 1989 m, kde mali utečenci náskok 3:50 min. Plný počet bodov na prémii si tam pripísal Nór Norhaug. V záverečných 20 km zostali vpredu už len Američan King a Holanďan Asselman, ale ich náskok sa zmenšil pod pol minúty. Odvážne duo to nechcelo vzdať, ale pelotón ich napokon zhltol necelých 7 km pred cieľom. Na čele vtedy skvelým spôsobom pracovali aj jazdci tímu Bora-Hansgrohe a začal sa boj o čo najlepšiu pozíciu do šprintérskeho záveru.

Na začiatku posledného kilometra bol Sagan siedmy, ale potom vystrelil dopredu ako šíp a nikto z konkurencie nemal nárok.

Etapové podujatie Okolo Švajčiarska zaradené do kalendára World Tour je pre dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana prípravou na Tour de France, pravidelne sa na ňom zúčastňuje od roku 2010. Sagan počas ôsmich rokov vyhral 14 etáp na pretekoch Okolo Švajčiarska, čo je historický rekordný zápis. O dva etapové triumfy menej vybojovali domáce legendy Ferdinand Kübler, Hugo Koblet a Fabian Cancellara.

Okolo Švajčiarska - streda - výsledky

5. etapa (Bex - Cevio, 222 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 5:15:50 h, 2. Michael Albasini (Švaj.) ORICA-Scott, 3. Matteo Trentin (Tal.) Quick-Step Floors, 4. Patrick Bevin (N. Zél.) Cannondale-Drapac, 5. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain Merida, 6. Michael Matthews (Aus.) Sunweb - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 5. etape: 1. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing 12:08:35 h, 2. Steven Kruijswijk (Hol.) Team LottoNl-Jumbo +16 s, 3. Domenico Pozzovivo (Tal.) AG2R La Mondiale +25, 4. Simon Špilak (Slovin.) Kaťuša-Alpecin +25, 5. Marc Soler (Šp.) Movistar Team +32, 6. Mathias Frank (Švaj.) AG2R La Mondiale +34,...62. Peter Sagan +16:10,...126. Michael Kolář +31:47, 159. Juraj Sagan (všetci SR) všetci Bora-Hansgrohe +40:28.

Zostávajúci program etáp na pretekoch Okolo Švajčiarska 2017

  • štvrtok 15. júna: 6. etapa: (Locarno - La Punt, 166,7 km)
  • piatok 16. júna: 7. etapa: (Zernez - Sölden, 166,3 km)
  • sobota 17. júna: 8. etapa: (Schaffhausen - Schaffhausen, 100 km)
  • nedeľa 18. júna: 9. etapa - individuálna časovka (Schaffhausen - Schaffhausen, 28,6 km)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Video: Prečo úspešní ľudia športujú? Naše firmy, ktoré vedú majitelia cyklisti

Veľa majiteľov úspešných firiem aj športuje. Ako to majú páni stojaci za firmami Martinus, Isadore, Pixel Federation a MTBIKER.sk?
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up