Test: Tip na výber doplnkov výživy - tak trochu inak

Napriek tomu, že sa športovým aktivitám venujem relatívne dosť, osobne veľmi nepatrím k milovníkom „vesmírnej stravy“ a ak je to možné, plnohodnotné živiny a zdroje energie sa snažím prijímať skôr v prirodzenej forme.

Pokiaľ však vyrážam neplánovane, nadlho alebo neplánujem robiť dlhšie prestávky, snažím sa vziať si so sebou vždy nejaký kompaktný zdroj energie, resp. proteínov. Rovnakú rezervu pribaľujem do dresu aj počas pretekov, nakoľko telo je zákerný motor, ktorý absenciu paliva netoleruje.

V tomto momente sa články podobného rangu obvykle začnú zvrhávať na poučky o výdaji energie, doporučených denných dávkach, zložení, správnej skladbe a zastúpení cukrov, tukov, bielkovín a iných rôznych patentovaných formulách, na čo som sa ja primárne zamerať nechcel.


Z vecí, ktoré som mal možnosť tento rok vyskúšať, by som sa s vami chcel podeliť o poznatky k produktom, ktoré svojou chuťou, konzistenciou alebo nutričnou hodnotou patrili k tomu lepšiemu, aby sa aj bežný čitateľ MTBIKERA mal možnosť inšpirovať niečím iným ako popisom v tabuľke príbalového letáku .

Energetické gumové cukríky

GUenergy Chews - orange 54 g

640 kJ v ôsmich želatinových cukríkoch s obsahom sodíka má príjemnú pomarančovú chuť, ktorá nenapovedá o „športovo“ orientovanom produkte. Vzhľadom na absenciu kofeínu, lepku a prítomnosti vitamínu A, C a aminokyselín, by som sa nebál tento produkt podhodiť ani deťom na spoločnom výlete. Ako doplnkový zdroj vypotenej energie a sodíka v rafinovanom balení, poslúžia „žuvky“ veľmi dobre.


Etixx Sport Gummies 40 g

Kto si potrpí skôr na tuhšie želé, môže siahnuť po Sport Gummies od značky Etixx, ktorej výrobcom je cyklistom dobre známa Omega Pharma. 40-gramové balenie sľubuje viac ako 80%-tný obsah sacharidov, čo je energia cca 600 kJ. Chuťovo sa cucavé cukríky ponášajú na colu, hoci ich chuť nie je nijako výrazná, čo môže byť rovnako plusom ako aj mínusom. Obal vzorne znázorňuje určenie užívania počas výkonu.


(NE) Proteínové tyčinky

Sponser Protein 34 - banana 40 g

Určite ste si tipli správne, že číslo v názve značí percentuálny pomer bielkovín v tejto proteínovej tyčinke. Ako väčšina týchto tyčiniek, je určená na konzumáciu pred výkonom alebo po výkone, o čom správne informuje aj piktogram na prednej strane obalu. Napriek obsahu tridsiatichôsmich percent sacharidov, nie je tyčinka s banánovou príchuťou vôbec zbytočné sladká. Ak oceňujete skôr neutrálnu chuť miesto príkrej, tento výrobok vám určite môžem odporučiť. Okrem proteínov si miesto v tyčinke našli aj vitamíny skupiny E, C, B1, B2 a B6.

PowerBar 30% Protein plus – chai latte vanila 55 g

55-gramová tyčinka papierovo obsahuje 17 gramov proteínu doplnených o 8,7 gramov kazeínu (mliečny proteín) a osobne musím priznať, že aj keby tieto čísla nesedeli s realitou, tak by som si ju kľudne kúpil znova. Výborne mi sadla nadýchaná konzistencia v kombinácii s nepresladenou príchuťou pomenovanou ako čaj latte s vanilkou. Za mňa je toto určite „tip tohto článku“ a najchutnejšia vec z celého zoznamu.

PowerBar Protein plus 35 g

Menšia sestra vanilkovej kráľovnej s obsahom L-karnitínu je rovnako odporúčaná na konzumáciu po fyzickej aktivite. Malinovo-jogurtová príchuť je príjemná, no obsah bielkovín klesol na 18%. Ako menšia svačina na turistiku určite padne vhod. Napriek prítomnosti L-karnitínu musím konštatovať, že som ani po skonzumovaní troch kusov tejto tyčinky neschudol .


GU sport Stroopwafel – caramel coffee 32 g

Ak patríte medzi tých, ktorí neodolajú malému karamelovému waflu nastraženému v priestore pokladní predajní Lidl, vedzte, že existuje aj zdravšia alternatíva, ktorá je na tom chuťovo prakticky identická. Hlavným rozdielom (okrem ceny) je prítomnosť aminokyselín, sodíka a kofeínu. Približne 630 kJ energie sa vo mne stratilo relatívne rýchlo. Pobavilo ma aj odporúčané dávkovanie, ktoré znie: „Roztrhněte balení a zakousněte se!“ Okrem gramu bielkovín obal proklamuje aj gram vlákniny. Z môjho pohľadu sa jedná o vydarený chutný produkt, ktorý môže poslúžiť na doplnenie energie po výkone, alebo aj ako maškrta v čase krízy.

PowerBar Energize - cookies & cream 55 g

Ďalšou, tentokrát neproteínovou tyčinkou od PowerBar, je „model“ Energize, ktorý aj napriek výraznejšiemu použitiu sladidiel, chutí príjemne sušienkovo. Napriek primárnemu určeniu na doplnenie energie, tyčinka obsahuje 7 gramov bielkovín, 220 mg sodíka a 72 mg magnézia, ktoré pomôže pred vznikom kŕčov. Identická tyčinka s príchuťou banana punch ,je na tom o čosi horšie s obsahom proteínu a chuťovo mi aj prišla viac sladká.


Energetické gély

PowerBar – PowerGel 41 g

Energetický gél PowerBar s príchuťou granátového jablka určený na konzumáciu počas záťaže je jedným z tých, ktoré nechutia ako zmes tekutého plastu a cukru. Chuť je podľa mojich osobných preferencií úplne v norme a po vytlačení tohto gélu do úst nepotrebujete pol bidonu na to, aby ste ho spláchli. 41-gramový obsah sľubuje 454 kJ a 303 mg sodíka a sacharidový mix pre postupný prísun energie.


GU sport Energy gel ROCTANE - sea salt chocolate 32 g

Tento energetický gél sa opäť hrdí obsahom aminokyselín, sodíka a kofeínu, no od zvyšku gélov ho odlišuje chuť, ktorá je takmer identická s čokoládovým termixom. Ak neobľubujete moc ovocné alebo citrusové príchute typické pre gély, tak toto bude pre vás určite príjemná zmena. Čo sa týka parametrov nutričných hodnôt, tento výrobok patrí rozhodne k tomu lepšiemu.

PowerBar Performance Smoothie – banana blueberry 90 g

Praktický obal s uzáverom vám umožní nevycucať celé balenie na jeden raz, ak to mentálne zvládnete . Chuťovo sa jedná o veľmi vydarenú „presnidávku“ z banánov a čučoriedok. 500 kJ energie na balenie s obsahom sodíka je pomerne dobrá hodnota. Produkt neobsahuje žiadne tuky, lepok ani laktózu, takže vám nehrozí, že dopadnete podobne ako Tom Dumoulin pred posledným kopcom šestnástej etapy na Giro´d Italia . Teda, ak to s počtom balení nepreženiete....

OTE Energy caffeine gel - pineaple 56 g

Energetické gély OTE, ktorých krajinou pôvodu sú Britské ostrovy, sľubujú nabudenie po dobu 20-30 minút po ich požití. O cca 350 kJ nálož energie sa stará kombinácia maltodextrózy a fruktózy. Pridaných 50 mg kofeínu dokáže rozbúchať srdce každého vrchára, takže by som to s týmito gélmi až tak nepreháňal .


SIS GO isotonic energy – Lemon & Lime 60 ml

Posledným kúskom z dnešnej „výberovky“ je izotonický gél radu GO od britskej značky SIS. Napriek tomu, že priateľka sa na jeho adresu vyjadrila, že chutí ako „ochutený fenistil gel“, by som ho až tak nezatracoval. Chuť síce nie je žiadnym kulinárskym zážitkom (ak zrovna neobľubujete molekulárnu gastronómiu), no hlavnou výhodou tohto gélu je fakt, že ho nie je potreba zapíjať vodou. Ak patríte medzi tých, ktorým gély nejdú dolu krkom, páli vás z nich záha alebo vám spôsobujú iné nepríjemnosti, tento produkt by mohol byť pre vás zaujímavý. Chutí pomerne nijako a dole krkom ide podstatne ľahšie ako čokoľvek, čo ste si kedy našli v igelitke z prezentácie .

Ak ste sa článkom prelúskali až na jeho koniec, dúfam, že tento mierne odlišný pohľad na konkrétne produkty bol pre vás aspoň trochu prínosom, prípadne vám uľahčil výber, ak ste nad niektorým z týchto doplnkov výživy uvažovali.

Články a videá s rovnakou temetikou:
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

V minulosti bolo pre mňa nemysliteľné mať na bicykli wattmeter. Dôvodom bola najmä vyššia cena, no, našťastie, doba postúpila a už je možné kúpiť wattmetre za úplne iné peniaze.
keyboard_arrow_up