Pinarello DOGMA K10S DISK – maximálny komfort alebo tuhosť? Oboje...

Cestný bicykel, ktorý sám reaguje na nerovnosti a tomu prispôsobí svoj charakter - univerzálna geometria, maximálna aerodynamika a kotúčové brzdy. Čítajte viac...

Možno si ešte spomínate na obrázky z tohtoročného Paris-Roubaix, kde jazdci tímu SKY ako Gianni Moscon alebo Ian Stannard testovali nové tlmiace jednotky. Tie nie síce v prípade talianskej značky žiadna veľká novinka, no jednalo sa o prepracovanú verziu, ktorá umožňuje priamo z riadítok nastaviť citlivosť, prípadne zvoliť automatický režim a nič neriešiť.


Výsledkom týchto „testov“ je aj Pinarello DOGMA K10S DISK, ktoré sa určite môže rovno zaradiť medzi skutočné hi-tech. Interné senzory v spolupráci s prístrojom Garmin sa postarajú o dokonalé prispôsobenie terénu. Zadný elastomer ponúka 1 cm zdvihu, čo nie je samozrejme extrémna hodnota, no v prípade cestnej cyklistiky je viac než dostatočná na odstránenie nepríjemných rázov a vibrácií – a to aj v prípade väčších nerovností ako sú rôzne výmole a rozbité úseky. Zároveň, pri tomto modeli Pinarello kombinuje výrazné aero tvarovanie, endurance geometriu a moderný trend súčasnej doby – kotúčové brzdy.


Geometria


Vďaka tomu má DOGMA K10S DISK vyššiu hlavovú partiu a dlhší rázvor, teda posed nie je tak extrémny a bude sedieť aj tým, ktorí nejazdia 5 hodín denne. Bez problémov zvládne aj 28 mm plašte s dostatočnou rezervou, čo opäť výrazne prospeje komfortu a posúva bicykel na „bežné“ cesty.


Elektrifikácia na nový spôsob

Najväčším lákadlom je samozrejme práve spomínané zadné odpruženie, pri ktorom Pinarello zvolilo pomerne inovatívny prístup. Tlmič má základ v elastomeri, no je použitá hydraulika na doladenie chodu. Tá dostáva informácie zo senzorov integrovaných v sedlovej trubke a prístroja Garmin Edge s aplikáciou Pinarello. Vďaka tomu je možné priamo na displeji zvoliť režim „soft“ či „hard“, alebo všetko môžete nechať na automatiku a senzory. Celý systém pracuje na báze Bluetooth alebo ANT+ s nabíjaním pomocou portu USB.


To najlepšie z F10 plus niečo nové

Okrem spomínanej úpravy v geometrii a aplikácii kotúčových bŕzd, zostali zachované prvky z revolučnej verzie F10 (viď. Pinarello F10 – keď výhovorky na materiál stratili zmysel), najmä na poste aerodynamiky, tuhosti a integrácie. Jedná sa najmä o výrazne asymetrické prevedenie rámu, ktoré umožní lepšie rozložiť silu akou pri jazde na bicykel jazdec pôsobí. Základom je karbón s označením Carbon Torayca T1100 1K, vyznačujúci sa skutočne extrémnou pevnosťou, čo vo výsledku umožní vytvoriť ľahší a pritom stále tuhý rám. Nechýba konkávna spodná trubka alebo inovovaná predná vidlica OndaF10. Zaujímavosťou je systém E-link™, vďaka čomu môže byť riadiaca jednotka elektronického radenia schovaná priamo vo vnútri spodnej rámovej trubky, a pritom stále veľmi ľahko dostupná. No nezabudlo sa ani na klasiku (riešenie Think2 Technology), takže, ak stále preferujete mechanické radenie, nie je problém. Pre potreby kotúčov tu nájdete pevné osky a brzdy sú uchytené pomocou štandardu Flat Mount.



Pinarello DOGMA K10S DISK sa stáva skutočným univerzálom, ktorý zvládne s prehľadom náročné úseky a vďaka úprave geometrie sa ideálne hodí aj na poriadne dlhé výjazdy. Kotúčové brzdy ho posúvajú aj do náročných podmienok a pre jazdcov, ktorí nemajú 60 kg a menej. Pritom nestráca takmer nič z aerodynamických vlastností a celkovej tuhosti víťazstvami ovenčenej F10. Tak chutí hi-tech v talianskom kabáte...

(zdroj fotiek: cyclingnews.com)
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Nový modelový rad F a X zjednodušuje názvoslovie a správnu záťaž ustráži hybridné NYTRO.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
keyboard_arrow_up