Peter Sagan - opäť trochu „iné“ víťazstvo a tiež pekné športové gesto

Tretí titul majstra sveta bol v podstate dokonalý dôkaz univerzality a jedinečnosti v súčasnom pelotóne. A čo na to súperi a zahraničné médiá?

Zrejme už netreba opakovať, ako celé MS v cyklistike dopadli, pretože včera Slovensko slávilo vďaka Petrovi Saganovi historický triumf. Ten triumfoval v pretekoch s hromadným štartom na 267,5 km a tretíkrát po sebe sa stal svetovým šampiónom. Stal sa historicky piatym cyklistom s troma titulmi, ale prvým, ktorý ich získal tri roky po sebe v neprerušenej sérii, čo sa nepodarilo ani legendárnemu „kanibalovi“ (Eddy Eddy Merckx). Výnimočný je rovnako spôsob, akým tieto tituly získal, pretože vždy to bolo trochu iným spôsobom - čo len dokazuje jeho univerzalitu, ktorá naozaj nemá v súčasnom pelotóne obdoby. V Richmonde 2015 predviedol famózny nástup v strmom stúpaní a svoj náskok si udržal až do cieľa. V Katare pred rokom si poradil v hromadnom šprinte aj s takým špecialistom ako Mark Cavendish. No a teraz sa presadil v mixe rýchlych „klasikárov“, kde po nástupoch v kopci nakoniec rovnako došlo k záverečnému šprintu.

Richmond


Katar


Pôvodne to ale nebolo vôbec jasné, najmä vtedy, keď vypadol televízny prenos, resp. prúd . Takže sa čakalo, či do posledného kilometra náskok udrží dvojica Alaphilippe – Moscon alebo odskočí niekto úplne iný. Väčšina Slovákov v tomto čase zrejme sedela ako na ihlách a koho zaujíma, ako to vlastne prebiehalo, nech si pozrie záznam z helikoptéry. Dalo by sa povedať, že to bolo poriadne hektické, než vôbec došlo k záverečnému šprintu... A ako to dopadlo, už všetci dobre vieme .


Peter Sagan predviedol naozaj výborný výkon, keďže takmer počas celých pretekov bol doslova neviditeľný. Dopredu sa posunul až v záverečnom kole, kedy mu stále ešte pomáhal aj brat Juraj. Síce sám priznal, že v závere skutočne nečakal, že sa to ešte „dolepí“, no na to sa história pýtať nebude . Následne mu Alexander Kristoff v podstate rozbehol šprint a Sagan dokázal hodiť koleso podobne ako v súboji na Tour de France 2016 v etape do Bernu. Tam do bolo síce tesnejšie, ale s rovnakým výsledkom .


Samozrejme, Kristoff sa netajil sklamaním, pretože v cyklistike žiaľ platí viac než kde inde, že víťaz berie všetko. Rovnako na tom bol aj tretí Matthews, ktorý po striebre z roku 2015 pridal do zbierky bronz.

Alexander Kristoff (Nór., 2. miesto): "Som so sebou nespokojný vzhľadom na vývoj pretekov. Cítil som sa veľmi dobre, ale žiaľ, nevyšlo to. Tesne po finiši som si nebol istý, ako som skončil. Prebiehalo to presne tak, ako som chcel, ale Peter Sagan bol v závere jednoducho silnejší. Či je toto moja životná prehra? Vždy to budem vnímať ako premárnenú šancu, ale Sagan mal lepšie nohy. Na domácej pôde som síce získal striebro, čo je pekný výsledok, ale som sklamaný. Možno som bol najlepší zo zvyšku poľa. Víťaz však berie všetko."


Michael Matthews (Aus., 3. miesto): "Som šťastný, že som na pódiu, ale mrzí ma, že nie na najvyššom stupni. V posledných piatich kilometroch to bolo veľmi hektické a neustále sa nastupovalo. Snažil som sa to brať v pohode a šetriť nohy na záverečný šprint. Päťsto metrov pred koncom som mal dobrú pozíciu, ale trochu ma zavrel Sagan s jedným českým jazdcom. Posledné dve zákruty som sa snažil vrátiť späť, ale minul som energiu na záverečný šprint. Je to frustrujúce. Ťažko povedať, či by som to zvládol, ak by som mal dostatok síl, ale aspoň som sa o to pokúsil."

Ohlasy

Na historické víťazstvo samozrejme okamžite reagoval každý, kto vo svete cyklistiky niečo znamená. Pozrite si niektoré z nich:

Cycling News: "Peter Sagan s historickým tretím víťazstvom v nórskom Bergene. Slovák sa zjavil na čele z ničoho nič a prepísal históriu. V poslednej zákrute sa predral dopredu a perfektným hodom bicykla zdolal domáceho Alexandra Kristoffa. Tretí finišoval Austrálčan Michael Matthews."

Marcel Kittel (nemecký cyklista): "Nuž, Peter je najlepší. Oslavná párty Slovákov bude jedno peklo. Gratulujem k tretiemu titulu za sebou."

Peter Velits (bývalý slovenský cyklistka a majster sveta do 23 rokov z roku 2007): "Čo Peter dokázal, je úžasné. Od neho ľudia čakajú už len víťazstvá, lebo všetko ostatné je pomaly sklamanie. A on to aj tak dokáže splniť. To, že vyhral trikrát za sebou, je oveľa ťažšie ako prvýkrát... Keby mi niekto povedal pred desiatimi rokmi, že budeme mať toľko titulov majstra sveta, neveril by som. Keď som začínal jazdiť vo veľkej cyklistike, určite by som si netrúfal to tvrdiť. Dá sa povedať, že slovenská cyklistika prežila najzlatšiu éru a teraz je otázka, dokedy to ešte môže trvať a ako to bude vyzerať v budúcnosti. To sú však už iné otázky."

Ben Swift (britský cyklista, piaty v nedeľňajších pretekoch): "Sagan bol neuveriteľný. Všetci sme sa pokúšali o čo najlepšiu pozíciu, ale on to spravil skvele."

Chris Boardman (britský niekdajší olympijský šampión): "Bol to absolútne neuveriteľný kúsok v podaní Sagana. Krásne sa zvrtol 300 metrov pred cieľom a nádherne si našiel svoj priestor. Jeho kvalita sa nezaprie, stále sa ešte zlepšuje."

VG (Nór.): "Kristoff na domácej pôde túžil po zlate, napokon z toho bolo veľké sklamanie. Preteky s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike zakončil druhým miestom o centimetre s Petrom Saganom. Preteky sa skončili hromadným špurtom čelnej skupiny. Domáci reprezentant sa odhodlal k dlhému šprintu, ale na Sagana nestačil."

Sporza (Belg.): "Peter Sagan tretím titulom majstra v sérii sveta píše históriu, v Bergene vyhral špurt malej skupiny pred Alexandrom Kristoffom a Michaelom Matthewsom. Sagan sa celý deň držal v ústraní, zbytočne nenastupoval, ale na scéne sa objavil v pravom čase a ukázal sa tak, ako to vie iba on."

Przeglad Sportowy (Poľ.): "Boli to fascinujúce preteky. Keď z pelotónu ušli v poslednom kole Julian Alaphilippe a Gianni Moscon, zdalo sa, že to zvládnu. Napokon ich zredukovaný pelotón dostihol a Peter Sagan tradične finišoval najlepšie zo všetkých. Slovák sa stal tretí raz po sebe majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom, tesne zdolal domáceho Nóra Alexandra Kristoffa. Tretí bol Austrálčan Michael Matthews. Poľský favorit Michal Kwiatkowski nemal dostatok síl a skončil jedenásty."


Spomienka na priateľa a ďalšie plány

Peter Sagan predviedol okrem skvelého výkonu aj pekné športové gesto. Pri tom návale emócií a radosti nezabudol spomenúť zosnulého priateľa Micheleho Scarponiho, ktorý tento rok v apríli tragicky prišiel o život po zrážke s nákladným autom počas tréningu. Deň po MS by oslávil svoje 38. narodeniny...

V sezóne 2017 už Sagana súťažiť neuvidíme, teraz si dopraje zaslúžený oddych a čakajú ho úplne iné (rodičovské) povinnosti . Mnohí sa pýtali, či má stále dostatočnú motiváciu pokračovať ďalej na čo dostali obratom svojskú odpoveď: "Chcete, aby som sa prestal pretekať? Najprv mi dovoľte, aby som si to súťaženie ešte chvíľu užil. Aj na budúci rok sa budem snažiť vyhrávať, ale zaručiť tie víťazstvá nemôžem. V športe je to v jeden deň tak a na druhý už inak. Neviete, čo sa stane zajtra."

Myslím, že sezóna 2018 bude viac než zaujímavá a už teraz sa môžeme tešiť na súboje v jarných klasikách, kde sa rovnako ako na MS ide vždy naplno. No a na pobavenie si pozrite na záver tradičný „komentátorský“ vrchol v podaní Poliakov .


(zdroj fotiek: FB stránka UCI)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Po všetkých rôznych disciplínach prichádza ďalšia novinka, v ktorej budeme hľadať toho najlepšieho. Tentokrát ale pôjde o zručnosť, nie o watty. Aj keď…
keyboard_arrow_up