Lapierre AUDACIO 100 W – vstupná brána do cestnej cyklistiky pre dámy

Špecifických dámskych modelov je čoraz viac a jedným z nich je ten od francúzskej značky Lapierre, ktorý navyše ponúka aj veľmi rozumnú cenovku.

Veľmi často ženy riešia problém, že ak chcú dostupný cestný bicykel, siahnu po niektorej pánskej verzii, ktorá sa dodatočne upraví. Nejde len o špecifické komponenty ako je napr. sedlo, no hlavne o geometriu. Treba posed o niečo skrátiť, prípadne trochu zdvihnúť. To sa síce dá docieliť úpravou na poste kokpitu (predstavec, riadítka), no výrazne tým utrpí ovládanie bicykla. Ešte väčší problém nastáva pri veľmi nízkych postavách, čo nie je u žien nič neobvyklé. Vtedy už je problém docieliť optimálny posed a jazdné vlastnosti trpia – čo je dôležitejšie, vytráca sa pôžitok z jazdy.


Zamerané na dámy

Z týchto dôvodov výrobcovia začali postupne ponúkať aj špecifické dámske modely. Nejde len o úpravu farieb, ale najmä geometriu a iný rozsah veľkostí. Vďaka tomu je možné docieliť optimálny posed aj pre začiatočníkov bez extrémnych úprav. Rovnako sú na týchto bicykloch už v základnej výbave vybrané dámske komponenty ako sedlá, užšie riadítka, či komfortná omotávka. No a samozrejme, veľmi dôležité sú aj správne namixované prevody. Nežnejšie pohlavie potrebuje oveľa ľahšie, aby bolo možné docieliť optimálnu kadenciu aj v dlhších a prudších stúpaniach.


AUDACIO 100 W

Práve sem patrí model AUDACIO 100 W od značky Lapierre, ktorý sa orientuje na čo najlepší pomer ceny a jazdných vlastností. Je cielený so zameraním „endurance“ a hodí sa najmä na dlhé výlety alebo na začiatok, a to vďaka pohodlnej jazdeckej pozícii. Pritom bez problémov zvládne neskoršie nasadenie pri športových výjazdoch a občasných pretekárskych chúťkach. Základom je ľahký a pevný rám z vlastnej zliatiny označenej ako Supreme 5.

Myslelo sa aj na komfort, o čom svedčí výrazná profilácia zadných vzpier s cieľom dosiahnuť čo najlepšie pohlcovanie nepríjemných vibrácií. Na poste vidlice sa nachádza karbónový model s hliníkovým stĺpikom, vďaka čomu sa niečo ušetrilo na hmotnosti. Doslova kľúčové sú prevody, kde kompaktné prevodníky 50-34 pracujú s kazetou v rozsahu 11-34, čo dáva naozaj dostatok ľahkých možností. Všetko má pod palcom sada Shimano Claris v prevedení 2x8. Sedlo je od Selle Italia, konkrétne model Flow Lady a špecificky dámske sú aj riadítka s kompaktným oblúkom.


Veľkosti, geometria a cena

Na výber je celkovo z 3 veľkostí – 44 (XS) pre postavy nižšie ako 155 cm, 48 (S) pre výšku 155-165 cm a nakoniec 52 (M) pre 163 – 175 cm. Tento rozsah je dostatočný a ani skutočne nízke cyklistky by nemali mať problém docieliť vhodný posed. Model AUDACIO 100 W má cenovku nastavenú na 759 € a je tak veľmi dobrým kandidátom pre vstup do sveta cestnej cyklistiky. Viac o modelovom rade 2019 sa dozviete už čoskoro na oficiálnych stránkach lapierre-bike.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Nový modelový rad F a X zjednodušuje názvoslovie a správnu záťaž ustráži hybridné NYTRO.
keyboard_arrow_up