Keď blato ani náročné podmienky neodradia od jazdy

V prípade nepriaznivého počasia je jedno, či máte komponenty z vyššej alebo základnej cenovej úrovne – starostlivosť a ochranu si zaslúžia rovnakú, a to z hľadiska chodu aj údržby.

Blato môže byť pre niekoho dokonca spestrením výjazdu, no rovnako kladie oveľa väčší nápor na výdrž komponentov. V tomto prípade platí viac ako inokedy, že bez prevencie vo forme mazív a pravidelnej údržby, môžu zlyhať aj tie najlepšie. Na trhu je veľa doplnkov, ktoré umožnia jazdiť aj v extrémnych podmienkach. Niektoré z nich si teraz predstavíme.

Morgan Blue


Azda nie je nič nepríjemnejšie, než suchá reťaz nachytaná od blata. Šikovným riešením je silikónový olej od značky Morgan Blue, ktorý je ideálny na MTB a cyklokros. Olej vytvára tenkú vrstvu, ktorá odpudzuje vodu a nečistoty. Aplikácia na čistú reťaz je samozrejmosťou, ideálne najmenej hodinu pred výjazdom. Balený je vo fľaštičke s praktickým kvapkadlom. Cena sa pohybuje okolo 7 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Cyclon Wet Lube


Môžeme ho radiť medzi univerzálnejšie mazivá, ktoré sú určené do náročných a premenlivých jazdných podmienok. Obsahuje teflón, ktorý ochráni reťaz pred vlhkom a blatom. Predlžuje životnosť reťaze a iných komponentov, pričom nevytvára mastnú a lepivú vrstvu na ich povrchu. Vďaka nižšej hustote ľahko prenikne medzi články reťaze. Cena maziva sa pohybuje okolo cca 11 € a informácie nájdete na tomto odkaze.

R.S.P. Muddy Buddy


Pre tých, ktorým nejde len o ochranu bicykla, ale aj prírody, je určený produkt Muddy Buddy od značky R.S.P. Jedná sa o silný, ale zároveň biologicky odbúrateľný čistiaci prostriedok, ktorý odstráni nečistoty a zabezpečí lesk rámu. Balenie so striekacou pištoľou uľahčuje jeho aplikáciu. Po nanesení nechajte pôsobiť 2-3 minúty a spláchnite vodou. Balenie o veľkosti 500 ml stojí približne 10 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Dirtwash


Každý biker po výjazde ocení čistič od značky Dirtwash v praktickom balení s rozprašovačom. Ten uľahčuje jeho aplikáciu na rám bicykla, ale aj jeho pohonných súčiastok. Postup je veľmi jednoduchý, stačí nechať pôsobiť 30 sekúnd a opláchnuť vodou. Je šetrný k povrchu jednotlivých dielov a samozrejmosťou je možnosť dokúpenia náhradnej náplne. Balenie má veľkosť 1L a jeho cena sa pohybuje okolo 8 € . Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Rex Chain Lube


Značka Rex má v ponuke univerzálny prípravok na mazanie bicyklových reťazí vo forme bezriedidlového maziva. Jeho špeciálna formula s gélovitou šruktúrou zaisťuje optimálnu priľnavosť na reťazi a zníženie trenia na minimum. Výhodou je, že po nanesení je možné ihneď jazdiť bez potreby čakania ako pri iných voskoch. Vďaka jeho výdrži nie je potrebná častá aplikácia. Mazivo Chain Lube kúpite za cca 20 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Finish Line Wet Lube


Wet Lube je odolné mazivo do extrémnych podmienok. Vďaka svojmu zloženiu zo syntetických olejov s vysokou viskozitou, špeciálnych polymérov a látok proti opotrebeniu, dokáže skvele fungovať počas dlhých výjazdov, a to nielen v blate, ale aj za silného dažďa. Zabezpečuje maximálnu plynulosť, tichosť jazdy a ochranu proti korózii v najtvrdších podmienkach. Cena začína podľa veľkosti balenia na cca 5 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Blatník Bianchi


Nenápadný pomocník, ktorý ochráni zadnú časť tela pred nepríjemných striekaním vody a blata od talianskej značky Bianchi, ocení každý, kto nechce kvôli mokrej ceste alebo blatu zostať sedieť doma. Blatník je vyrobený z ľahkého a pružného recyklovateľného polypropylénu a je v typickom dizajne príznačnom pre značku Bianchi. Kúpite ho za cca 10 € a viac informácií hľadajte na tomto odkaze.


Pre podrobnejšie informácie o predstavených produktoch, prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Aké vybavenie je potrebné na horúce voskovanie reťaze? Dá sa to robiť aj doma, nie je to príliš špinavý a komplikovaný proces? Aké odporúčania som dostal z Fínska?
keyboard_arrow_up