Novinky zo segmentu enduro a all mountain – pre každý terén

Daný segment sa v poslednom čase teší pomerne vysokej popularite a je na to jednoduchý dôvod.

Enduro, alebo all mountain kategória v sebe spája možnosť užiť si naplno zjazd, a pritom sa stále jedná o bicykle schopné aj dlhších presunov vlastnými silami. Ale, ak je to potrebné, veľmi dobre sa popasujú aj s náročnými trailami na niektorom z bikeparkov. Poďme sa pozrieť na niektoré novinky na sezónu 2018.

Rocky Mountain Instinct Carbon 50

Novinkou na sezónu 2018 je v prípade kanadského Rocky Mountain modelový rad INSTINCT. Ten tvorí zábavný a hravý trailbike s možnosťou použitia ako 29-palcových kolies, tak aj rozmeru 27,5 plus a so zdvihom 140 mm. Výrazne sa pracovalo na chode odpruženia s cieľom docieliť stabilný prejav bez obmedzenia citlivosti na drobné nerovnosti a s určitou dávkou progresivity pre nejaký ten drop alebo skok. Geometria má dlhý dosah (reach), položenú vidlicu, nízky stred a krátku zadnú stavbu – teda všetko to, čo sa v poslednej dobe osvedčilo. Rám má karbónový predný trojuholník, zadné vzpery sú hliníkové. Vidlicu FOX 34 Float Performance so zdvihom 140 mm dopĺňa tlmič DPS EVOL z rovnakého radu. Prevody má na starosti sada SRAM GX Eagle, brzdy SRAM Level TL. Ráfky Sun Duroc majú šírku 30 mm, nechýba teleskopická sedlovka od Race Face. Cena sa pohybuje okolo 5 125 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Giant Reign 2 GE

Nový Reign s aktualizovanou geometriou a prepracovaným systémom odpruženia Maestro, ponúka kvalitný rámový základ zo zliatiny ALUXX SL s kompozitovým vahadlom so zdvihom 160 mm a 27,5“ kolesá, čím sa zaraďuje medzi univerzálne biky vhodné pre allmoutain až enduro jazdenie. Odpruženie pozostáva z vidlice RockShox Yari RC a tlmiča Monarch Deluxe RT s trunnion úchytmi. Boost osky a jednoprevodníkový pohon Shimano SLX sú samozrejmosťou. Očakávať môžete aj teleskopickú sedlovku a tubeless ready kolesá vlastnej produkcie obuté na bezdušových plášťoch Maxxis Shorty v šírke 2,5" a ochranou bočníc EXO. Cena sa pohybuje okolo 2 649 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre SPICY 527

Čistokrvné enduro francúzskej produkcie s „korenistým“ názvom SPICY 527, ponúka slušnú porciu zdvihu a zábavy. Kombinácia zdvihov 170 mm vpredu a 165 mm vzadu vyžehlí akýkoľvek terén vďaka boost vidlici RockShox Yari a pružinového tlmiča Super Deluxe od rovnakej značky. Virtuálne odpruženie OST+ spolieha na štvoricu optimálne umiestnených čapov a maximálnu tuhosť zadnej stavby. Štvorpiestikové brzdy SRAM Guide R vás spoľahlivo zastavia aj v prudkých rýchlych zjazdoch, zatiaľ čo s jedenásťrýchlostnou sadou v mixe SRAM X01/X1/GX môžete okúsiť všetky výhody jednoprevodníka. Záujemcov poteší aj teleskopická sedlovka s vnútorným vedením vlastnej produkcie a odolné kľuky Race Face Aeffect. Cena sa pohybuje okolo 3 349 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


GHOST SL AMR 9.9 LC

Krvavo červený 29-palcový zástupca nemeckej značky GHOST, určený na trailové jazdenie, ponúka 130 mm zdvihu na oboch kolesách. Ako prvý zaujme ostro profilovaný karbónový rám, do ktorého je osadená preverená vidlice RockShox Pike RCT3 Debon Air, ktorej sekunduje metrický tlmič Deluxe RT3. Veľkým lákadlom je 12-rýchlostná sada SRAM X01 Eagle a karbónové kľuky Truvativ Descendant. Zaujímavou voľbou sú aj účinné štvorpiestikové brzdy Magura MT50, ktoré spoľahlivo zastavia kolesá s 28 mm vnútornou šírkou, točiace sa na boost osách. Teleskopická sedlovka Kind Shock Lev Integra ponúka 120 mm zdvihu a elegantné vnútorné vedenie kabeláže s ovládaním z riadítok. Cena sa pohybuje okolo 3 899 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Slanger 50

Tohtoročná novinka slovenskej značky Kellys, ktorá mala svetovú premiéru na EUROBIKU, ponúka všestranné využitie aj vďaka ľahkému karbónovému rámu s trailovou geometriou a možnosťou osadenia 29“ alebo 27,5+ kolesami. Novinková sada GX Eagle s kazetou 11-50 zubov, ponúka ideálny rozsah do každých podmienok. Štvorčapová zadná stavba využíva trojpolohový tlmič FOX Float DPS s Extra Volume komorou. Na mieste odpruženej vidlice nájdete tuhú FOX 34 zo série Performance v rozmere Boost a zdvihom 140 mm. Za zmienku stojí aj ľahký a odolný set zapletených kolies DT Swiss Spline 1700, aktuálne brzdy Shimano XT a teleskopická sedlovka Kind Shock LEV Integra. Zostáva doplniť len cenovku, ktorá je odporúčaná na 3 599 €. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Rock Machine BLIZZARD 90-27

Prepracovaný 27,5-palcový Blizzard na 170/160 mm zdvihoch vo svojich génoch enduro DNA rozhodne nezaprie. Napriek pomerne vysokým zdvihom sa jedná o svižný bike, ktorý sa na úzkych a kľukatých lesných cestičkách cíti ako ryba vo vode. Dlhšia a položenejšia geometria s krátkou zadnou stavbu robia tento bike hravý a obratný. Pruženie od RockShox je stávkou na istotu, konkrétne sa jedná o vidlicu Lyrik RC a metrický tlmič Supert Deluxe RC3 Debon air s expanznou nádobkou. Obe nápravy sú v rozmere Boost a veľkým lákadlom je aj nová 12-rýchlostná sada SRAM GX Eagle. Dobre namixovanú výbavu spestrujú často nevídané štvorpiestikové brzdy TRP Slate G-Spec. Výhodou je aj použitie 29 mm širokých tubelles ready ráfikov WTB zapletených na nábojoch bitex a obutých do tubeless ready plášťov WTB v šírke 2,30“. Teleskopická sedlovka a kokpit nesú logo Race Face. Cena sa pohybuje okolo 2 999 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Canyon Spectral CF 8.0

Nedávno predstavený, kompletne prepracovaný model Spectral s aktualizovanou geometriou, využíva všetky aktuálne štandardy a trendy. 12-rýchlostná sada SRAM GX Eagle, Boost osky, 2,6-palcové plášte a sofistikované vyladený chod odpruženia, sú základom veľmi dobre osadeného biku. 150 mm zdvihy vidlice RockShox Pike RC a metrického tlmiča RockShox Deluxe RT, štvorpiestikové brzdy SRAM Guide R a teleskopka RockShox Reverb Stealth B1 so 150 mm zdvihom, zabezpečujú kontrolu počas jazdy. Zaujímavosťou je aj možnosť dokúpenia integrovaného príslušenstva ako sú špeciálne bidóny alebo brašňa na náradie. Odolné kolesá DT SWISS Spline 1700, s vnútornou šírkou ráfika 30 mm v kombinácii s 2,6“ plášťami Maxxis Minnion DHF a Rekon+ ponúkajú tuhosť a dobrý grip. Cena je nastavená na slušných 2999 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Mondraker Foxy Carbon R

Celokarbónový AM/EN bike je charakteristický svojou natiahnutou Forward geometriou a položeným hlavovým uhlom s extra krátkym predstavcom. Model Foxy R disponuje zdvihmi 150 mm a citlivým systémom zadného odpruženia s plávajúcim tlmičom známym ako Zero Suspension System. Zaujímavosťou je použitie karbónového vahadla, klasického závitového BSA stredu a možnosť použitia napínaka na ISCG úchyt. Pohonný systém je z radu SRAM NX 1x11 a o odpruženie sa stará vidlica RockShox Revelation RC s Boost osou a vzduchový tlmič Deluxe RL Debonair typu Trunnion pre maximum konzistentného chodu. Nechýbajú tubeless ready zapletané kolesá TDK s vnútornou šírkou ráfiku 27 mm a zvyšné komponenty, vrátane teleskopickej sedlovky, si dodáva Mondraker vo vlastnej réžii pod názvom Onoff. Cena sa pohybuje okolo 4 400 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Marin B17-3

Zástupcom s pluskovými kolesami v základe je model B17-3 americkej značky Marin. Hliníkový rám v RAW povrchovej úprave ponúka 120 mm zadného zdvihu s boost osou a kompatibilitou pre 29“ koleso. Na poste prednej vidlice sa nachádza RockShox Pike so zdvihom 130 mm a rovnako boost osou 110x15 mm a 51 mm ofsetom. Zadné tlmenie zabezpečuje tlmič Super Deluxe RCT3 Debon Air s expanznou nádobkou od rovnomenného výrobcu. Bezdušový model kolies Major dodáva značka Stan´s No Tubes s plášťami WTB Ranger. 12-rýchlostná pohonná sada GX Eagle je rovnako ako teleskopická sedlovka KS LEV so 125 mm zdvihom, slušným komponentovým základom tohto vyváženého trailbiku. Cena sa pohybuje okolo 3 150 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Pre kompletnú ponuku a detailné informácie prosím navštívte domovské stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Hľadáš ebike na tie najťažšie traily, enduro preteky a zdolávanie náročného terénu? Možno práve Nduro bude pre teba to pravé. Si zvedavý na výbavu? Čítaj ďalej.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
keyboard_arrow_up