Akú dlhú teleskopickú sedlovku potrebujete?

Teleskopické sedlovky prešli od svojich začiatkov dlhú cestu. Okrem toho sa však predĺžili aj zdvihy, ktoré sú k dispozícii. Viete však, aká dĺžka je pre vás vhodná alebo, z akých hodnôt vôbec vychádzať?

Popularita teleskopických sedloviek ide z roka na rok raketovo hore a kým v minulosti to bola poväčšine výsada enduro bikov do ťažkého terénu, dnes nie je problém kúpiť alebo osadiť teleskopkou hardtail so 100 mm zdvihom alebo gravel bike. V ponuke výrobcov sú teleskopické sedlovky so zdvihmi od 50 do 200 mm.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko zdvihu je pre vás optimálnych alebo podľa čoho sa máte riadiť pri voľbe dĺžky teleskopky pre váš rám? Na tieto otázky sa pokúsim zodpovedať v dnešnom tech-článku.


Čím viac zdvihu, tým viac adidas – alebo, je menej niekedy viac?

Na úplný úvod by sa patrilo ujasniť si, aké sú vaše zámery s využitím teleskopky a v akom teréne s ňou plánujete jazdiť. Tu si ich môžeme rozdeliť do troch základných kategórii:
  • Ak zvažujete kúpu sedlovky s nastaviteľným zdvihom, lebo občas potrebujete znížiť sedlo do pohodlnejšej polohy, v ktorej sa vám lepšie zjazduje, prípadne si zvyknete sedlovku pridvihnúť pred dlhým stúpaním, aby ste čo najefektívnejšie šliapali – pre vás bude najvhodnejšia teleskopka s malým zdvihom (do 80-100 mm), ktorá zbytočne nepridáva na celkovej hmotnosti.
  • Ak radi jazdíte po členitých singláčoch, kde treba viac pracovať s váhou tela a chodiť zadkom za sedlo, pravdepodobne patríte do skupiny ľudí, ktorým bude sedieť viac sedlovka so zdvihom 100-150 mm, čo je v podstate najbežnejšie zastúpený rozptyl zdvihov na trhu.
  • Pre tých, ktorí sa to neboja naozaj poriadne pustiť dolu technickým terénom alebo vyhľadávajú všetky dropy a polety, je vysunuté sedlo v zjazde skôr na škodu. Tento druh bikerov uživí hravo aj teleskopky so zdvihom 170-200 milimetrov.


Výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo

Jedna vec je, akú dĺžku teleskopky by sme chceli, druhá (podstatne dôležitejšia), akú dokážeme napasovať do rámu. Pri výbere dĺžky teleskopickej sedlovky treba mať na pamäti, že sedlovka v úplne vysunutom stave by mala byť nastavená na váš ideálny posed (čiže klasická poučka – tak, aby bola pravá noha opretá pätou na oske pedálu v úrovni piatich hodín, vystretá). Kúpiť si teleskopku so zbytočne dlhým zdvihom, ktorú už nejde viac zasunúť do rámu a voziť ju väčšinu času mierne zasunutú, je viac na škodu ako na úžitok.

Pokiaľ plánujete osadiť do rámu teleskopku s vnútorným vedením (ktorých je prevažná väčšina), k celkovej dĺžke sedlovky musíte prirátať aj dĺžku mechanizmu zámku s rezervou na ohyb bowdenu, aby ste ho dokázali prestrčiť cez otvor obvykle vyvŕtaný v spodnej časti sedlovej trubky. Problémom môže byť aj prítomnosť čapu tlmiča, ktorý prechádza cez sedlovú trubku, prítomnosť vložiek na košík alebo atypické zakrivenie, ktoré nedovolí teleskopke ísť hlbšie (čo však nemusí platiť pre spomínané vedenie kábla). Druhou výnimkou sú rámy s krátkou sedlovou trubkou (tzv. nízkym standoverom). Tam je potrebné, aby bola zabezpečená dĺžka minimálneho zasunutia v ráme, čo sa dá dosiahnuť väčšinou len dlhšou teleskopickou sedlovkou, kde platí pravidlo, že čím dlhšia celková dĺžka – tým väčší zdvih. Hoci by vám možno stačilo 120 mm zdvihu, budete musieť voliť sedlovku s väčším zdvihom kvôli bezpečnej dĺžke zasunutej v ráme (priemer 27,2 mm je tak trochu výnimkou, lebo tam sa počíta, že takto úzke sedlovky sú osádzané na XC stroje a sedlovky so 100 mm zdvihu majú bežne dĺžku 410 mm).


Jeden názorný príklad za všetko

Aby bolo dostatočne názorné, to, čo som spomínal vyššie, zoberieme si ako príklad teleskopickú sedlovku Kind Shock LEV INTEGRA so zdvihom 125 mm. Ako môžete vidieť na obrázku, celková dĺžka sedlovky (C) je 392 mm. Dĺžka minimálneho zasunutia (E) je 100 mm. Aby sme dostali minimálnu dĺžku, ktorú je nutné mať k dispozícii v ráme pre montáž tejto sedlovky, musíme ešte pripočítať 29 mm dĺžky aretačného mechanizmu lanka v spodnej časti. K týmto 13-tim centimetrom odporúčam pripočítať ešte nejakú rezervu na koncovku a ohyb lanka, ktoré nevchádza do sedlovky v priamom uhle. Hodnota (F) vyjadruje efektívnu dĺžku sedlovky, čiže dĺžku, ktorá vám bezpečne môže trčať z rámu. Hodnota (G) zasa naopak vyjadruje minimálnu dĺžku sedlovky, ktorá vám musí trčať z rámu. Na tomto príklade pekne vidieť, že hoci je celková dĺžka teleskopickej sedlovky 392 mm, z rámu von vám môže trčať maximálne 263 mm.

Pre porovnanie, pri pevnej 400 mm sedlovke (s minimálnym zasunutím 100 mm), môžete mať sedlo o 37 mm vyššie a aby ste dosiahli rovnaký posed, musíte voliť teleskopku so 150 mm zdvihom a celkovou dĺžkou 442 mm, prípadne sa poobzerať u iného výrobcu.


Klasickým problémom bývajú aj malé rámy veľkosti XS a S. Tam je dĺžka sedlovky obmedzená dĺžkou sedlovej trubky, ktorá zvykne byť kratšia. Aby vás pri vybaľovaní nového bicykla z krabice nič nepríjemne neprekvapilo, na pamäti treba mať, že výrobcovia často na menšie veľkosti osádzajú teleskopické sedlovky s nižším zdvihom.

Čo všetko treba ešte zvážiť?

Okrem spomínaných argumentov a odporúčaní treba mať pri výbere teleskopickej sedlovky na pamäti aj niekoľko ďalších faktov:
  • Ľudia s dlhšími nohami alebo väčšou výškou postavy obvykle potrebujú väčší zdvih sedlovky, aby dosiahli rovnaký efekt ako väčšina priemernej cyklo-populácie.
  • Do úvahy treba brať nielen hodnotu minimálneho zasunutia uvedeného na teleskopke, ale aj hodnotu minimálneho zasunutia sedlovky, ktoré odporúča výrobca pre daný rám. To môže mať o niečo väčšiu hodnotu ako ukazuje ryska na sedlovke.
  • Ak sa vám do auta vlezie bike iba s demontovanou sedlovkou so sedlom, mali by ste zvážiť kúpu sedlovky s väčším zdvihom, aby ste dokázali sedlo zasunúť dostatočne dole bez nutnosti demontovať sedlovku, čo je v prípade vnútorného vedenia zbytočná babračka.
  • Väčší zdvih sa rovná väčšia hmotnosť. Medzi teleskopkou s 80 mm a 170 mm zdvihom môže byť aj viac ako 130-gramový rozdiel.
  • Teleskopky s priemerom 27,2 mm sú obvykle dostupné v kratších zdvihoch (125 mm). Určite sa nájdu aj výnimky, no ponuka je pomerne obmedzená.

Problematika teleskopických sedloviek je rozhodne na dlhšiu debatu a určite sa tejto téme budeme ešte v budúcnosti venovať. Dovtedy dúfam, že vám bude tento článok nápomocný napríklad pri výbere novej teleskopky, ktorých je požehnane aj v našom eshope

PS:

report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
keyboard_arrow_up