Tip na výlet: Zelené pleso v každom ročnom období

Po minulom článku o zimnej verzii som sa rozhodol, že táto trasa si zaslúži ešte jeden navyše. Ak vás mrazivá trasa zaujala, v nasledujúcich riadkoch sa dočítate, aké to tam je počas celého roka.

Zima

Začnem aktuálnym obdobím, aj keď o zimnom výjazde na Zelené pleso som už písal. Zima je v Tatrách trochu iná ako v iných oblastiach Slovenska. Ak by som nejazdil v zime, kilometre za sezónu by boli podstatne nižšie. Je to asi najdlhšie obdobie, keďže s prvými vločkami pod kolesami sa stretávam v novembri (niekedy aj koncom októbra), no ešte to nezvykne byť celé pod snehom a vedia byť aj zhoršené podmienky - hlavne po prvom väčšom snežení. Kým to nesadne a turisti nevychodia, tak je celkom problém sa dostať hore na chatu s bikom. Nechodí tu až tak veľa turistov ako na Hrebienok či Popradské pleso, kde nie je problém vyraziť aj na druhý deň po snežení.


No, ak sa vytvorí dobrý podklad už od parkoviska so súvislou vrstvou utlačeného snehu, máte o zážitok postarané. Ak je pomenej turistov, zjazd sa dá pekne pustiť. A keďže sa nejedná o širokú zasneženú asfaltku, je to zážitok. Hlavne úvodný úsek, kde sú vytvorené zo snehu menšie vlny a pri rýchlostiach okolo 40 km/h to pekne nadnáša. Čo sa týka ľadu, tak sú len dve miesta, kde si treba dávať pozor - úsek pri rázcestí nad Matliarmi a zákruta v stúpaní za Šalviovým prameňom. Ak je dostatok snehu a nie je odmäk, tak sa netreba extra báť ani toho. Treba vystihnúť počasie, odmäk v úvode pri teplotách mierne nad nulou alebo silný mráz vedia byť nepríjemné. Zažil som oboje, ale ten odmäk na prvých necelých 2 km sa dá pretrpieť asi viac ako 15 °C pod nulou v zjazde...


Jar

Jar začína 21. marca. No tu nie ste na teplom západnom Slovensku, ale v Tatrách a na kraťasy koncom marca radšej zabudnite. Snehová pokrývka sa hlavne v záverečnom úseku vie udržať poriadne dlho a nie je nič zvláštne si tu zajazdiť po snehu aj začiatkom apríla. Niektorí bikeri v tomto období už aj zabudli, ako sneh vyzerá, no ja si po ňom občas zajazdím aj na jar. Kedy to je už úplne na 100% bez snehu, sa presne určiť nedá. No v máji si už môžte užiť jazdu po jedinom legálnom traili v Tatrách. Tí, čo ma poznajú, vedia, že zakázané ovocie chutí najlepšie a ilegál nie je pre mňa nič neznáme, ale o tom tu teraz písať nebudem. No ale poďme teda k samotnej trase, keď už zmizne sneh. Mňa čaká najprv niečo vyše 12 km asfaltu na parkovisko Biela voda, no kto príde autom, tak sa môže hneď tešiť na terén.


Trasa sa dá rozdeliť na dve časti. Tá prvá po Šalviový prameň je menej náročná na techniku, zhruba po pol kilometri sa to začne pekne dvíhať, no žiadne strmé stojky nečakajte. Nadmorskú výšku naberáte celkom rovnomerne. Prečo som písal, že je to menej náročné na techniku? Čaká vás tatranský trail, kde o kamene a skaly nie je núdza a tento úvod si myslím, že zvládnu aj bikeri, čo majú radšej trochu ľahší terén (aj keď od hladkej zvážnice to má ďaleko). Väčšie nerovnosti sa dajú pekne obísť, vedľa chodníka tečie potok a na viacerých miestach sú odvodňovacie žľaby - železné, tak pozor, nech to na nich neseknete. A taktiež pozor na občasnú tečúcu vodu. Mokré kamene zvyknú byť nepríjemné a hlavne na jar, ak sa roztopí sneh tak býva na trase dosť veľa vody. Za Šalviovým prameňom to začne opäť stúpať, no trochu si oddýchnete na rovinke s občasným miernym klesaním v okolí rázcestia Kovaľčíkova poľana. Ak ste doteraz nadávali na kamene, tak to radšej otočte, kým nie je neskoro. Ale cieľom tohto článku je motivovať k výjazdu na Zelené pleso a nie odradiť, takže zabudnite na predošlú vetu a hurá ďalej .

Kúsok za Kovaľčíkovou poľanou, po spomínanom oddychovom úseku, príde zhruba kilometrový úsek, ktorý vie poriadne potrápiť. Kamene začínajú byť čoraz väčšie, pribúdajú tie uvoľnené, občas odvodňovací žľab a stúpate v zákrute. Paráda, nie? Vyštveráte sa hore zákrutou, že si možno oddýchnete. Omyl, príde síce trochu rovinka, ale so samými voľnými kameňmi, ktoré sa pod kolesami šmýkajú jedna radosť. Ale je to MTB trasa vo Vysokých Tatrách, tak sa niet čomu čudovať. Tieto dva úseky sa snažím dať bez zošliapnutia nohy z pedálu, no podarí sa mi to asi tak raz za 3 výjazdy dať na čisto. Záverečné necelé 2 km už nemajú nejaké extra kritické úseky. Ale skaly neubudnú, no dajú sa lepšie prechádzať ako uvoľnené kamene. Čím ste bližšie k chate, je povrch o niečo lepší.

Leto

Leto je v Tatrách pomerne krátke a vybehnúť na túto trasu len v krátkom drese, bez potreby ďalšieho oblečenia, je tak ani nie na dva mesiace. Ak dole vládnu horúčavy, tu sa pekne schladíte, ale aj poriadne spotíte - aspoň na zjazd sa hodí mať niečo so sebou. Slnko vodu vysuší a ide sa podstatne lepšie ako na jar po voľných kameňoch, ktoré ešte občas plávajú v 10 cm vody. Čo by som ešte pripomenul... nezabúdajte, že v lete je väčšie množstvo turistov a trail je spoločný s pešou TZ. V zjazde preto berte ohľady aj na ostatných. Najlepšie je vyraziť v pracovný deň, alebo skoro ráno, ak máte tú možnosť...


Jeseň

Pre bikerov obľúbené obdobie, počasie ustálené, príroda pekne sfarbená a inak tomu nie je ani v Tatrách. A naviac, ak trafíte pekné inverzné počasie, stojí to za to. Svoje čaro má výjazd, ak sa vyrazí skôr ráno. V prípade inverzie je takmer po šalviák hmla, no potom na vás čakajú už slnečné lúče a pekné výhľady, ak sa obzriete späť. Dole mlieko, hore jasno. Koncom jesene sa už hore drží teplota okolo nuly, tak pozor na šmykľavé kamene.

Zjazd

V prípade zjazdu je rozdiel, v akom ročnom období sa vyberiete na Zelené pleso a taktiež na akom biku. V zime si jazdu (ak je dobrý podklad) užijete na hocijakom, nerovnosti sú pekne pod snehom, čiže aj na HT máte o zábavu postarané. Pluskové plášte a fatbiky tu budú mať tiež výhodu. V ostatných častiach roka po kameňoch je to určite lepšie pre tích, ktorí majú full, ideálne trail bike. No ja jazdím na HT a dá sa to v pohode zvládnuť, trocha to viac vytrasie, ale nič strašné. Samozrejme, záleží od rýchlosti, akou idete dole. V mojom prípade to zídem rýchlejšie v zime ako v lete. V zime nie je problém pod 20 minút, no v lete aj o 10- 15 minút viac. No na poriadnej žehličke a ak je pomenej turistov, by nemal byť problém 20 minút aj v lete. Obdiv od niektorých turistov máte v každom ročnom období bez rozdielu na rýchlosť, akou to valíte dole .


Či už sa tam vyberiete v zime alebo inom ročnom období, určite stojí táto trasa za vyskúšanie. Od parkoviska to je hore zhruba 7,5 km s prevýšením okolo 650 m. Časovo je to dosť rozdielne, záleží veľa na ročnom období a na type biku, na ktorom sa vyberiete. No trasa patrí skôr ku kratším výjazdom aj vrátane prestávok, ktoré občas na ťažkých úsekoch len padnú vhod. A ak sa neponáhľate hneď dole, určite netreba vynechať samotnú chatu na prípadné občerstvenie a posedenie. V prípade viacdňového pobytu v Tatrách nie je problém sa tam aj ubytovať a naplánovať si aj pešie túry po okolí.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Glevo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bike & hike & baby - od plesa k plesu

Bike & hike & baby - od plesa k plesu

S príchodom detí sa veľa vecí zmení, no ak ste mali pozitívny vzťah k horám, turistike a dobrodružstvám, je isté, že svojho koníčka sa nevzdáte a budete hľadať všetky možné a nemožné spôsoby, ako pokračovať v objavovaní hôr aj s najmenšími.
Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Soft bikepacking v Soľnej komore – jazerá a Dachstein

Že nevieš, čo to je soft bikepacking? To je úplne v poriadku, pretože tento termín mi napadol práve teraz. Na druhej strane, s veľkou pravdepodobnosťou si už takýto typ výletu absolvoval. A ak nie, tak potom ti naň tento článok možno spraví chuť.
Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Čo je krátky výjazd? Pre každého môže byť tento časový interval iný. Hodinka, dve. Kto je zvyknutý na dlhé jazdy, môže mu byť málo aj 4 hodiny v sedle. V mojom prípade je to všetko pod 3 hodiny.
keyboard_arrow_up