Pevné osky – typy, štandardy a rozmery

V časoch 26-palcových bicyklov, boli všetky bicykle okrem DH a freeride mašín osadené 5 mm rýchloupínakmi a nebolo treba riešiť akúkoľvek kompatibilitu kolies a osiek.

Časy sa však menia a cyklistický priemysel chŕli pomaly každý rok niekoľko štandardov. Kým v minulosti vám stačilo vedieť, že cestné upínaky sú užšie ako horské a že zjazdové vidlice majú 20 mm pevnú osku, dnes to už vonkoncom neplatí. Pevné prestrkávacie osky vytlačili QR-upínaky vďaka omnoho väčšej tuhosti a večné nastavovanie kolesa so šúchajúcim kotúčom je tiež minulosť. Napriek jasným prínosom sa trh rozdelil na viaceré fronty a rovnaký priemer a šírka osky ešte neznamená, že vám do rámu bude reálne pasovať. V dnešnom článku si preto rozdelíme jednotlivé typy a štandardy, aby ste v nich vedeli orientovať.


Zadná stavba - základné rozdelenie

Osky kolies možno najjednoduchšie rozdeliť podľa šírky a priemeru, resp. podľa typu náboja. Vo všeobecnosti platí, že cestné osky sú užšie a majú menší priemer, no s vlnou mixovania jednotlivých segmentov (napr. gravel) už neplatí vždy ani to.

Typy zadných nábojov:
  • QR - 10 x 135
  • 12 x 142
  • 12 x 148 (Boost)
  • DH 12 x 150, DH 157, Super Boost plus
  • 12 x 197 (fatbike)

Rýchloupináky – QR 10 x 135

Štandardné rýchloupináky (Quick Release) využívali obvykle rozmer 135 x 5 mm (MTB) resp. 130 x 5 mm (cestné) pre zadné koleso a 100 mm x 5 mm pre predné koleso a funkciu nosnej osky plnili koncovky náboja. Do koncoviek vidlice sa dali napasovať aj náboje s odolnejšími rýchloupínakmi v rozmere 100 x 9 mm vpredu a 135 x 10 mm vzadu, ktoré navyšovali tuhosť. Ohnutý alebo prasknutý upínak nebol ničím výnimočným, rovnako ako štelovanie vôle brzdového kotúča v strmeni po vybratí kolesa.


12 x142

Masívny prechod od rýchloupínakov k pevným oskám nastal s príchodom pevných osiek s priemerom 12 mm a šírkou 142 mm.


12 x 148 (Boost)

Tak nejak by to vydržalo ešte niekoľko rokov, keby nebol Trek vymyslel nový štandard Boost, ktorý vďaka rozšíreniu prírub zadného náboja mal zmenšiť uhol, pod ktorým sa krížia špice, čo zlepší tuhosť 29“ kolies, ktoré majú ráfiky s väčším priemerom. Netrvalo dlho a príchod „pluskových“ (650B+/27,5+) bikov udomácnil štandard Boost aj na vidlici (15 x 110 mm), čo bolo nevyhnutné, aby sa zachovala priechodnosť širokých kolies vo vidlici. Použitie zadného boost náboja však vyžaduje aj použitie prevodníka odsadeného o 3 mm viac než je klasika.


DH 12 x 150 /157

Zjazdové bicykle využívali vždy širšie náboje a osky s väčším priemerom oproti zvyšku MTB konfekcie. Kým v začiatkoch to bol rozmer 12 x 150, neskôr sa prešlo k širšiemu 12 x 157. Po novom však môžete naraziť aj na svojsky nazvaný štandard Super Boost plus, ktorý využíva rovnakú šírku náboja, no príruby sú od seba viac vzdialené smerom k úchytu brzdového kotúča. Predpokladom je rovnaký princíp navýšenia tuhosti rovnako pri klasickom Boost štandarde, keďže už aj vo svetovom pohári v zjazde sa začínajú udomácňovať 29“ DH beštie.


Fatbike – 12 x 197

Fatbiky sú kategória sama o sebe, kde použitie extra tučných 5-palcových pneumatík vyžaduje jednak podstatne širšiu zadnú stavbu, do ktorej pasuje náboj s oskou šírkou 197 mm a rovnako použitie aj širšieho stredového domčeka a kľukami so širšou pevnou osou. Tuna fyzikálne zákony nepustia a širšie štandardy by mali priniesli len viac limitov ako výhod v oblasti tuhosti.


Základ by sme mali, poďme do hĺbky

Ak si teraz hovíte, že tak to by sme mali... ste na veľkom omyle. Také jednoduché to nebude! Poznať šírku zadnej stavby a priemer osky bohužiaľ nestačí. Výrobcovia sa na jednotnom štandarde nedohodli, a tak bežne natrafíte na tri základné druhy vyhotovenia zadnej osi, ktoré sa líšia dĺžkou a stúpavosťou závitu, prípadne kónickou dosadacou plochou alebo vyžadujú prítomnosť matice v ráme:
  • Maxle (SRAM)
  • X-12 (Syntace)
  • E-Thru (Shimano)

Maxle

Dĺžka 12 x 142 maxle osky, ktorej stvoriteľom je koncern SRAM, je v reáli 174 mm, z toho 20 mm pripadá na závit M12 so stúpavosťou 1,75. Tento typ osky používa napr. Ibis, Niner, KTM, niektoré modely Trek, BMC a KONA.

X-12

Je synonymom pre štandard, s ktorým prišla nemecká značka Syntace a hlavným rozdielom je kónická dosadacia hlava pri uťahovacej strane. Šírka skosenej plochy je 3,5 mm, dĺžka osky 159 mm a dĺžka závitu 16,5 mm. Stúpavosť je 1,0. Tento štandard využívajú väčšinou nemecké značky bicyklov a Specialized.

(Maxle / X-12)

E-Thru

Shimano prišlo so svojim vlastným štandardom, ktorý nesie názov E-Thru. Originálne riešenie má podobný tvar ako Maxle, ale neskrutkuje sa priamo do závitu v ráme, ale do matice, ktorá sa do rámu vkladá ako protikus. Celková šírka osky je 171 mm, z toho 18 mm pripadá na závit so stúpavosťou 1,5. K značkám, ktoré používajú tento štandard, patrí napr.: BMC, Giant, Lapierre, Rocky, Yeti, Evil, niektoré modely KONA.

Cestné bicykle / gravel

Ak v kútiku duše dúfate, že cestné bicykli si osvojili niektorý z týchto štandardov, musím vás opäť sklamať. Zadné stavby cestných bicyklov využívajú obvykle osky v šírke 160 mm s 20 mm závitom so stúpavosťou 1,5.

(E-Thru / cestné bicykle, gravel)

Scott / Santa Cruz

Aby toho nebolo málo, tak niektoré značky ako napr. Scott, si niektorý z týchto typov ešte mierne modifikovali a upravili napr. dĺžku závitovej časti. Spomínaný Scott má dĺžku osky 167 mm, dĺžku závitu 20 mm a stúpavosť 1,0. Ak už ste si teda ujasnili, akú osku potrebujete, zostáva vám rozhodnúť sa, aký typ páčky je pre vás ideálny. Klasická páčka s nastavením dotiahnutia, račňa (DT RWS a pod.) alebo bezpáčkové upínanie na imbus (tzv. stealth).

Poznámka: pomer celkovej dĺžky osky a závitu sa môže u rôznych výrobcov mierne odlišovať, spravidla to býva +/- 1 mm.

Predné koleso

Základné rozdelenie podľa nábojov:
  • 9 x 100
  • 20 x 100
  • 15 x 100
  • 15 x 110 (boost)
  • 12 x 100 (road /gravel)
  • Lefty, Precision steering
  • 15 x 150 (fatbike)

9 x 100

Podobne ako pri zadnom kolese, existovali rýchloupínaky aj pre predné koleso, jediným rozdielom bola šírka osky, ktorá bola jednotná pre cestné aj MTB náboje v hodnote 100 mm. Do prednej vidlice s otvorenými koncovkami sa dali napasovať aj rýchloupínacie osky s priemerom 9 mm.


20x110

Dávno predtým, než uzreli svetlo sveta 15 mm pevné osi, sa na zjazdových mašinách s dvojkorunkovými vidlicami používali osky s priemerom 20 milimetrov, v súčasnosti sa používajú na downhill 20 mm „boost“ osky so šírkou 110 mm.


15x100

Momentálne asi najrozšírenejší typ pevných osiek pre vidlice, ktorý vytlačil QR upínaky aj z XC segmentu a odstavil 20 mm osky aj z enduro a freerideových vidlíc RockShox Lyrik alebo FOX 36. Tento štandard je momentálne na ústupe z dôvodu rozširovania Boost-u, kvôli kompatibilite s 27,5+ palcovými plášťami.


15 x 110 Boost

K Boostu už som sa vyjadroval pri zadnej stavbe a kolese a pre vidlicu platí prakticky to isté. Kompatibilita s plášťami šírky 2,8-3,0“, mierne navýšenie tuhosti a lepšia priechodnosť, pomaly tlačí cyklopriemysel do tohto štandardu.


12 x 100

Cestné bicykle sú čím ďalej viac osádzané kotúčovými brzdami, čo ruka v ruke ide s navýšením tuhosti kolies, kde v náklone pri silnom zábere kotúče škrtajú o platničky. Netuším, v ktorej múdrej hlave skrsla myšlienka použiť miesto zabehnutého rozmeru 15 x 100 úplne nový rozmer 12 x 100, ale výsledkom je opäť nekompatibilita s akýmikoľvek staršími nábojmi alebo kolesami. Jediným prínosom je ušetrených 5 gramov na výslednej váhe a výhoda, že na oboch kolesách sú osky rovnakého priemeru.


Lefty / Predictive Steering

Prvý z uvedených výrazov je samozrejme ikonické riešenie od značky Cannondale, ktorá na svojich jednonohých vidliciach (Lefty) používa kónickú pevnú os, na ktorú sa nastrkáva špeciálny náboj predného kolesa. Predictive Steering neoznačuje ani tak typ prednej osi ako špecifického náboja určeného pre inverzné vidlice RockShox RS1, kde sa 15 x 100 resp. 15 x 110 oska vkladá ešte do ďalšej osky (torque tube), ktorá je v tele náboja.


15 x 150 Fatbike

Posledným typom je opäť rozmer použiteľný pre fatbiky, kde priechodnosť kolesa vyžaduje o 4-5 centimetrov širšiu osku ako je bežné.


V prípade odpružených vidlíc je situácia s typom závitov trochu jednoduchšia, buď do zamykacieho mechanizmu pasuje len oska od daného výrobcu, ktorých našťastie nie je toľko ako výrobcov rámov, alebo sa používa oska so závitom, ktorý má stúpavosť 1,5 (s výnimkou značky Magura, ktorá používa závit 1,0) a stačí vám poznať požadovanú šírku osky a dĺžku závitu.

Ak ste sa článkom prelúskali až nakoniec bez toho, aby sa vám zatočila hlava, verím, že ste opäť raz o niečo múdrejší a že vám tento manuál k štandardom pevných osiek bude nápomocný.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up