Test: eCare - Starostlivosť o elektrobicykel a špecifické prípravky na jeho údržbu

S príchodom elektrických bicyklov sa otvorili možnosti pre výrobcov príslušenstva, a tak môžeme postrehnúť veľa špecifických doplnkov na trhu. Otázka však znie, či to má aj nejaký význam a nie je to len marketingový ťah, s cieľom zarobiť viac peňazí.

Weldite má viac ako 70-ročnú tradíciu na cyklistickom trhu a bolo mi hneď jasné, že tu sa o kvalitu nemusím báť. Po dobrých skúsenostiach s ostatnými produktami tejto značky som nemal žiadne pochybnosti a vrhol sa rovno na test.


Sada Weldtite eCare zahŕňa v podstate všetky základné prípravky, ktoré sú potrebné k pravidelnej údržbe, pretože tá je veľmi dôležitá pre správne fungovanie a taktiež pre zníženie opotrebenia, a teda aj predĺženie celkovej životnosti. Obsah tohto balíčka sa na prvý pohľad nelíši od obsahu akejkoľvek inej sady určenej pre klasické bicykle. Jediným rozdielom je špeciálny prípravok na ošetrovanie elektrických kontaktov. Tu sa isto zamyslíte a poviete si, prečo je táto sada potom špeciálne určená pre elektrobicykle, ak má vlastne len jeden prípravok naviac? Na túto otázku vám dám odpoveď hneď na začiatku - áno, má to celé svoj význam a aj ak sa zdajú prípravky identické s tými určenými na klasický bicykel, tak rozdiel v nich je, a to dosť podstatný.

Celá sada týchto prípravkov má totiž špeciálny obsah a ani jeden z nich nemá nepriaznivý vplyv na elektrické kontakty. Práve kontakty sú na elektrobicykli dôležité pre správne fungovanie, pretože prenášajú všetku hlavnú energiu, ktorú potrebujeme dostať z batérie do motora. Akékoľvek znečistenie, oxidácia alebo vlhkosť v týchto kontaktoch zapríčiňuje zvýšenie prechodového odporu, čoho následkom je strata energie. Pri používaní sa to prejaví nedostatočným výkonom, znížením dojazdu a taktiež nežiadúcim prehrievaním. Používaním klasických prípravkov nič nepokazíme, ale tieto môžu obsahovať agresívnejšie látky, ktoré priamo pôsobia na kovy týchto kontaktov. Práve preto je pri celej tejto Weldite eCare sade braný ohľad na tento faktor.

Foam Cleaner Spray - penový čistič

Produkty sú celkom logicky usporiadané v krabici a ako prvý je penový čistič na rám. Prvýkrát som mal možnosť použiť takúto formu čističa v praxi a musím hneď na úvod povedať, že sa jedná o veľmi dobré riešenie. Po aplikovaní je čistič na svojom mieste a len veľmi pomaly steká, čo je obrovská výhoda oproti konvenčným riešeniam, kde vám čistič veľmi rýchlo zlezie na zem. Ten ostáva pôsobiť na svojom mieste, a tak môže oveľa lepšie rozpustiť nečistoty. Keď sa k tomu pridá kefa na rám, tak si môžete byť istý, že výsledok bude dokonalý.


Keďže drží na svojom mieste, tak som sa nebál ho aplikovať aj v blízkosti motora a elektrických kontaktov. Samozrejme, na záver treba pekne opláchnuť, čo v prípade elektrobicykla vo mne vyvoláva trošku obavy, že sa niečo poškodí, ale našťastie moderné stroje sú už veľmi dobre chránené a voda bezpečne odtečie - či už z motora alebo priestoru batérie. Mimochodom, bicykel som umýval bez batérie, nakoľko tá sa veľmi nekamaráti s vodou .


Chain Degreaser Spray – odmasťovač prevodov a reťaze

Odmasťovač reťaze vo forme spreju je už overená klasika, ktorý ku sile odmasťovača pridáva aj stlačený hnací plyn. Funguje úplne rovnako a poradí si aj so zažratou špinou. Dávajte pozor na to, že veľmi rýchlo vysychá na vzduchu, a preto je potrebné pracovať svižne.


Najlepšie výsledky som dosiahol v spolupráci s kefou na reťaz. Ďalšou výhodou je, že neleptá gumu ani plasty a nemusíte sa báť, keď sa dostane aj na motor a gumené časti. Samozrejmosťou je šetrnosť voči elektrickým kontaktom, ktoré sú najviac náchylné na poškodenie a následnú oxidáciu.


Chain Lubrication Spray – lubrikant na reťaz

Čo si budeme klamať, pohon na elektrobicykli dostáva riadne na držku, hlavne ak jazdíte stále na najsilnejší mód, ktorý dokáže vyvinúť slušnú silu. Nie je preto na škodu venovať údržbe a hlavne mazaniu zvýšenú pozornosť. Keď pri normálnom bicykli dokážete zničiť kazetu nesprávnym mazaním za jednu sezónu, tak pri elektrobicykli to môže v skutočne extrémnom prípade byť aj po pár výjazdoch.


Pri prvom streknutí tohto spreja sa všetko tvári ako bežný olej, avšak po pár chvíľach zhustne a ostane jemne mliečnej farby. Veľmi šikovné je to v tom, že mazivo pekne stečie medzi články, kde následne stuhne - teda na mieste, kde je ho najviac treba. Následne stačí reťaz zvonku utrieť od zvyškov. Razom je pohon tichší a aj po jazde po prašných cestách sa na reťaz lepí minimum nečistôt.


Wax Polish Spray – ochranný vosk

Po umytí je nanesenie vosku prospešné nielen pre každý bicykel, ale aj pre samotného užívateľa. Všetka špina a blato sa bude omnoho lepšie čistiť z povrchu, ktorý je ošetrený voskom, a tak jeho aplikácia už v mojom prípade patrí medzi pravidelné zavŕšenie čistiaceho cyklu.


Ochranný sprej z rady eCare je tak ako všetky už spomínané špeciálne vyvinutý a prispôsobený svojím zložením na použitie s bicyklami, ktorým v žilách kolujú volty. Nemusíte sa báť, že by poškodil kontakty, alebo samotný motor a batériu. Pôvodne som myslel, že ide o sprej, ktorý bude tekutý, ale po prvej aplikácii som zistil, že ide opäť o penu, takže sa hneď nerozteká. Povrch ostáva krásne lesklý a bez šmúh alebo zbytkov zaschnutej vody. (Prikladám fotky pred a po na porovnanie.)


Connection Spray – ochrana elektrických kontaktov

O poslednom produkte môžeme povedať, že je úplne orientovaný pre elektrobicykle a dá sa použiť pri bicykloch iba v tomto smere. Naschvál píšem, že pri bicykloch, lebo napríklad ako majiteľa staršieho auta ma takýto sprej potešil a pár kontaktom som uľahčil ťažký život. V prvom rade ide o sprej, ktorý zachováva čistotu kontaktov v perfektnej kondícií a pri pravidelnom používaní predídete oxidácii.


Chcel som však vyskúšať, ako sa sprej popasuje aj s tými, rokmi starými na mojom aute. Takže tie, ktoré už mali riadne zaoxidované spoje, som postriekal a na moje počudovanie pri spätnej kontrole po pár hodinách sa oxidácia pomaly začala uvoľňovať. Pri následnom mechanickom dočistení sú opäť ako nové. Sprej je fajn nastriekať aj pred umývaním bicykla, nakoľko odpudzuje vodu, a tak kontakty neprídu do styku s týmto nepriateľom.


Poskytuje všetko potrebné

Aj napriek tomu, že táto sada je určená pre elektrobicykle, tak ju budem rád používať aj na "normálny bicykel" - najmä pre jednoduchosť nanášania peny a jej lepšie pôsobenie na znečistenom mieste. Určite odporúčam všetkým majiteľom poohliadnuť sa po tejto sade, pretože poskytuje všetko potrebné. Obsah každého prípravku v tejto sade je identický, teda má 150 ml, čo na základnú údržbu postačuje. Samozrejme, niektoré sa minú skôr, no jednotlivé súčasti sa dajú zakúpiť aj samostatne.

Cena sady Weldtite eCare sa pohybuje okolo 25 €, dovozcom na Slovensko je made4bike.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
keyboard_arrow_up