Tip na výlet: Na Babky po stopách vlkov s Lesmírom

Babky sú celoročne dostupný a často navštevovaný kopec s výhľadom na celý Liptov, avšak my sa tam dnes vydáme po stopách vlkov s digitálnym sprievodcom s názvom Lesmír.

Môžem povedať, že na Babky sú kopec, na ktorý som v Západných Tatrách vyšla najviackrát. Je tu perfektná skialpovačka a keď si chcete zase v lete dobre dať do tela, Babky sú znova ideálnou voľbou. Dnes to ale bude mať nový rozmer, na čo som sa veľmi tešila. Pre orientáciu sú najzápadnejším vrchom Západných Tatier, v dnešných dňoch teda konkrétne od 01. 11. je v Západných Tatrách uzávera naozaj takmer na všetky kopce, avšak jednou z výnimiek je naša dnešná trasa dostupná celoročne.


Zamyslenie

Žijeme v dobe modernej a ako všetko, aj toto má svoje plusy a mínusy. Som však toho názoru, že keď to človek zoberie za tú správnu stranu, vie to byť veľmi užitočné. Do tejto kategórie užitočných vecí hodnotím napríklad náš magazín, či aplikáciu, o ktorej si dnes povieme. Dopredu by som chcela však upozorniť, že toto nie je žiadna reklama, tak ma neskutočne uchvátil tento projekt, že som sa o to s vami chcela podeliť.


Čo je Lesmír?

Skrolujem sem-tam FB a postupne objavujem, ako sa moja spolužiačka zo strednej, Lea, podieľa na tvorbe zaujímavého projektu, ktorý spája fyzickú aktivitu s edukáciou priamo v prírode. Jeden pekný deň sa cez video oboznamujem s touto mobilnou aplikáciou, ktorá funguje ako sprievodca prírodou. V aplikácii nájdete digitálne náučné chodníky s rôznymi témami. Každý chodník vedie po konkrétnej trase v prírode, a pozostáva z niekoľkých zastávok rozmiestnených po celej jeho dĺžke. Na každej zastávke vás čaká krátke video, kde vám odborník vysvetlí, čo si na danom mieste môžete všimnúť. Súčasťou videí sú kreslené animácie, historické fotky, snímky krajiny, a ďalší zaujímavý obsah. Jednoducho motivácia, edukácia a príroda v jednom, super, to musím vyskúšať.


Ide sa po stopách vlkov

S týmito výhľadmi človek ani nevie ako a už je hore...
Pozerám, prezerám informácie z aplikácie, však to ide aj na moje obľúbené Babky, tam musím isť a vyskúšať to. Nedá mi však a napíšem aj Lei, kde sa super dohodneme na spoločnom výšľape a ide sa, juchuuu. Aplikácia stiahnutá, chodník stiahnutý tiež a ide sa z domu. Babky sa nachádzajú nad malebnými dedinkami Bobrovec a Jalovec. Úžasným poznatkom je to, že na konci doliny týchto dvoch dedín je parkovanie zadarmo a dokonca vyhradené miesta na kempovanie, podotýkam tiež zadarmo, čo sa vidí fakt málo. Štartujeme teda z Bobroveckej vápenice a ide sa hore. Chvíľku po asfalte a ide sa do lesa, juchu.

Po modrej značke už od auta smerujeme hore stále miernym stúpaním s občasnými strmákmi, hlavne pri vstupe do lesa. Zachvíľku však za odmenu prejdeme na zvážnicu, ktorá je aj cyklotrasa, cca hodinku postupujeme po nej. Dostávame sa k tabuli, ktorá rozdeľuje cyklotrasu a záverečný výšľap na Babky je už len polhodinka a sme tam. S video zastávkami z aplikácie možno trošku dlhšie. Stúpanie nám spríjemňujú edukatívne vstupy o vlkoch. Človek si naozaj príjemne oddýchne pri stúpaní. Čoskoro sa nám naskytnú obľúbené výhľady na Lipotvskú Maru, či na opačnú stranu - značnú časť Západných Tatier.


Babky a hrebeňom do sedla Predúvratie

S týmito výhľadmi človek ani nevie ako a už je hore, dnes je výborná viditeľnosť a my pokračujeme ďalej po hrebeni do Sedla Predúvratie po zelenej značke. Po stranách vidíme dokonca až na Choč či Malú Fatru. Dnes je to fakt nádherné. Po polhodinke šľapania sme v sedle, kde končí aj trasa o vlkoch. Dozvedela som sa naozaj veľa nových a zaujímavých informácií, dokonca viditeľných priamo v teréne, ktoré som si nikdy pred tým ani len nevšimla. Zvieratá žijú naozaj tak blízko nás, ale zároveň tak ďaleko. Nikdy sa mi nepodarilo zhliadnuť vlka, či medveďa pri túre a ísť aspoň po ich stopách bolo úžasné.


Behom dole

Zo sedla cupkáme stále po zelenej značke až ku Chate Červenec alebo tiež známej pod názvom Chata pod Náružím, kde sa napájame na cyklotrasu a teda modrú značku a cupkáme dole po zvážnici až ku parkovisku. Veľmi pekná túra za nami a nielen to, ale niečo zaujímavé som sa naučila priamo v teréne. Viem si to predstaviť ako motiváciu pre deti, či dokonca aj dospelých. Stúpanie striedali prestávky s videami, ktoré netrvali dlhšie ako 2 minúty, takže sme si akurát oddýchli ale zároveň sa nevyzimili.


Zhrnutie

  • Názov: Babky
  • Lokalita: Západné Tatry
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3-4 hod
  • Parametre: 10 km/800 výškových metrov
  • Typ: okruh, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie v doline pri značke Bobrovecká vápenica za Bobrovcom a Jalovcom.
  • Aplikácia
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up