Za čo môžeme vďačiť chôdzi?

Čo robí taká obyčajná chôdza s naším zdravím? Uvedomujeme si, ako naň pozitívne vplýva?

Z veľa strán počúvame, čo by mal človek robiť, aby bol zdravý. Mať pestrú vyváženú stravu, obmedzovať čas pred obrazovkami, vyhýbať sa stresu, mať pravidelný pohyb. Keďže väčšina z nás sú aspoň rekreační športovci, vieme o tom svoje. No veľmi veľa dokáže spraviť aj chôdza. Si po zranení a nemôžeš bicyklovať, ísť do posilňovne či na skialpy? Tak aspoň kráčaj. Máš toho veľa v práci a nestíhaš si ísť zašportovať? Choď aspoň pešo do práce či do obchodu. Alebo ti chýba motivácia ísť von po všetkých povinnostiach a nič sa ti už nechce?

Tráva s popadaným lístím, modré botasky
Tak sa poďme spoločne pozrieť na to, čo s nami robí taká obyčajná chôdza. Isteže, chôdza v prírode, ďaleko od civilizácie či vo vysokohorskom prostredím tomu všetkému dá pridanú hodnotu. Avšak zázraky robí už aj chôdza sama o sebe, stačí len zvoliť vhodnú obuv a vybrať sa za dobrodružstvom.

Kopce, kamenitý chodník

Benefity chôdze

... môže dokonca aj zlepšiť príznaky depresie či úzkosti.
Okrem toho, že chôdza má pozitívny vplyv na zlepšenie kondície, chudnutie, hladinu cukru v krvi, posilňuje aj naše pľúca, predlžuje život a vplýva na tvorivé myslenie. Bližšie sa zameriame aj na niekoľko ďalších výhod. Samozrejme, psychológovia či fyzioterapeuti sa o nás iste čosi dozvedia, keď začnú analyzovať našu chôdzu, ale to nechajme teraz bokom.


Detail trávy a botasiek

Podpora srdca

Keď si doprajeme každý deň aspoň polhodinovú prechádzku, znížime riziko ochorenia srdca, znížime riziko srdcovocievneho infarktu či mozgovej porážky. Chôdza pozitívne pôsobí na krvný obeh, čo spôsobuje zníženie krvného tlaku a posilnenie srdca a pozitívne vplýva na zvýšený cholesterol.

Človek s rukami nad hlavou, prstami robí tvar srdca, v pozadí kopce a jazero

Imunita, prevencia proti chorobám

Chôdza sama o sebe má veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie. Podporuje imunitu, pravidelnou chôdzou si zabezpečíme menej infekcií horných dýchacích ciest a dokonca si znížime riziko rozvoja mnohých druhov rakoviny. A nezabúdajme, aj samotnou chôdzou môžeme otužovať, keď už nejdeme do zamrznutého jazera. O otužovaní sa môžeš viac dozvedieť v samotných článkoch:

Otužovanie - prínos pre všetkých milovníkov outdooru
Otužovanie - začiatky, rady, skúsenosti

Žena v potôčikuBosé nohy na tráve

Pohybový aparát

Vplyv chôdze je pozitívny aj pre kosti, kĺby, svaly, osteoporózu. Posilňuje naše kosti, zlepšuje ich zdravie a zvyšuje ich hustotu. Chôdza taktiež pomáha pri produkcii maziva v kĺboch a posilňuje svaly, ktoré podporujú zdravie a pevnosť kĺbov.

Topánky na chôdzu

Lepšia nálada a menej stresu

V prípade, že práve trpíte zápchou, pohyb a fyzická aktivita sú účinné riešenie.
Aj vám sa stáva, že keď vás prepadne nálada pod psa a nejak sa donútite ísť na chvíľu von, je to hneď lepšie? Je to prirodzený efekt chôdze, ktorá môže dokonca aj zlepšiť príznaky depresie či úzkosti. Svoju náladu si môžete ešte o kúsok vyššie posunúť, ak sa chôdzou presuniete do obľúbenej kaviarne či na najlepší koláčik v meste, alebo si urobíte radosť a idete si kúpiť kvietok. A zaručene je nálada pod psa preč.

Ruže

Lepší spánok

Nedostatok pohybovej aktivity počas dňa sa nám vypomstí nie najlepším spánkom. A tak, ak sa chceme v noci dobre vyspať, jedným zo spôsobov je prechádzka pred spaním. Telo počas krátkej prechádzky môže byť trochu unavené a množstvo kyslíka znižuje koncentráciu oxidu uhličitého v krvi a utíši náš nervový systém. A tak spánok po prechádzke sa stáva silnejším a zdravším.

Trávenie

Pohyb je neoddeliteľnou súčasťou správneho a funkčného trávenia. V prípade, že práve trpíte zápchou, pohyb a fyzická aktivita sú účinné riešenie. Avšak fyzickou aktivitou a chôdzou podporujeme aj peristaltiku (pohyb) čriev a vďaka tomu dôjde k rýchlejšiemu prechodu tráveniny gastrointestinálnym traktom.

Vitamín D

Vitamín, ktorého máme málo hlavne v zime, môžeme získať vďaka slnku, ktoré stretneme na prechádzke. Slnečné žiarenie je jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, ktorý znižuje riziko vzniku Alzheimera, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, reumatickej artritídy, chráni nás pred cukrovkou, podporuje zdravé kosti a bojuje proti depresii. Samozrejme, je iné byť na slnkom rozpálenej pláži celý deň, avšak keď sa ideme len prejsť, chôdza, teda slnko, ktoré počas nej stretneme, sa pre nás stane lekárom. Veď ono sa to vraví, kam nechodí slnko, tam chodí lekár.

Človek po kolená v snehuPrsty a slniečko

Využitie času

Možno si povieme, veď ten čas by som mohol využiť lepšie, vybaviť e-maily, navariť, upratať, dokončiť prácu... No vždy sa dá dobre využiť čas aj pri chôdzi. Keď sme už neustále s mobilom v ruke, tak si pustime nejaký obľúbený podcast, hudbu, zavolajme kamošovi, kamoške, s ktorou sme sa už dlho nepočuli alebo len tak buďme, vnímajme prítomný okamih, vypnime hlavu a bude nám hneď omnoho lepšie a keď prídeme späť, bude sa nám oveľa lepšie pracovať, veď koniec koncov, mne sa ešte nikdy nestalo, že by mi práca utiekla, alebo sa nebodaj spravila sama.

Ďalšie výhody?

Vďaka našim nohám a chôdzi sa dostaneme, kam len chceme. Vďaka chôdzi môžeme získať množstvo zážitkov, naše oči sa pokochajú nejedným nádherným miestom, ktoré chytí naše srdce, ušetríme peniažky za autobus, aj keď ich minieme na topánky, ale neznečistíme tak ovzdušie, ako keby sme išli autom.

Človek na kamennom chodníku, v pozadí horyČlovek, v pozadí jazero a kopce

Je teda len na nás, ako si zariadime svoj čas, ak je ten najväčším problémom, prečo nechodíme na prechádzky. Môžeme pri chôdzi využiť paličky, barefoot topánky alebo rovno ísť bosý aspoň na chvíľku, či ísť v sťažených podmienkach, alebo len tak kráčať a byť si vedomý všetkých tých benefitov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Prečo a ako začať s turistikou?

Prečo a ako začať s turistikou?

Ísť na turistiku? Prečo by som mal/a? Ja sa na to necítim.
Obliekame najmenších do chladných dní

Obliekame najmenších do chladných dní

Sedieť s deťmi doma za oknom a frflať na „škaredé“ jesenné či zimné počasie je najjednoduchšie.
keyboard_arrow_up