Keď som sa s tým už babral na SOČku, dám to aj sem. Ak by mal niekto záujem, môžem zmerať nenormalizované časti prípravku na ložisko.
- 2. Problém nastal, keď sa mi na jeseň zadrelo ložisko, čo zanechalo stopu aj na oske kľúk (príloha A.33). Na vylisovanie som musel použiť prípravok na vylisovanie a nalisovanie ložiska (príloha A.34). Po zhodení kľúk a reťaze som postupoval nasledovne. Najprv som musel stiahnuť rozpínateľnú rúrku pomocou hadicovej spony, aby sa cez odsadenú koncovú časť rúrky dalo nasadiť ložisko (príloha A.35). Potom bolo potrebné zhodiť z misky vonkajší plastový kryt a tesniacu podložku z ložiska (príloha A.36). Následne sa mohlo prejsť k samotnému vylisovaniu ložiska. Cez ložisko sa nasadila rozpínateľná rúrka. Najskôr bolo treba zakontrovať 2 matice, aby sa skrutka pri doťahovaní ďalšej matice neotáčala (príloha A.37). Potom sa rúrka zafixovala o ložisko pomocou kužeľa. Ten rúrku roztiahol a odsadená hrana sa zachytila o ložisko (príloha A.38). Následne sa zakontrované matice demontovali, cez skrutku sa prevlieklo puzdro, ktoré sa oprelo o misku a kontrovacie matice sa opäť namontovali (príloha A.39). Za chvíľu bolo vylisovanie dokončené bez poškodenia misky alebo ložiska (príloha A.40). Na nalisovanie nového ložiska som použil prípravok s dlhšou skrutkou a väčšou maticou (príloha A.41). Klasické misky so závitmi majú výhodu, pretože ložiská sa dajú nalisovať pomocou zveráku. Nakoľko je ale press fit stred nalisovaný v ráme, bolo by obtiažne dávať do zveráku celý rám. Čo sa týka ložiska, dá sa použiť aj ložisko 6805 STN 02 4630. Avšak to je o 1 mm širšie ako originál, bolo by treba zrezávať v zhybe z vonkajšieho plastového krytu. Preto som použil originálne ložisko. Pred lisovaním je dobré jemne namazať vnútornú časť misky. Pri lisovaní bolo dôležité použiť väčšiu maticu, ktorá sa oprela o koniec rozpínateľnej rúrky. Pri použití menšej matice by matica tlačila na kužeľ, čím by mohlo dôjsť k poškodeniu ložiska. Po nalisovaní sa na ložisko nanesie ešte vazelína (príloha A.42). Na ložisko sa nasadí tesniaca podložka a vonkajší plastový kryt (príloha A.43). Nakoniec sa nahodili kľuky a reťaz. Týmto bol bicykel pripravený na jazdu.
Attachment:
príloha A.33.jpg
poukazy navigate_next Požičovňa Pozri si ponuku bicyklov ale aj inej výbavy a vytvor si online rezerváciu navigate_next
Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre