Tak som ten môj Swoop 10.0 bol dnes prvýkrát prevetrať a všetko super. Ani som pravdupovediac neočakával nejaké negatíva. Skôr je pár vecí výrazne lepších ako som čakal. Hlavne by som nečakal prakticky úplnú absenciu pohupovania pri šliapaní v sedle v stúpaní. Až keď som sa postavil a snažil dupať ako len najviac moje na kancelársku stoličku navyknuté paličky dovoľovali, tak som videl a cítil to typické zanáranie stredu. 29" kolesá ma tiež príjemne prekvapili oproti 27,5", ktoré som mal predtým. Dlho som sa 29" bránil po zlej skúsenosti pri prechode z 26" na 29" XC bike, ale pri položenejšej geometrii necítim skoro žiadny rozdiel v manévrovateľnosti oproti 27.5". A až mi je to čudné, ale konečne som aj ja pocítil to všade vychvaľované lepšie odvaľovanie 29"-ok. Neviem či to bolo asi mesačnou pauzou od bikeovania alebo prvotnou eufóriou alebo tým, že predtým som chodil na mäkkých 27,5" so šírkou 2,6", ale dal by som ruku do ohňa za to, že sa mi skoro všade išlo ľahšie a tak nejako plynulejšie. No a zjazdové schopnosti asi ani nemusím komentovať. Je to tank, stačí namieriť, pustiť brzdy a pevne držať riadidlá a bike už tie skaly a korene prejde sám a je mu jedno akú stopu mu vybralo to poleno, čo na ňom stojí. Ale vyskúšal som si aj trápne dôchodcovské tempo pri "zjazde", keď ma prekvapili priečne kmene zahrabané napoly do zeme zabraňujúce asi zosuvom pôdy a ľudia, idúci oproti mne do kopca, ktorí mi ústretovo prenechali najhoršie úseky aby som sa na nich zabil zatiaľčo oni pôjdu po tej schodnej časti (ale nie, nemali kedy ma zbadať a uhýbať mi, takže to nebola ich vina). Takže brzdy brzdia a metalické platničky metalizujú.
Neodpustím si ale jednu kritiku, ktorá ale nie je chybou bikeu ako takého. Ide o Shimano SLX/XT a asi aj ich ostatné brzdy. Ako vždy 50% dráhy páky nerobí nič a potom plné brzdenie je až s pákou zhruba 1,5 - 1 cm od gripu. A to mám nastavené na maximálnu možnú vzdialenosť pák od gripu. Možnosť nastavenia vzdialenosti platničiek od kotúča je tiež čisto len marketingová. Platničky som teda ešte pred pár dňami priblížil miernym vytlačením piestikov bez nasadeného kotúča a podarilo sa mi mať medzeru tak malú, že by to v reále aj tak šúchalo už len keby som sa na tie brzdy uprenejšie pozrel, ale stále bolo treba páku priťahovať asi na 2 cm ku gripu, takže som to vrátil naspäť, pretože mi len málo vecí lezie na nervy viac ako śúchajúce brzdy. Neviem či je moja požiadavka taká anomálna keď chcem, aby brzdy brzdili už pri miernom stlačení páky a aby maximálny účinok mali už po asi 1 cm svojej dráhy od kľudovej polohy, ale som si istý, že Shimano brzdy tohto nie sú schopné kvôli ich sprostému dizajnu s neprispôsobiteľnými vlastnosťami. Časom ich možno vymením a ak máte nejaké tipy na také, ktoré prenášajú stlačenie páky na brzdnú silu agrešívnejšie, tak sem s nimi.
poukazy navigate_next Požičovňa Pozri si ponuku bicyklov ale aj inej výbavy a vytvor si online rezerváciu navigate_next
Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre