Na com jazdia "dlhani" aneb vhodna velkost pre ludi okolo 197cm?
Caute,
Chystam sa kupit novy bajk (27,5 full) a kedze nemam moznost si realne skusit vsetky znacky a modely (nikde v KE som nenasiel XL (22") od Giant/Ghost/Haibike) tak by som chcel poprosit vsetkych vysokych ludi (ja mam 197cm) aby sa podelili o bicykle na ktorych jazdia (t.j. znacka, velkost ramu v palcoch a dlzka hornej ramovej trubky - toptube (horizontalne).
Jedine co som skusal bol model Camber 29" od Specialized velkost XL. Neviem ci sa da realne porovnavat s 27" bajkami.
Treba kupit Giant. Este nie je dostatocne presne foristami identifikovane, po kolko odjazdenych km praske napojenie TT- ST.
To bol Anthem . Pri starsich Giant Trance sa pri tazsich jazdcoch skor vyskytoval syndrom prasklin ramov s vahadlom uprostred sedlovej truby post642415.html#p642415
zdravim, pribudli nejaké velke bycikle pre dlháňov s výškou okolo 200 cm ? Jazdim na Meride a zvažujem či kupiť niečo vačšie a bezpečnejšie ako Stumpjumper FSR Comp EVO 29
Ja mam Cube AMS PRO na 23" rame a pri 197cm uvazujem, ze by som zvazil aj nieco trochu mensie.
TO iste s comuter bikom (Trek SoHo) som to prestreril a 25" ram je na pouzitelnej hranici.
Ktory rozmer ti vadi?
Pri mojich 190cm rozmerovo uplne v pohode ram. K dokonalosti by mohol byt kusok dlhsi a horna trubka trosku vacsi sloping.
Tento vikend ho kamos, co som ho stretol v lese okomentoval, ze aka pekna vyvazena 26". Bol prekvapeny, ked na kolesach potom zistil rozmer 29"
Presne ten sloping. Lebo sa mi tam poriadne nevojde teleskopka a celkovo by 2-3 cm menej neuskodilo - mam pocit, ze je to zbytocne vysoke. Ale este raz zvyraznim, ze sa bavime o 2-3 cm co by som upravil a nie o prechode na 20" ram.
A Trek - tam si pomaly mlatim gule pri zosadani. Urcite to nieje krizove, ale ani optimalne. Sedlo mam vysunute tusim 5 cm (co si pamatam)
Caute.
Chcel by som sa opytat. Zvažujem kúpiť nový bicykel HardTail. Dlhšiu dobu mám starú Meridu ale má už svoje roky.
Poslednej dobe chodievam do Karpát na lesne cestičky a asfalt. Som kvázi začiatočník.
Mám 201cm, ale tučný nie som?mám okolo 90kg.
Bike by mal byt cenovo okolo 800 euro.
Obzeram sa zatiaľ po CTM Rascal 2.0 2019.
Aký máte na tento bike názor? Alebo či ho niekto z dlháňov majú a či mi bude dobrý?
Samozrejme veľkosť rámu by bola 22.
Ľudia s rovnakou výškou môžu mať dosť rozdielny pomer dĺžky nôh k trupu, tak je pre teba úplne irelevantné či ten bike niekomu sadol, ak nepoznáš jeho proporcie.
Napríklad ja mám rovnakú výšku, ale na 23" Meride mám 400mm sedlovku vysunutú asi centimeter nad max. rysku, Rascal v 22" má iba 56cm sedlovú trubku, teda by som sa so štandardnou sedlovkou asi ďaleko neodviezol.
Odmeraj si dĺžku nôh/výšku rozkroku, prípadne sa môžeš odraziť od rozmerov starého biku, zmeraj dĺžku od osi stredu po vrch sedlovej trubky. Ak je to viac ako 56cm, pozri či máš ešte rezervu v zasunutí sedlovky do rámu.
V špecifikácii Rascalu je sedlovka iba 350mm, tú bude treba určite vymeniť, odporúčam hociakú najlacnejšiu karbónovú.
Predpokladám že crossku si mal v 61cm. Mám ju aj ja, ale rám je už KO, sedlovku som mal ale zasunutú ešte s rezervou.
Hmm, rozkrok 104cm, to bude asi problém. Ak si sa nepomýlil pri meraní, alebo nepreferuješ vyslovene nízky posed (teda nič proti gustu, ale ja s ohnutými kolenami minimálne asfaltové stúpania niesom ochotný dávať), tak ti Rascal bude nízky. Ak by ti vyhovovala dĺžka (krátky ti skôr nebude, ak máš dlhé nohy, nemôžeš mať zároveň aj dlhý trup), tak výška biku sa dá poriešiť teleskopickou sedlovkou (ja čakám kedy začnú predávať 540mm OneUp), je to síce 200+€ navyše, ale výhody neskôr určite oceníš. Alebo hľadať nieco väčšie, napr. RB, alebo MAXX...
Dik moc za info. No dlhé nohy naozaj mám čiže určite tých cca 100cm môže byt od rozkroku dole.
Tie RB alebo MAXX bicykle sa nebudú dať asi vyskúšať niekde v BA, popripadne na sk že?
BigGuy pri tvojej dĺžke nôh by som určite zvažoval aj dlhšie kluky (minimálne 180 alebo 185mm) to ti teoreticky tiež pomôže "predĺžiť" sedlovku na akomkolvek bajku.
Dik moc za rady. Napisal som do RB bike.cz ci sa vobec da poskladat taky bike pre 200cm chlapa s rozkrokom cca 97/98cm. Uvidime co odpisu. Popripadne zajtra sa pojdem pozriet do Kaktusu alebo Bajkuli.
Ja mam 198 cm, dlzka vnutornej nohy 92 cm (36 palcov). Z viacerych zdrojov som vycital, ze idealne nastavenie vysky sedla je dlzka nohy v rozkroku + 9%, cize u mna to vychadza na 100 cm. Toto je dlzka od kluky pedala po hornu cast sedla, kluka je v linii so sedlovkou. Pocitovo mozem potvrdit, ze toto je aspon pre mna ideal. Hladal som velky ram a najvacsi co som nasiel bol HT Cube Acid vo velkosti 23", porovnaval som pritom uvadzane rozmery ramov u viacerych vyrobcov. Kluky mam 175 mm a sedlo je pri mojom nastaveni asi v polovici odporucaneho max vysunutia (5 dielik z 10, kazdy predstavuje 1 cm), cize este by slo vysunut o dalsich 5 cm. Ak mas naozaj v rozkroku 104 cm (co sa mi nechce verit, aku dlzku jeansov mas v palcoch?) tak by si mal mat sedlo vo vyske 113 cm (pedal - sedlo). Ja to potom vidim uz asi len na nejaky predlzovaci nadstavec, alebo dlhsiu sedlovku + dlhsie kluky.
Dlzku nohy treba zmerat presne, ja som pouzil tuto "kniznu" metodu:
Dlhšie kľuky by som nesilil, ja som dal na full 180, v šlapaní rozdiel necítim, ale dosť narážam do prekážok (je to ale dosť o technike, začínam si zvykať a rátať s tým). Dosť ale záleží na použití biku, na zvážniciach to samozrejme nebude moc vadiť.
Na druhej strane, na Meride na ktorej doteraz jazdíš je stred extrémne nízko, mne sa pár krát podarilo v ostrejšej zákrute urobiť bunnyhop cez pedál tak na novom biku by si zniesol aj 200mm kľuky.
Ale v cenovej kategórii nového biku aj tak žiadne neštandardné kľuky nezoženieš, teda zbytočne riešime, lepšie investovať do teleskopky.
Ja mam 198 cm, dlzka vnutornej nohy 92 cm (36 palcov). Z viacerych zdrojov som vycital, ze idealne nastavenie vysky sedla je dlzka nohy v rozkroku + 9%, cize u mna to vychadza na 100 cm. Toto je dlzka od kluky pedala po hornu cast sedla, kluka je v linii so sedlovkou.
100cm je vzdialenost vrch sedla, pedal v uplne dolu? Nejak to nesedi s pravidlom, ze ked sedis tak sa mas byt schopny dotknut patou pedalu (v dolnej uvrati) a mat pri tom este nohu mierne pokrcenu.
100cm je vzdialenost vrch sedla, pedal v uplne dolu? Nejak to nesedi s pravidlom, ze ked sedis tak sa mas byt schopny dotknut patou pedalu (v dolnej uvrati) a mat pri tom este nohu mierne pokrcenu.
Presne tak, pedal dolu, kluka v linii so sedlovkou, teda nie uplne vertikalne. Dlzku nohy merias bosy, ale na bajku mas na nohach obuv. Merias v rozkroku, ale sedis na zadku, nie na vajciach. Preto tych 9% navyse. Ono to sedi, vyskusaj a uvidis. Ci uz to nastavujes sposobom pata-pedal, alebo metodou 109%, vysledok by mal byt rovnaky, toto je len iny sposob pre tych co maju radi cisla
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To bol Anthem
TO iste s comuter bikom (Trek SoHo) som to prestreril a 25" ram je na pouzitelnej hranici.
Obidva ramy sa ale radia medzi tie kratsie.
Pri mojich 190cm rozmerovo uplne v pohode ram. K dokonalosti by mohol byt kusok dlhsi a horna trubka trosku vacsi sloping.
Tento vikend ho kamos, co som ho stretol v lese okomentoval, ze aka pekna vyvazena 26". Bol prekvapeny, ked na kolesach potom zistil rozmer 29"
A Trek - tam si pomaly mlatim gule pri zosadani. Urcite to nieje krizove, ale ani optimalne. Sedlo mam vysunute tusim 5 cm (co si pamatam)
Chcel by som sa opytat. Zvažujem kúpiť nový bicykel HardTail. Dlhšiu dobu mám starú Meridu ale má už svoje roky.
Poslednej dobe chodievam do Karpát na lesne cestičky a asfalt. Som kvázi začiatočník.
Mám 201cm, ale tučný nie som?mám okolo 90kg.
Bike by mal byt cenovo okolo 800 euro.
Obzeram sa zatiaľ po CTM Rascal 2.0 2019.
Aký máte na tento bike názor? Alebo či ho niekto z dlháňov majú a či mi bude dobrý?
Samozrejme veľkosť rámu by bola 22.
Napríklad ja mám rovnakú výšku, ale na 23" Meride mám 400mm sedlovku vysunutú asi centimeter nad max. rysku, Rascal v 22" má iba 56cm sedlovú trubku, teda by som sa so štandardnou sedlovkou asi ďaleko neodviezol.
Odmeraj si dĺžku nôh/výšku rozkroku, prípadne sa môžeš odraziť od rozmerov starého biku, zmeraj dĺžku od osi stredu po vrch sedlovej trubky. Ak je to viac ako 56cm, pozri či máš ešte rezervu v zasunutí sedlovky do rámu.
V špecifikácii Rascalu je sedlovka iba 350mm, tú bude treba určite vymeniť, odporúčam hociakú najlacnejšiu karbónovú.
Od rozkroku dole mám cca 104 cm
Od pása dole 124cm
Hmm, rozkrok 104cm, to bude asi problém. Ak si sa nepomýlil pri meraní, alebo nepreferuješ vyslovene nízky posed (teda nič proti gustu, ale ja s ohnutými kolenami minimálne asfaltové stúpania niesom ochotný dávať), tak ti Rascal bude nízky. Ak by ti vyhovovala dĺžka (krátky ti skôr nebude, ak máš dlhé nohy, nemôžeš mať zároveň aj dlhý trup), tak výška biku sa dá poriešiť teleskopickou sedlovkou (ja čakám kedy začnú predávať 540mm OneUp), je to síce 200+€ navyše, ale výhody neskôr určite oceníš. Alebo hľadať nieco väčšie, napr. RB, alebo MAXX...
Tie RB alebo MAXX bicykle sa nebudú dať asi vyskúšať niekde v BA, popripadne na sk že?
Dlzku nohy treba zmerat presne, ja som pouzil tuto "kniznu" metodu:
Na druhej strane, na Meride na ktorej doteraz jazdíš je stred extrémne nízko, mne sa pár krát podarilo v ostrejšej zákrute urobiť bunnyhop cez pedál
Ale v cenovej kategórii nového biku aj tak žiadne neštandardné kľuky nezoženieš, teda zbytočne riešime, lepšie investovať do teleskopky.
Presne tak, pedal dolu, kluka v linii so sedlovkou, teda nie uplne vertikalne. Dlzku nohy merias bosy, ale na bajku mas na nohach obuv. Merias v rozkroku, ale sedis na zadku, nie na vajciach. Preto tych 9% navyse. Ono to sedi, vyskusaj a uvidis. Ci uz to nastavujes sposobom pata-pedal, alebo metodou 109%, vysledok by mal byt rovnaky, toto je len iny sposob pre tych co maju radi cisla
cca 201 cm celkovo.
95-96 cm rozkrok (cize nie az tak vela)
Ale neviem ci to nieco znamena alebo meni. Kazdopadne som stale dlhy. SKusim sa pozriet na tie RB biky. nejaky Entry alebo Base.