MTB Carbon Ram Riadiacia rura - Prasklina
posledný komentár: 4. 4. 2026 o 13:47
posledný komentár: 19. 9. 2025 o 15:12
posledný komentár: 10. 9. 2025 o 15:14
posledný komentár: 4. 4. 2026 o 13:47
posledný komentár: 19. 9. 2025 o 15:12
posledný komentár: 10. 9. 2025 o 15:14
ono na prvy pohlad to nevyzera ako burane ... (tie fotky to asi skresluju)
doslo mi postou minuly tyzden a zial som si nevsimol tu prasklinu ...
ano z vrchu nalisovany diel je divne zbruseny - co nerozumiem ako k tomu doslo ...
kupil som ho pre syna ... takze nebude velmi zatazovany ... dal som za neho 250€ ... (kupoval som radsej jazdeny "znackovy" ako nejaky novy z ciny)
vratit mi ho pride skoda ... iny podobny asi nekupim ...
tak teraz babo rad :-/
Jan-glo ak chces mat o syna menej, tak len zmontuj bike dokopy a daj ho synovi jazdit.... Pravdaze takuto vyhodnu kupu len tazko zozenies.... tolko **********v --> co ti predaju takto rozbitu vec totizto nieje vela. Realne, ak ten co to predava o tomto neinformoval tak by som zvazoval podanie na policiu. Takmer nieje mozne ze ten clovek o tom nevedel. Silne pochybujem ze to nemalo vplyv aj na jazdne vlastnosti. Ba priam by som tipoval ze to tipek skusil predat lebo to rozmlatil a takto aspon nieco chcel "naspat".
Nemusi sa to rozpadnut dnes, zajtra, mozno to dokonca prezije jazdenie tvojho syna, ale vysoko pravdepodobny scenar je ten ze prasklina sa bude dalej sirit ak sa to neopravi. Ak to chces opravit, tak si pohladaj na fore napr. "carbon factory" a ludia pisali co opravy stoja (asi cca 100e to bude).
vratit mi ho pride skoda ... iny podobny asi nekupim ...
tak teraz babo rad :-/
Vediet o tom predavajuci urcite musel, ten ram uz z fotiek vyzera byt riadne zhumplovany a syna by som na to v zivote neposadil
volal som s predavajucim, vraj obrusoval horny diel lebo mu tam bolo nieco nadpojene co nepotreboval ...
prasklinu vraj nevidel, podla fotiek si mysli ze je to len v laku. Ram vraj jazdil jeho syn vo veku 10 -> 12 rokov a bike nebol nikdy burany.
ak si myslim ze je to v karbone tak mu mam poslat naspat a bude to urovnane cez reklamaciu PayPal....
resume: sused na konci ulice stavia karbonove ramy pre postihnutych ... tak sa zajtra za nim zastavim a dotazem co si o tom mysli ...
urcite dam vediet do diskusie ...
P.S. ach ten carbon a moje prve skusenosti
https://www.bike24.com/p2246804.html
podla merida specifikacii tam bola
fsa no.9 hbs ...
toz zlate nemecke kutilske rucicky
Ale na hlavku a praskline pri ktorej nevies preco a ako vznikla, a ine veci....
Cez to mieto na hlavku sa prenasaju napr sily (momenty sil) pri brzdeni alebo pri prechode predneho kolesa cez prekazky. Tazko povedat ci napr na foto c 3, ta biela vec napravo je nejaky kaz alebo ta ista prasklina, ak hej, o to horsie.
Pointa je, ze ta prasklina je neustale namahana, coz jednak moze viest k jej sireniu, ale aj to ze je to oslabene, a pokial nepoznas sposob sirenia sil v tom konkretnom rame, tak riskujes ze v "kritickej" situacii - silne brzdenie, dopad po skoku... dojde k otvoreniu hlavka a uplne stratis kontrolu nad riadenim, pripadne ti vidlica vylezie z ramu....
este ma napada ciastocne destruktivna metoda - aspon k laku - zbrusit lak a pozriet sa ci ta prasklina pokracuje aj do karbonu ... co si o tom myslite? ma niekto s tym skusenost ?
a co si myslite o tomto clanku -
https://oprava-karbonu.cz/faq/mam-prasklinu-v-ramu-je-to-na-opravu/
Jan-glo: tak sa porad s tym susedom .. da sa dat aj dole miska a pozriet ci je vo vnutri hore prasklina, ak nebude, tak je to lak.
urcite karbon nie je poskodeny ... je to prasklina v laku ktora vznikla zrejme (nie uplne odbornym) nasadenim hornej misky (*) .
ukazoval mi ktore miesta su kriticke a vsetko je OK
* - viem ze moje technicke pojmy nie su spravne - dufam ze som niekoho tym maximalne pobavil, ak som tym niekoho poburil tak je mi to luto. (niektore su doslovne preklady z ineho jazyka vzhladom k tomu ze viac ako polovicu svojho zivota nezijem na SVK)
Kazdopadne velka vdaka za postrehy a komentare!
minulý rok som im dal prelakovať rám a veru nikdy viac .... práca odfláknutá ako keby sa na tom niekto len učil a o komunikácii s nimi radšej pomlčím