Čo je to ten bikepacking s skratke: Bikepacking (na Sr zatiaľ nie veľmi známy pojem) je syntéza horskej cyklistiky s minimalistickým campingom. Niekoľko stokilometrov dlhé traily, kde so sebou vezieš veci potrebné na tvoje prežitie a údržbu bicykla.
posledný komentár: 27. 10. 2025 o 20:30
Napríklad myšlienka, odviezol by som sa vlakom z BA a odtiaľ naspat domov. Čiže niečo v okolí Karpát.
Hotel ci motel som nikdy neriesil ale relativne casto som v rakusku prespaval v kempoch alebo miestach na prespatie v stane kde boli i nejake tie wc atd. Na druhu stranu som tam casto aj niekde schovany.
Nemam gravel ale na gravel mi prislo fajn napr:
BA->AT->Valtice, Mikulov a okolie->Skalica->Brezova pod Bradlom->Dobra Voda a cez alebo popod MK naspat
Trencin->cez/popod Povazsky Inovec na tej strane Topolcian do Hlohovca a da sa potiahnut dalej az do BA popri nejakych vodnych tokoch len to je uz nuda
Popod Tribec/Vtacnik, cez Nitru, Zobor, zubriu zvernicu atd
Ked si ale na hrebeni tak tam su casto i prudsie vyslapy a je to take jednotvarnejsie, na spoznavacky a gravel bicykel mi preto prijde lepsie jazdit podhoria. Tam su kadejake zakutia a casto i pevnejsie a klukatejsie cesty a viac zaujimavosti. Ale ako pisem, gravel nemam, len bike na vacsich plastoch s pevnou vidlicou. No a ked uz neviem co tak jazdim kadejake blbosti, napriklad spajam zrucaniny hradov, rozhladne (to zistis ze su casto vsetky rovnake) pripadne som jeden rok jazdil "Vsetci na bajk" a zbieral body, obcas skusam i singlespeed bikepacking. Na zaciatok ani nemusi byt zle zobrat od niekoho gps co presiel a podla fotek to vyzera fajn, napr obcas sa da daco najst i v bikepacking fb skupine, mozno i tu su nejake trasy.
Takto sa tam dá zadať aj prístrešok atď.
nespoliehat sa na planovac - zadat start, ciel, par medzibodov - trasu si treba celu postupne prejst a popozerat kadial ta to poslalo - pri graveli duplom. casto posiela cez nezmysli
ak si niekde v okoli BA tiez by som ta odporucil na Moravu - tam dole je nadherne, takmer vsetky C-ka su vhodne na gravel a navyse sa netreba bat lahnut kdesi pod strom alebo do pristresku, kedze tam ta nema co zozrat - okrem komarov
na toto tiez pouzivam mapy.cz - koli fotkam - vyberam si tak aj zaujimave miesta, vyhlady a hladam tak aj vhodne miesto na spanie.
ono sa to nezda ale ak ides cely den aj na pohodu prejdes celkom dost. no kolko to musis vediet len ty. idealne na zaciatok si dat jeden vikend 2 dni po sebe dlhe vyjazdy stym ze spis doma a zistis kolko asi das. potom pri planovani ubrat tak 10-20% lebo vezies so sebou viac veci, kochas sa a tak - aj ked ak chces spat v nejakom ubytku tak toho moc nebude - predpokladam jeden batoztek s vecami na noc.
Inak takto to vypada ked ti trasu naplanuje Komoot, a spravis to tak ze si kliknes zaciatok start a vyberies mod transportu MTB. Ako nasupu mi tam prihral cca 650km trasu priznam sa ze niesom moc typ co travy can nad planovanim. Bolo tam ale zopar zadrhelov narovinu
https://www.youtube.com/watch?v=uIid5BI3k5k&ab_channel=rasfo123
alebo ak sa bojíš plánovať sám skús napr vlanajšiu trasu WCC opačne, tá končila dakde na Záhorí
Prvy den nocovanie pri kamennych obydliach pri Lišove, druhy pri nadrzi Luboreč. Bolo velmi dobre, zazitok stale spracuvam. (107km,108km,80km, 3800 v. m.)
Na Topeaku to mám a je to lepšie.
nebude to uplne ako topeak s ventilkom ale zas ani velky vzduchovy balon