Zakladám túto tému aj mimo facebookovej skupiny "Bikepacking Slovensko". Téma je vytvorená za účelom plánovania viacdňových trás či už na Slovensku alebo v zahraničí. Zdieľaním zážitkov zo svojich ciest, poprípade zdieľaním inšpiratívnych ciest, ktorých sa na internete objavuje stále viac na zahraničných portáloch ako napr. www.Bikepacking.com resp. www.Bikepacker.comwww.Bikepacking.cz Téma slúži aj na spájanie ľudí, ktorí majú ambíciu a záujem organizovať viacdňové trasy poprípade sa pridať ku nejakej skupine.
Čo je to ten bikepacking s skratke: Bikepacking (na Sr zatiaľ nie veľmi známy pojem) je syntéza horskej cyklistiky s minimalistickým campingom. Niekoľko stokilometrov dlhé traily, kde so sebou vezieš veci potrebné na tvoje prežitie a údržbu bicykla.
to je tuším aj dilema, tipujem. Že čím si viac "mimo", otravuje ťa viac zverstvo. A čím viac frekventované kvázi stanovacie miesto (lúky s ohniskami a pod.), tým viac ťa máta zlodej bicykla... ale neviem
Čaute, idem si po radu. Hlavou mi začali chodiť myšlienky na bikepacking (zatiaľ light s hotelmi?😁). Chcem sa spýtať, ako plánujete trasy? Cez Komoot alebo Mapy.cz? Mám gravel, čiže chcel by som ísť mimo ciest, ale zasa nie drsný terén,kamene atď. Zatiaľ (začiatočník) plánujem ísť na 2dni, čiže jedna noc niekde prespať (na hoteli, moteli, camp?). Zatiaľ si netrúfam prespavat niekde v lese. Taktiež neviem, ako plánovať km na deň. 100km alebo aj 200km za deň? Niečo natrénované mám, ale zasa není to profi forma.
Napríklad myšlienka, odviezol by som sa vlakom z BA a odtiaľ naspat domov. Čiže niečo v okolí Karpát.
U mna najviac planning cez mapy.cz ale pozor, nie su najlepsie a ak tam planujes rovno tahanim trasy tak sa mozes celkom popalit. Takze to kombinujem napriklad so strava heatmapou, ale i dalsimi sluzbami. Ked planujem nieco co ma byt lahko zjazdne, ziadne rozbite veci a zakazy, u mna typicky Rakusko, tak pozeram i tu vrstvu z mapami kde vidno na fotkach aj povrch ciest a na google streetview ak je pozeram ci tam nie su zakazove znacky (pripadne googlim ci sa tam da ist bikom). Zavisi ako velmi to chcem mat naplanovane, taketo presnejsie a lahsie planovanie riesim ked chcem byt na niektorych miestach v urcitu dobu, napr presuvanie medzi turistikou/ferratami kde ti nejaky zakaz narusi viacdenne plany. Ked chcem viac dobrodruzstva tak to robim viac yolo a zapojim i trailforks s nejakymi trailami a skor sa snazim prechadzat zaujimavymi bodmi alebo usekmi. Uz mam i vyskusane aka kombinacia km, vyskovych a dni je u mna v pohode. Podla toho nabalim i jedlo a naplanujem cca pocet zastavok v restikach (ak chcem). Vacsinou si to planujem i s fotenim ale nakoniec sa mi nikdy nechce vytahovat fotak, zastavovat a kochat sa ... viac si to viem uzit pri slapani. Vela ludi to ma ale naopak, ze chcu viac zastavovat.
Hotel ci motel som nikdy neriesil ale relativne casto som v rakusku prespaval v kempoch alebo miestach na prespatie v stane kde boli i nejake tie wc atd. Na druhu stranu som tam casto aj niekde schovany.
Nemam gravel ale na gravel mi prislo fajn napr:
BA->AT->Valtice, Mikulov a okolie->Skalica->Brezova pod Bradlom->Dobra Voda a cez alebo popod MK naspat
Trencin->cez/popod Povazsky Inovec na tej strane Topolcian do Hlohovca a da sa potiahnut dalej az do BA popri nejakych vodnych tokoch len to je uz nuda
Popod Tribec/Vtacnik, cez Nitru, Zobor, zubriu zvernicu atd
Ked si ale na hrebeni tak tam su casto i prudsie vyslapy a je to take jednotvarnejsie, na spoznavacky a gravel bicykel mi preto prijde lepsie jazdit podhoria. Tam su kadejake zakutia a casto i pevnejsie a klukatejsie cesty a viac zaujimavosti. Ale ako pisem, gravel nemam, len bike na vacsich plastoch s pevnou vidlicou. No a ked uz neviem co tak jazdim kadejake blbosti, napriklad spajam zrucaniny hradov, rozhladne (to zistis ze su casto vsetky rovnake) pripadne som jeden rok jazdil "Vsetci na bajk" a zbieral body, obcas skusam i singlespeed bikepacking. Na zaciatok ani nemusi byt zle zobrat od niekoho gps co presiel a podla fotek to vyzera fajn, napr obcas sa da daco najst i v bikepacking fb skupine, mozno i tu su nejake trasy.
Pouzivam komoot hlavne ak to ide mimo sk. Volbu gravel som tam dal raz a bol to hlavne asfalt ?. Bol som len na fullke doteraz 130km za den tak 1500 vyskovych je fajn pre cloveka s najazdom okolo 3000km rocne ako ja. Jazdime bickepacking vacsinou normalne mtb, tak ze zvaznice/lesne cesty/polnacky.
Ja zatiaľ mapy.cz. Majú pre mňa fajn vec, že pri plánovaní sa dá prekliknut na vyhľadať, zadas Tipy na výlet a po mape ti naskacu zaujímavé miesta aj s obrázkami. Keďže veľmi SR nepoznám, tak mi to pomôže nájsť niečo zaujímavé.
mapy.cz, strava heat map, cmaps http://cmaps.gpsteam.eu/#map=9/48.75667/19.27924 momentalne pouzivaju najaktualnejsie ortofoto - tie si vzdy pozeram ci dana cesta vobec existuje. v CR maju mapy.cz myslim aktualne snimky, na slovensku uz moc zastarale.
nespoliehat sa na planovac - zadat start, ciel, par medzibodov - trasu si treba celu postupne prejst a popozerat kadial ta to poslalo - pri graveli duplom. casto posiela cez nezmysli
ak si niekde v okoli BA tiez by som ta odporucil na Moravu - tam dole je nadherne, takmer vsetky C-ka su vhodne na gravel a navyse sa netreba bat lahnut kdesi pod strom alebo do pristresku, kedze tam ta nema co zozrat - okrem komarov
na toto tiez pouzivam mapy.cz - koli fotkam - vyberam si tak aj zaujimave miesta, vyhlady a hladam tak aj vhodne miesto na spanie.
ono sa to nezda ale ak ides cely den aj na pohodu prejdes celkom dost. no kolko to musis vediet len ty. idealne na zaciatok si dat jeden vikend 2 dni po sebe dlhe vyjazdy stym ze spis doma a zistis kolko asi das. potom pri planovani ubrat tak 10-20% lebo vezies so sebou viac veci, kochas sa a tak - aj ked ak chces spat v nejakom ubytku tak toho moc nebude - predpokladam jeden batoztek s vecami na noc.
Inak takto to vypada ked ti trasu naplanuje Komoot, a spravis to tak ze si kliknes zaciatok start a vyberies mod transportu MTB. Ako nasupu mi tam prihral cca 650km trasu priznam sa ze niesom moc typ co travy can nad planovanim. Bolo tam ale zopar zadrhelov narovinu
pre ČR/SR cykloserver.cz/cykloatlas, t.j. mapy SHOKart, viac mi vyhovuje, keď si vytváram trasy akokeby kreslením fixou (zvlášť pre prípadnú úpravu gpx záznamu), doplnené o rovnaké, akurát reliéfne mapy v mobile s vyznačenými lesnými cestami (stiahnuté cez MOBAC, akurát dávno neaktualizované)... inak mapy.cz, v rámci zahraničia sú asi top
BigGuy keďže chceš ísť z BA na dva dni tak prelúskaj zopár výjazdov fóristov, ono zas v MK toho neni tak vela.. z BA by si mal v pohode za deň dojsť až na Dobrú Vodu či do Nového Mesta na graveli (ak pojdeš po gravel rozumne-schodných trasách), podla toho jak sa budeš motkať
alebo ak sa bojíš plánovať sám skús napr vlanajšiu trasu WCC opačne, tá končila dakde na Záhorí
14-16 mája (s, ň, p) predbezne planujem Barborsku cestu so stanovanim. Viac info o trase tu https://barborskacesta.sk/ Planujem cyklovariantu. Idem solo, ale nedbam, ak sa bude chciet niekto pridat. Miesta na spanie este nemam naplanovane, tak ak to niekto siel, tak mozme pokecat.
Fotky z posledneho solo trojdnoveho tripu.
Prvy den nocovanie pri kamennych obydliach pri Lišove, druhy pri nadrzi Luboreč. Bolo velmi dobre, zazitok stale spracuvam. (107km,108km,80km, 3800 v. m.)
Čaute. Nemá niekto skúsenosť, neexistuje nejaký domontovateľný ventil na odpustenie vzduchu na vodeodolnú rolovaciu brašňu? Žene som kúpil Ortlieb a keď ju chce zavrieť nafúkne sa to ako báchor .
Na Topeaku to mám a je to lepšie.
trochu skillu a pojde aj obycajna vyfuknut.. treba ju najprv zmackat a az potom "zarolovat"
nebude to uplne ako topeak s ventilkom ale zas ani velky vzduchovy balon
ja som Slovakia Divide siel v kombinacii teleskop+podsedlova topeak (aj s ich nadstavcom).. ale ja si stale tocim 26"ky takze mam miesto na plny zdvih teleskopu
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Napríklad myšlienka, odviezol by som sa vlakom z BA a odtiaľ naspat domov. Čiže niečo v okolí Karpát.
Hotel ci motel som nikdy neriesil ale relativne casto som v rakusku prespaval v kempoch alebo miestach na prespatie v stane kde boli i nejake tie wc atd. Na druhu stranu som tam casto aj niekde schovany.
Nemam gravel ale na gravel mi prislo fajn napr:
BA->AT->Valtice, Mikulov a okolie->Skalica->Brezova pod Bradlom->Dobra Voda a cez alebo popod MK naspat
Trencin->cez/popod Povazsky Inovec na tej strane Topolcian do Hlohovca a da sa potiahnut dalej az do BA popri nejakych vodnych tokoch len to je uz nuda
Popod Tribec/Vtacnik, cez Nitru, Zobor, zubriu zvernicu atd
Ked si ale na hrebeni tak tam su casto i prudsie vyslapy a je to take jednotvarnejsie, na spoznavacky a gravel bicykel mi preto prijde lepsie jazdit podhoria. Tam su kadejake zakutia a casto i pevnejsie a klukatejsie cesty a viac zaujimavosti. Ale ako pisem, gravel nemam, len bike na vacsich plastoch s pevnou vidlicou. No a ked uz neviem co tak jazdim kadejake blbosti, napriklad spajam zrucaniny hradov, rozhladne (to zistis ze su casto vsetky rovnake) pripadne som jeden rok jazdil "Vsetci na bajk" a zbieral body, obcas skusam i singlespeed bikepacking. Na zaciatok ani nemusi byt zle zobrat od niekoho gps co presiel a podla fotek to vyzera fajn, napr obcas sa da daco najst i v bikepacking fb skupine, mozno i tu su nejake trasy.
Takto sa tam dá zadať aj prístrešok atď.
nespoliehat sa na planovac - zadat start, ciel, par medzibodov - trasu si treba celu postupne prejst a popozerat kadial ta to poslalo - pri graveli duplom. casto posiela cez nezmysli
ak si niekde v okoli BA tiez by som ta odporucil na Moravu - tam dole je nadherne, takmer vsetky C-ka su vhodne na gravel a navyse sa netreba bat lahnut kdesi pod strom alebo do pristresku, kedze tam ta nema co zozrat - okrem komarov
na toto tiez pouzivam mapy.cz - koli fotkam - vyberam si tak aj zaujimave miesta, vyhlady a hladam tak aj vhodne miesto na spanie.
ono sa to nezda ale ak ides cely den aj na pohodu prejdes celkom dost. no kolko to musis vediet len ty. idealne na zaciatok si dat jeden vikend 2 dni po sebe dlhe vyjazdy stym ze spis doma a zistis kolko asi das. potom pri planovani ubrat tak 10-20% lebo vezies so sebou viac veci, kochas sa a tak - aj ked ak chces spat v nejakom ubytku tak toho moc nebude - predpokladam jeden batoztek s vecami na noc.
Inak takto to vypada ked ti trasu naplanuje Komoot, a spravis to tak ze si kliknes zaciatok start a vyberies mod transportu MTB. Ako nasupu mi tam prihral cca 650km trasu priznam sa ze niesom moc typ co travy can nad planovanim. Bolo tam ale zopar zadrhelov narovinu
https://www.youtube.com/watch?v=uIid5BI3k5k&ab_channel=rasfo123
alebo ak sa bojíš plánovať sám skús napr vlanajšiu trasu WCC opačne, tá končila dakde na Záhorí
Prvy den nocovanie pri kamennych obydliach pri Lišove, druhy pri nadrzi Luboreč. Bolo velmi dobre, zazitok stale spracuvam. (107km,108km,80km, 3800 v. m.)
Na Topeaku to mám a je to lepšie.
nebude to uplne ako topeak s ventilkom ale zas ani velky vzduchovy balon