( ... poteší aj GEOCACHEROV ... )
Na prvý pohľad výborný program pre Android. Je to turistická navigácia, ktorá vie pracovať aj s on-line aj s off-line mapami (najnovšie aj s vektorovými) a je samozrejme aj na Android markete. Aplikácia sa neustále vyvíja, v súčasnosti asi nič lepšie na Androide neexistuje. Dajú sa k nej doinštalovať aj viaceré "addony", napr. pre "Geocaching" ktoré tiež mono nájsť na Android markete.
chart.googleapis.comLocus Pro
chart.googleapis.comLocus Free
chart.googleapis.comLocus - addon Map Tweak
chart.googleapis.comLocus - addon Geocaching
chart.googleapis.comLocus - addon Contacts
chart.googleapis.comLocus - addon AR
chart.googleapis.comLocus - addon Foursquare
---- Pre zoskenovanie obrázkov s QR kódmi si z Android Marketu stiahnite a nainštalujte napr. "Barcode Scanner". ----
Off-line mapy sú buď ako cache dlaždíc, alebo sú to custom mapy vyrobené priamo v aplikácii. V aplikácii sa mapa vyrobí veľmi jednoducho. Nastaví sa zoom danej mapy (môže byť kľudne viacvrstvová), aby bolo vidno celú oblasť, ktorú chceme stiahnuť. Prstom potiahneme obdĺžnikový výber. V ponuke sa nám objavia všetky zoomy na stiahnutie, zaškrtneme tie, o ktoré máme záujem. Dáme mapu vyrobiť. Mapa sa uloží medzi osobné (custom) mapy a môžeme ju začať používať off-line.
STRÁNKA PROGRAMU: http://locus.asamm.cz/?lang=CZ
Fórum: http://forum.asamm.cz/viewforum.php?f=4
Fórum na Geocaching.cz: http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=8&thread_id=17490
Celkom dobrý popis programu: http://www.svetandroida.cz/locus-onlineoffline-prohlizec-map-pro-android-201106
posledný komentár: 11. 6. 2025 o 8:49
Pouziva to niekto a vedel by poradit ako na to ?
Alebo len vytvorit mapu cez mobac ?
Po aktualizacii mi Locus [asi vlani na jesen som aktualizoval na verziu 4.19.0] neukazuje nahlad mapy v zozname tras. Neviete niekto preco a ako to vyriesit?
Diki.
Ak chces pregenerovat nahlad, tukni & podrz nahlad trasy. Na pregenerovanie pouzije aktualnu mapu (ak sa da pouzit).
robte tak jak fico kaze. roky to tak funguje.
foobar
btw..mozes mi do PM (ak sa to da) poslat gpx subor tej 13km BC trasy ?
Jo uz mi to funguje zle som tukal.
Diki.
Pripadne kde si v Locuse viem zobrazit udaje o vykone a ci sa daju zobrazit v realnom case pocas vyjazdu alebo len na konci v statistike trasy po ulozeni?
Diki.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/wattmetre/sram-lava-kluka-a-power-meter-os-rival-d1-dub-1725-p133496.html?itm_medium=forum#questions
Väčšina máp a navigácií sa pravdepodobne preberá z openstreetmap.org, napr. na Slovensku dosť používané mapy.cz. Ako cyklista viem, že cyklotrasy (ako cyklochodníky) sa zobrazujú v mapy.cz ako súvislá ružová čiara, teda viem, že to je cesta bez motoristickej verejnosti, a po ktorej jazdia cyklisti, korčuliari a často chodia aj peší ako bežci, s kočármi a pod. Ale aj v iných mapách sa určite tieto cyklochodníky zobrazia ináč, ako bežné cesty.
V mapy.cz sa vyskytuje aj prerušovaná bodkovaná ružová čiara (s písmenom ,,C" buď modrej, červenej, zelenej alebo žltej farby, alebo len nejakým číslom), a tá označuje cyklotrasu v zmysle turistickom a môže síce viesť aj po cyklochodníku, ale častejšie vedie po nespevnených cestách, lesných, terénnych cestách a po klasických cestách s premávkou áut.
Takže, keď nejaký cyklista bude potrebovať prejsť územím, ktoré nepozná, siahne po mapách a bude hľadať cyklochodníky, aby nemusel ísť po hlavnej ceste, keď nemusí a bude to aj pre neho bezpečnejšie. Veď kto vie, aká je tá hlavná a koľko tam jazdí áut. Nájde nejaké bočné cesty, ktoré vedú popri vodnom kanáli, okolo jazier, rieke a vyzerajú, že sú to asi zanedbané staré cesty, isto tam budú výmole, štrk, kaluže, pôjde sa zle a pomaly. Tadiaľ nepôjde, radšej po tej hlavnej. Skúsi ešte navigáciu, kade ho pošle, a posiela ho to cez tie zlé cesty, no neviem, neverí a nakoniec si trasu aj tak prekliká na hlavnú...
Tento cyklista nemal ako vedieť, že jedna z tých bočných ciest popri tom kanáli je v skutočnosti pekný cyklochodník, lebo na mape bol zobrazený rovnako bielou čiarou, ako spleť ostatných ciest okolo. Cyklista tak išiel po hlavnej, a pritom vôbec nemusel, zbytočne sa vystavil ohrozeniu navyše a ešte aj rozčúlil niektorých vodičov, ktorí nadávali na cyklistu, že ide po hlavnej a pritom o 2 km vedľa ide súbežne cyklotrasa.
Na začiatku som písal, že väčšina máp sa preberá z openstreetmap.org (OSM), a tam je pes zakopaný, lebo v OSM ten cyklochodník niekto označil ako účelovú komunikáciu - príjazd (highway=service). Samozrejme sa potom tak aj vykreslila, ako obyčajná biela cesta. Niekto iný to teda preznačil na cyklochodník (highway=cycleway), ale ten človek alebo niekto iný jemu podobný, keď to zbadal, preznačil to zas späť na účelovú komunikáciu - príjazd. Ja to tam preznačovať nebudem, lebo sa nechcem hádať a mať s ním/nimi problémy. V čase písania tohto príspevku je celá cyklotrasa od Trenčína po Piešťany označená ako účelová komunikácia - prijazd a tak, kto o tej cyklotrase nevie, to nemá ako z mapy zistiť, lebo cyklotrasa splýva s ostatnými bielymi cestami. Preto s takým mapovaním, značením nesúhlasím a okrem toho, účelová komunikácia vyzerá ináč ako cyklochodník.
Podľa dopravných značiek je väčšina Vážskej cyklomagistrály vedená po účelových cestách SVP, takže v openstreetmap je táto cyklotrasa značená správne. Navyše má aj správne značenie kvality povrchu. Každá aplikácia vykresľuje tieto cesty inak. Jedným zo základných pravidiel openstreetmap je však nemapovať podľa vykresľovania, ale podľa reality. Takže v tvojom prípade mapy.cz zobrazujú len druh cesty, nie však jej kvalitu a to, že je tam povolený vjazd len vozidlám SVP. Treba to teda riešiť s vývojármi mapy.cz.
Preto aj pri tých tak označených cyklotrasách bude dôvod, ako píše bicycletour, že si pozrú nejaké úradné, administratívne mapy alebo katastrálne mapy, ortofotomozaiky, a to zaznačia do OSM. Nebudem vyskakovať, lebo som len obyčajný človek a rešpektujem to (aj preto to nepreznačujem), ale osobne vnútri nesúhlasím vždy s úradným mapovaním a mapovaním podľa zákona. Aby sa človek potom bál vykonať obyčajnú úpravu v OSM (určite to po skúsenostiach odrádza ľudí ďalej mapovať), či je to alebo nie je to podľa zákona, katastra, či ho tam potom nejaký ,,vyšší" mappér byrokrat nespindá, že podľa akých zdrojov ste to upravili. - No podľa toho, že som tam bol a videl to. - No ale v úradných mapách a administratívne je to takto... Môj názor: nemali by sa z OSM robiť druhé úradné alebo katastrálne mapy, keď slovenské uradníctvo je často kocúrkovo, a keď sa teda má mapovať realita, skutočnosť (ale zjavne len úradne, byrokracia, čo je na papieri), no nie tá skutočnosť naozaj na Zemeguli, a táto cesta, síce úradne alebo podľa zákona účelová komunikácia, je fyzicky cyklochodník, aj keď nemá značku cestička pre cyklistov, iba zákaz motorovým vozidlám okrem ŠVP, ale má vodorovné dopravné značenie, stredovú čiaru oddeľujúcu protismerné pruhy široké iba pre bicykle, a každú chvíľu je na asfalte namaľovaný bicykel (tá cestička pre cyklistov), ďalej cyklotrasu (nie účelovú komunikáciu) financoval... OSM majú slúžiť obyčajným ľuďom, ktorí sa nezujímajú, ako je to úradne, a nie byrokratom a úradníkom, ktorí prežívajú zákony a byrokraciu viac ako kresťan Sväté Písmo a Zákon Boží, a vyžadujú to aj od druhých. Na to sú tu už tie katastrálne mapy, ortofotomozaiky, ZBGIS a pod. (Ide o môj vnutorný názor a nechcem týmto vyvolať reformy alebo zmeny v OSM, ani nikoho pohoršiť.)
Aj v OSM je cesta biela, nedá sa ani pozretím tagov vydedukovať, že to je cyklochodník. Takže mapy.cz to tiež nemajú ako vedieť. Síce tam zaznačil kvalitu povrchu, tá sa vša dá značiť do všetkých ciest. Vozidlá iba súkromné, takže správne mapy.cz tade nepôjdu navigovať autom. Z tých tagov vyplýva len, že to je asfaltka dobrej kvality, kade autá nechodia, iba autá sukromníkov cesty (kto vlastní cestu, nie je známe - chatári, rybári, ŠVP,...?). Takže to bude ten typ cesty, ako na predposledom obrázku v mojom príspevku vyššie (a mýlim sa, je to cyklotrasa, má protismerne pre bicykle rozdelené pruhy čiarou, a kade bežne nejazdia ani zo ŠVP, iba keď kosia, boli by záplavy a pod.).
A tá kvalita cesty (a ostatné tagy) sa dá pozrieť asi len v OSM, aj to iba, že si pozerám tagy tých ciest. Obyčajný človek vo svojich mapách nemá tagy, aby videl, aká je to cesta, a ani to do detailov neskúma, keď tam má len cestu ako čiaru. Keď nepozná územie, bude v mape hľadať cyklotrasu. Nenájde, pôjde po hlavnej.